Foto: DELFI
Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Žaks Roge, sestdien tiekoties ar Latvijas sporta dzīves pārstāvjiem, savā uzrunā uzsvēra dopinga un nelegālo totalizatoru ietekmi uz sportu, nosaucot tos par "sērgām", kas var iznīcināt sportu.

Foto galerija

Savā runā SOK prezidents īpaši uzsvēra Latvijas valdības ievērojamo atbalstu cīņā pret dopingu un nelikumīgiem totalizatoriem, kas esot "jauna sērga sportā".

"Kriminālie grupējumi apgroza lielas naudas summas un nelegālie totalizatori ietekmē sportu," vēlāk, atbildot uz jautājumiem, norādīja Roge. "Šajā sakarā pasaulē bijuši vairāki skaļi skandāli, viens no pēdējiem notika kriketā. Tā ir nopietna problēma. 2007. gadā SOK uzsāka cīņu pret nelegālām derībām un spēļu ietekmēšanu, izmainījām likumu, kas ļauj sekot līdzi nelegālām darbībām. Ir speciāls kontroles mehānisms, kas pārbauda likmju plūsmu. Pekinā un Vankūverā nebija nevienas aizdomīgas likmes, taču kādreiz tas var notikt un ir jābūt tam gataviem."

Roge informēja, ka martā Lozannā paredzēta tikšanās ar 12 valstu valdību pārstāvjiem, kurā viens no svarīgākajiem apspriežamajiem jautājumiem būs tieši nelegālie totalizatori, kuru apkarošanai SOK nepieciešams valstu valdību atbalsts, kurām pieder vara.

"Tas ir tāpat kā cīņā ar dopingu – jābūt spēcīgiem [kontroles] mehānismiem, vajag veikt noklausīšanās, izdarīt kratīšanas, bet to var veikt tikai valsts vara, tāpēc ir jāsadarbojas," uzsvēra Roge.

Roge uzrunā sporta sabiedrībai augsti novērtēja LOK goda prezidenta Vilna Baltiņa paveikto, sakārtojot sporta sistēmu valstī. "Baltiņa kungs daudz padarīja, izveidojot labu stratēģiju, sadarbojoties valstij, pašvaldībām un nevalstiskajām organizācijām."

SOk prezidents uzsvēra valsts nozīmi sporta attīstībā un slavēja daudzo olimpisko sporta centru izveidi Latvijā. Roge Latviju nosauca kā vienu no piemēriem, kā arī mazā valstiņā var sakārtot sporta sistēmu.

SOK prezidents Latvijā aizvada trīs dienu vizīti, kuras laikā Siguldā apmeklēs Pasaules kausa posma sacensības kamaniņu sportā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!