Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) prezidents Kirsans Iļumžinovs ir gatavs tiesāties ar federācijas pārstāvjiem, kuri pagājušajā nedēļā izplatīja informācija, ka viņš it kā atkāpies no amata.

Jau ziņots, ka pirms nedēļas FIDE mājaslapā internetā tika publicēta informācija par ilggadējā organizācijas prezidenta Iļumžinova "atkāpšanos". Tomēr drīz vien odiozu slavu ieguvušais bijušais Kalmikijas republikas prezidents paziņoja, ka viņš nav iesniedzis atlūgumu, tik vien minējis, ka nepieciešamības gadījumā ir gatavs spert šādu soli.

Savukārt pirmdien Iļumžinovs nacionālajām šaha federācijām izsūtījis vēstuli, kurā norāda, ka joprojām ir FIDE prezidents, vēsta Krievijas laikraksts "Sport Express".

"Pirms FIDE padomes sēdes 26. martā Atēnās man bija privāta saruna ar dažiem padomes pārstāvjiem un padomes priekšsēdētāju. Nekādus oficiālus paziņojumus es nepaudu, taču kādā brīdī emocionāli paziņoju, ka nepieciešamības gadījumā, ja tas nāks par labu FIDE, esmu gatavs pamest ieņemamo amatu. Iespējams tāpēc, ka angļu valoda nav manā dzimtā, tiku nepareizi saprasts. Tomēr ir acīmredzams, ka daži FIDE pārstāvji izmantoja situāciju, izrāva vārdus no konteksta un izplatīja baumas par manu atkāpšanos," teikts vēstulē.

"Tā vietā, lai noskaidrotu situāciju tieši ar mani, daži FIDE pārstāvji nolēma izmantot federācijas mājaslapu internetā, lai izplatītu melīgu informāciju. Esmu šokēts par šādu gājienu, kas kaitē manai un FIDE reputācijai, tāpēc nepieciešamības gadījumā es sākšu juridiskas darbības pret personām, kuras ir atbildīgas par izdarīto," solījis multimiljonārs un politiķis Iļumžinovs.

Iļumžinovs FIDE vada kopš 1995. gada. Iepriekšējo reizi pārvēlēšana notika 2014. gadā, kad Iļumžinovs saņēma gandrīz divreiz vairāk balsu nekā šī sporta veida leģenda Garijs Kasparovs.

Savukārt vēl četrus gadus pirms tam Iļumžinovs vēlēšanās pieveica citu Krievijas šaha leģendu Anatoliju Karpovu.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina atbalstītais Iļumžinovs tiek uzskatīts par savādnieku, jo intervijās viņš apgalvo, ka vairākas reizes ir saticis citplanētiešus. Tāpat Iļumžinovs ticis kritizēts par ciešu saišu uzturēšanu ar pasaules brutālākajiem diktatoriem Sadamu Huseinu un Muamaru Kadafi.

2015. gadā ASV valdība iekļāva Iļumžinovu finansiālo sankciju sarakstā, kā iemeslu minot viņa ciešos kontaktus un finansiālo palīdzību Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdībai. Iļumžinovs pēc tam draudēja pieprasīt 50 miljardu dolāru morālo kompensāciju no ASV valdības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!