Foto: AFP/Scanpix

Par favorītu uzskatītais Latvijas jaunais šķēpmetējs Patriks Gailums sestdien Itālijā ieņēma ceturto vietu Eiropas U-20 čempionātā.

Gailums savā labākajā mēģinājumā šķēpu raidīja 73,43 tālumā. Līdz pēdējai metienu sērijai viņš bija bronzas pozīcijā, bet sestajā mēģinājumā viņu ar 74,22 metru tālu metienu pārspēja francūzis Lika Mutārds, kurš izcīnīja bronzu.

Savukārt par čempionu tika kronēts Ciprjans Mrziglods, kurš ar 80,52 metru tālu metienu laboja Polijas junioru rekordu,bet otrais ar 76,91 metru bija baltkrievs Aljaksejs Katkavecs no Baltkrievijas.

Gailums savu labāko rezultātu sasniedza trešajā mēģinājumā. Vēl viņa šķēps lidoja 68,67, 69,38 un 71,52 metru tālumā, bet vēl divi mēģinājumi netika ieskaitīti.

Kvalifikācijā Gailums šķēpu meta 70,54 tālumā. Latvietis neizpildīja kvalifikācijas normu, kas bija 72,00 metri, taču finālā iekļuva ar septīto labāko rezultātu. Tikmēr Matīss Velps ar 66,05 metriem ieņēma 17.vietu 23 sportistu konkurencē.

Gailums pagājušajā nedēļā sacensībās Valmierā šķēpu raidīja 81,91 metru tālu, pirmo reizi karjerā pārsniedzot 80 metru robežu un sasniedzot šīs sezonas pasaules labāko rezultātu junioriem. Zīmīgi, ka šis rezultāts ir visu laiku septītais labākais Eiropas junioru rangā, kur līderis joprojām ir Zigismunds Sirmais, kuram savulaik piederēja pasaules junioru rekords.

Gailums kļuva par 15.Latvijas šķēpraidi, kurš pārsniedzis 80 metru robežu un Latvijas visu laiku sarakstā ieņem astoto pozīciju, savukārt starp U-20 Eiropas čempionāta dalībniekiem viņam ir pārliecinoši labākais šīs sezonas rezultāts.

Pērn Gailums izcīnīja 11. vietu U-20 pasaules čempionātā.

Latvijas skrējējs Maksims Sinčukovs sestdien iekļuva finālā 400 metru barjerskrējienā, turklāt šajā vecuma grupā laboja Latvijas rekordu.

Pusfinālā Sinčukovs barjeroto distanci skrēja 51,15 sekundēs, izcīnot uzvaru savā skrējienā un tuvāko sekotāju Vilfrīdu Apjo no Francijas apsteidzot par 0,35 sekundēm.

Sinčukovs pusfinālā uzrādīja trešo ātrāko rezultātu, piekāpjoties vien itālim Alesandro Sibiljo un spānim Davidam Hosē Pinedam, kuri otrā pusfinālā skrēja attiecīgi 50,95 un 51,11 sekundēs.

Finālā, kas norisināsies svētdien, iekļuva katra pusfināla trīs ātrākie skrējēji un divi labāko rezultātu īpašnieki no pārējiem sportistiem.

Kā vēstīts, priekšsacīkstēs Sinčukovs piektdien savā skrējienā izcīnīja drošu uzvaru, finišu sasniedzot pēc 62,68 sekundēm un tuvāko sekotāju apsteidzot par 0,47 sekundēm.

Tiesa, viņa skrējiens nebija no ātrākajiem, jo kopējā vērtējumā Sinčukovs uzrādīja 11.labāko rezultātu 26 dalībnieku konkurencē.

Finālus sasnieguši arī Latvijas 4x400 metru stafetes komanda un diska metējs Lauris Kaufmanis.

Latvijas komanda, kuras sastāvā bija Iļja Petrušenko, Daniels Bambals, Edgars Pavārs un Austris Karpinskis priekšsacīkstēs distanci veica trīs minūtēs un 12,74 sekundēs, skrējienā ieņemot piekto vietu.

Finālā iekļuva trīs pirmo vietu ieguvējas no diviem priekšskrējieniem, kā arī divas labāko rezultātu īpašnieces. Latvijas kvartets uzrādīja otro labāko rezultātu no komandām, kas palika ārpus pirmā trijnieka, un kvalificējās finālam, kas notiks svētdien. Latvijas četrotnei priekšsacīkstēs bija septītais ātrākais laiks.

400 metru sprintā Petrušenko ierindojās 13. vietā, bet Karpinskis ieņēma 18. pozīciju.

Tikmēr Kaufmanis kvalifikācijā vispirms disku meta 44,05 metru tālumā, otrais mēģinājums viņam netika ieskaitīts, bet trešajā piegājienā latvietis rīku raidīja 53,16 metru tālumā.

Kvalifikācijas normu, kas bija 59,00 metri, neizpildīja neviens no 20 diska metējiem, kuri tika pie rezultātā. Kaufmanis uzrādīja 12.rezultātu, tuvāko sekotāju apsteidzot par 47 centimetriem un kā pēdējais iekļūstot finālā.

Arī diska metējiem fināls norisināsies svētdien.

Savukārt Līga Vecbērza tāllēkšanas kvalifikācijā savā labākajā mēģinājumā lēca 5,79 metru tālumā, A kvalifikācijas grupā ieņemot 14. vietu, bet kopvērtējumā ierindojoties 29. pozīcijā 35 sportistu konkurencē.

Kvalifikācijas normu – 6,20 metrus – izpildīja 12 vieglatlētes.

Savukārt desmitcīņā startē Krišjānis Belaunieks, kurš pēc trim disciplīnām ar 1545 punktiem ieņem pēdējo vietu 29 daudzcīņnieku konkurencē. Vispirms 100 metru sprintā viņš distanci veica 11,53 sekundēs, uzrādot 19. rezultātu un tiekot pie 746 punktiem, bet vēlāk tāllēkšanā viņš ar 6,94 metriem tika pie 799 punktiem un ieņēma 18. vietu. Savukārt pagalam neveiksmīgas Belauniekam izvērtās lodes grūšanas sacensības, kurās viņš palika bez rezultāta.

Eiropas U-20 čempionātā, kas noslēgsies svētdien, Latviju pārstāv 20 atlēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!