Foto: Ģirts Ozoliņš/F64
Aizvadītās nedēļas nogalē Valkā šaja piemiņas turnīrā uz brīdi piedalījās bēdīgi slavenais Igors Rausis, taču vairāku šahistu vērīgās acs dēļ viņš ātri tika atmaskots un sacensības vēlāk pameta bez skandāla, pirmdien teica Vsevoloda Dudzinska piemiņas turnīra direktors Māris Koops.

Ukrainā dzimušais Rausis jau ilglaicīgi saistīts ar Latvijas šahu, lai gan turnīros dažādu iemeslu pārstāvējis Čehiju. Par krāpšanos turnīros, tualetes apmeklējuma laikā izmantojot mobilo telefonu, Rausis pērnā gada nogalē saņēma sešu gadu diskvalifikāciju. Lai izvairītos no liekas ažiotāžas, Rausis oficiāli mainījis savu vārdu un tagad ir Isa Kasimi. Ar savu jauno identitāti Rausis nedēļas nogalē piedalījies Vsevoloda Dudzinska piemiņas turnīrā Valkā. Pēc protestiem viņš izstājās no turnīra.

Sacensību direktors Koops pauda, ka pats Kasimi pēdējo reizi redzējis 90.gados, kad sportista miesas būve bijusi krietni citādāka. Tāpat Kasimi pēdējos gados dzīvojis Prāgā, tāpēc neviens nemaz neaizdomājās, ka viņš varētu ierasties Valkā.

"Viņš turnīram piereģistrējās telefoniski. Nobrīnījos par uzvārdu Kasimi - padomāju, ka viņš varbūt ir arābs, bet, lai jau spēlē. Pats viņu pēdējo reizi redzēju 90.gados. Kopš tā laika viņš pamatīgi izmainījies - sakrities un arī nosirmojis. Tāpat Kasimi lietoja sejas masku," par bēdīgi slaveno šahistu teica Koops. "Turnīrs jau bija sācies, bet viens no dalībniekiem "sazīmēja", ka tas ir Igors."

"Domāju, ka gadījumā, ja viņš sākotnēji jau būtu atklājis savu identitāti, pārējie tik ļoti neprotestētu un arī, iespējams, piekristu šahista dalībai turnīrā. Taču bija personas, kurām tas negāja pie sirds. Arī es skeptiski vērtēju spēlētājus, kuri negodīgi spēlē."

Koops norādīja, ka pēc fakta konstatēšanas sazinājies ar Latvijas Šaha federācijas ģenerālsekretāru Albertu Cimiņu, kurš norādīja, ka sacensības nav FIDE pārraudzībā, tāpēc teorētiski Kasimi ļauta dalība.

"Mēs paši Covid-19 radītās pandēmijas dēļ bijām palaiduši garām, ka turnīrs FIDE jāpiesaka piecas nedēļas pirms tā sākuma. Lai arī izmatojam FIDE reitinga aprēķinu, turnīru nepiereģistrējām. Pandēmijas dēļ arī igauņiem neaizsūtīju reklāmu, un turnīrs būtībā tika noorganizēts pēdējās nedēļās," skaidroja Koops. "Tikai trīs nedēļas pirms sacensībām publicējām nolikumu."

Turnīra direktors norādīja, ka Kasimi nav diži protestējis par pārējo spēlētāju nostāju, lai arī patiesība teorētiski bijusi viņa pusē. Spēlētājam atgriezta dalības maksa, un visas puses šķīrušās mierīgā ceļā.

Kasimi savas karjeras laikā 1995.gadā tika kronēts par Latvijas čempionu, bet vēlāk arī trenējis Latvijas izlasi. Tāpat viņa vadībā trenējušies arī Čehijas, Bangladešas, Apvienoto Arābu Emirātu, Alžīrijas un arī citu valstu šaha meistari.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!