Šaha lielmeistars no ASV Hans Nīmans varētu būt krāpies vairāk nekā 100 tiešsaistes šaha spēlēs, kas ir daudz vairāk nekā pats amerikānis bija atzinies, liecina šaha spēles portāla "chess.com" veiktā izmeklēšana.

"Chess.com" noslēgusi savu izmeklēšanu un publicēja 72 lappušu ziņojumu, kurā secināts, ka Nīmans neatļautu palīdzību līdz 2020. gadam saņēmis vairāk nekā 100 tiešsaistes spēlēs. Tostarp bijuši mači, kuros notikusi cīņa par naudas balvu.

Iepriekš intervijā Nīmans atzinās, ka tikai divreiz krāpies tiešsaistes spēles laikā – vienreiz 12 gadu vecumā, bet pēc tam arī 16 gadu vecumā. Tomēr "chess.com" veiktajā izmeklēšanā, kurā izmantoja krāpšanās noteikšanas rīku, kas salīdzina cilvēku veiktos gājienus ar datorprogrammu piedāvātajiem gājieniem, iegūti pārliecinoši uz datiem balstīti pierādījumi, kas ir pretrunā ar Nīmana pausto intervijā.

Šajā izmeklēšanā netika izdarīti nekādi secinājumu spēlē pie galda, tomēr viņa seši labākie klātienes mači esot pelnījuši turpmāku izmeklēšanu, pamatojoties uz iegūtajiem datiem.

Otrdien publicētajā ziņojumā teikts, ka Nīmans privāti atzinies visās apsūdzībās, un viņš uz noteiktu laika bija izslēgts no šaha spēlēm vietnē "chess.com".

Šis šaha krāpšanās skandāls kļuva publisks, kad Nīmans prestižā turnīrā "Sinquefield Cup" pārspēja pasaules labāko šahistu Magnusu Kārlsenu, kurš pēc tam izstājās no turnīra un netieši norādīja aizdomas par pretinieka krāpšanos. Vēlāk viņiem savstarpējo spēli vajadzēja aizvadīt arī tiešsaistes turnīrā, bet Kārlsens otrajā gājienā atslēdzās no mača.

Pēc ilgas klusēšanas Kārlsens nāca klajā ar paziņojumu, kurā skaidroja, ka Nīmana progress šaha spēlē bijis neparasts, un viņam savstarpējās spēles laikā "Sinquefield Cup" turnīrā radās iespaids, ka viņš nebija iesprindzis vai pat pilnībā nekoncentrējās spēlei kritiskos brīžos.

19 gadus vecais Nīmans aizvadīto četru gadu laikā ar savu sniegumu spējis ielauzties pasaules ranga TOP 50.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!