Foto: F64

Bijušais sportists un svarcēlāju treneris Viktors Ščerbatihs pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Sporta Studija" aicināja ārstus atrisināt koronavīrusa "Covid-19" radītās sekas, lai sekmīgi varētu noritēt 2020. gada Tokijas olimpiskās spēles.

"Sporta Studijas" raidījuma vadītāji Dāvids Ernštreits un Raimonds Gekišs, kā arī viesi Jeļena Maļuka (Rubļevska), Viktors Ščerbatihs un Edgars Buļs sprieda par iespējamajiem risinājumiem Tokijas olimpisko spēļu organizēšanai.

Jau ziņots, ka Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) pārstāvis Diks Paunds paredz spēļu pārcelšanu uz 2021. gadu.

Bijušais svarcēlājs uzsvēra, ka spēles ārkārtīgi daudz nozīmē sportistiem, kuri tām ilgi gatavojušies, tāpēc viņu nostāja var nebūt saprotama citiem cilvēkiem.

"Jāpagaida vēl. Ja esi sportists, kurš trenējas, tev negribas atteikties no olimpiādes, arī tādos smagos apstākļos. Dažiem cilvēkiem šāda iespēja ir tikai vienreiz. Un viņš visu sirdi tam atdod. Kad viņam pateiks, ka spēles pārliktas vēl vienu gadu, baidos, ka cilvēks nevarēs saņemties," skaidroja svarcēlājs, kurš norādīja, ka viņš pēc savas ceturtās olimpiādes nav spējis uz treniņu zāli aiziet divus mēnešus.

Sportists, kurš trenē Latvijas vadošos svarcēlājus Rebeku Kohu un Artūru Plēsnieku, norādīja, ka dažiem sportistiem situācija ir citāda, jo viņi uz Tokiju dotos cīnīties par medaļu, nevis vienkārši piedalīties.

"Jūs nesaprotat mani. Es uz viņu gatavojos – tā ir mana dzīve. Reāli teicu tā – ņemiet manu veselību, es gatavošos," izteicās bijušais sportists.

Spriežot par iespējamiem situācijas risinājumiem, Ščerbatihs vainu meklēja mediķu darbā, neveiksmīgi salīdzinot attīstību zinātnē ar pasaulē esošo pandēmiju.

"Jāgudro. Mēs dzīvojam kurā gadā? Šodien ir 21. gadsimts. Nu, vai tiešām mūsu dakteri ir slinki, stulbi vai kā viņus nosaukt? Ir vīruss. Bet mēs lidojam kosmosā. Mēs nevaram nekādas [vakcīnas] atrast pret to vīrusu? Es nesaprotu," sprieda sportists, kurš atzina, ka šādos apstākļos olimpiskās spēles nevarētu notikt.

Atēnu olimpisko spēļu sudraba medaļnieks norādīja, ka esošā situācija ir negodīga pret cilvēkiem, kuri jau laikus iegādājušies biļetes uz Tokijas sacensībām.

"Vajag risināt. Nu tad, lai ārsti vairāk strādā un lai neguļ. Saku no savas pieredzes, ka uz olimpiskajām spēlēm tiešām visa sirds ielikta. Gribas, lai mūsu ārsti strādātu, tāpēc, ka ir cilvēki tādi, kuri pēc olimpiādes beigām jau nopērk biļetes četrus gadus uz priekšu. Tāpēc vajag vairāk domāt ar visu sirdi. Nevis vienkārši strādāt tāpēc, ka maksā," izteicās sporta nozares pārstāvis, kuram par saviem izteikumiem oponēja Ernštreits.

Izteikumi par veselības aprūpes nozari, kuriem Ščerbatihs tiešraides laikā nespēja sniegt argumentētu pamatojumu, jau izsaukuši sašutumu sociālajā vietnē "Twitter".


Tokijas olimpiskās spēles paredzētas no 24. jūlija līdz 9. augustam, taču SOK jau paziņojusi, ka nākamo četru nedēļu laikā tās varētu tikt pārceltas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!