Foto: EPA/LETA
Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Žaks Roge svētdien, noslēdzot savu vizīti Latvijā, uzsvēra tikšanās nozīmīgumu un vēlreiz akcentēja sporta jaunās "sērgas" – nelikumīgu totalizatoru kantoru problēmu un spēļu ietekmēšanu.

Trīs dienu laikā viens no ietekmīgākajiem pasaules cilvēkiem tikās ar Latvijas augstākajām amatpersonām un sporta sabiedrības pārstāvjiem. Roges vizītes mērķis bija tuvāk iepazīt situāciju Latvijas sportā un novērtēt valsts un sabiedrisko organizāciju sadarbību olimpiskās kustības attīstībā.

Roge vizītes noslēgumā atzīmēja pozitīvās tikšanās ar valdības un sporta veidu federāciju pārstāvjiem. "Prieks par sporta attīstību tādā maziņā valstī kāda ir Latvija. Šeit noteikti ir laba darbības stratēģija – veiksmīga mijiedarbība starp valsti un olimpisko kustību."

SOK prezidents augsti novērtēja olimpisko centru izveido lielākajās pilsētās un akcentēja, ka Latvija ir starp vadošajām pasaules valstīm olimpisko medaļu skaita ziņā attiecībā pret iedzīvotāju skaitu.

Viens no galvenajiem SOK prezidenta vizītes mērķiem bija Pasaules kausa pēdējā posma kamaniņu sportā vērošana, konkrētāk, komandu stafetes sacensības, kas kandidē uz iekļaušanu olimpisko spēļu programmā. Tomēr, rezumējot vizīti, Roge izvairīgi atbildēja par komandu stafetes cerībām iekļūt olimpisko sacensību sastāvā.

"Komandu stafete bija labi organizēta, nebija tehnisku problēmu, kādas bija citos posmos. Šīs sacensības ir interesantas, saspringtas, komandas gars jūtams," nekonkretizējot lēmumu teica Roge.

Arī vizītes noslēgumā Roge akcentēja sporta jauno problēmu – nelegālo bukmeikeru kantoru ietekmi uz spēļu rezultātiem. "Draudi sportam ir dopings, pret ko cīnāmies. Bet jaunā sērga ir likmju nelegāla darbība. Tas ir nākamais, ar ko mums nopietni jācīnās."

Lai gan lielākie totalizatoru skandāli saistās ar futbolu, Roge uzsvēra labo sadarbību ar Starptautisko Futbola federāciju, kas nopietni cīnās pret šo. Roge apgalvoja, ka visu laiku stingri tiek kontrolēti bukmeikeru kantori un aizdomīgi lielas, neloģiskas likmes tiek rūpīgi izmeklētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!