Beļģis Žaks Roge pirmdien pārņēma Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) prezidenta amatu, kurā 21 gadu darbojās Spānijas pārstāvis Huans Antonio Samarančs.
Maskavā notikušajā SOK balsojumā 59 gadus vecais Roge uzvarēja otrajā kārtā. Uz SOK prezidenta amatu pretendēja arī Dienvidkorejas pārstāvis Kims Unjongs, kanādietis Diks Paunds, ungārs Pals Šmits, kā arī ASV olimpiete Anita Defranca, kas izstājās pēc balsošanas pirmās kārtas.

Rogi amatā ievēlēja uz astoņiem gadiem, un viņš kļuva par astoto SOK prezidentu organizācijas 107 gadu ilgajā pastāvēšanas vēsturē. Pēc astoņu gadu darbības prezidenta amatā Roge varēs pretendēt uz atkārtotu ievēlēšanu vēl uz četriem gadiem. Beļģijas pilsonis SOK vadīs otro reizi - no 1925. līdz 1942. gadam SOK prezidents bija Roges tautietis Anrī de Belē-Latūrs.

Eksperti Roges ievēlēšanu uzskata par apliecinājumu eiropiešu dominējošajam stāvoklim SOK. Izņemot amerikāni Aiveriju Brandidžu, kas SOK vadīja no 1952. līdz 1972.gadam, pārējie SOK prezidenti ir bijuši Eiropas valstu pārstāvji.

SOK Roge darbojas kopš 1991.gada, bet sākot no 1998.gada viņš ir arī SOK izpildkomitejas loceklis. Jaunais SOK prezidents ir ārsts ortopēds, kas specializējas sporta medicīnā un joprojām turpina ārsta praksi.

Roge bija 2000.gada Sidnejas olimpisko spēļu koordinācijas komitejas prezidents un analoģisku amatu viņš ieņem arī 2008.gada Atēnu olimpisko spēļu rīcības komitejā.

Jaunievēlētais SOK prezidents brīvi runā holandiešu, franču, angļu, vācu un spāņu valodā.

Roge arī startējis olimpiskajās spēlēs. Trīs reizes - 1968., 1972. un 1976 gadā viņš piedalījās olimpiskajās burāšanas regatēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!