Foto: Publicitātes foto
Šovasar pirmo reizi Latvijā norisināsies pasaules čempionāts rollerslēpošanā, kura ietvaros labākie sportisti junioru un pieaugušo grupās no aptuveni 20 pasaules valstīm no 7. līdz 11. augustam tiksies "Smeceres sils" trasē, Madonā.

Īpaši interesanti skatītājiem būs čempionāta pilsētas posmi, kas notiks Madonas ielās. Četrus iepriekšējos gadus Madonā norisinājās Pasaules kausa posmi, tomēr šis ir pirmais gads, kad tiks uzņemts pasaules čempionāts. Nozīmīgais notikums risināsies vienā no straujāk augošajām sporta bāzēm Latvijā - "Smeceres silā".

Pirms pasaules čempionāta rollerslēpošanā sacensību rīkotāji piedāvā interviju ar pasākuma "namatēvu" - Madonas novada sporta bāzes "Smeceres sils" vadītāju Gunāru Ikaunieku.

Pašreiz sporta bāze "Smeceres sils", kas no 7. līdz 11. augustam kļūs par epicentu notiekošajam pasaules čempionātam rollerslēpošanā, norisinās aktīva rosība - infrastruktūra attīstās. Kādas ir ieceres nākotnei?

Tik tiešām pēdējos divos gadus sporta bāze attīstījusies ļoti straujā tempā. Ievērojamās investīcijas saistāmas ar valsts un Madonas pašvaldības atbalstu. Izveidota hidrantu sistēma sniega ražošanai, rekonstruēta šautuve un tās teritorija, kas atbilst Starptautiskās Biatlona federācijas standartiem, izbūvēta pazemes pāreja sacensību dalībniekiem, kas nodrošina netraucētu cilvēku plūsmu lielo sporta pasākumu laikā. Uzklāts asfalta segums stadionam un soda apļiem. Tieši šī sporta bāzes nepārtrauktā attīstīšana, kļuvusi par pamatu, ka Madona arvien vairāk un vairāk kļūst par "mājvietu" starptautiskiem sporta pasākumiem, jo mēs spējam izpildīt sporta federāciju prasības.

Neplānojam pie sasniegtā apstāties – esam iecerējuši izbūvēt vajadzīgo infrastruktūru sniega depozīta sistēmai, lai to varētu saglabāt arī vasaras sezonā, tādējādi nodrošinot to, ka jau laicīgi esam gatavi nākamajai sezonai. Ņemot vērā Latvijas mainīgos laikapstākļus, šis būtu ļoti vērtīgs un tālredzīgs ieguldījums, lai nodrošinātu stabilu slēpošanas sezonu. Tāpat, pārredzamā nākotnē, sadarbībā ar Latvijas Sporta un pedagoģijas akadēmiju, paredzēts izveidot sporta zinātnes centru, kurā darboties varētu gan mūsu pašu, gan pieaicināti ārvalstu speciālisti un sportistiem būtu iespējas pārbaudīt savu veselības stāvokli un noteikt slodžu ietekmi uz organismu. Tieši sporta zinātnes un diaganostikas "lauciņā", kas, ir visnotaļ svarīgi, lai Latvijas sportisti spētu konkurēt ar pasaules līmeņa sportistiem tieši izturības sporta veidos.

Trases pašreizējā infrastruktūra, kā arī ieceres nākotnei, veicinājušas to, ka esam vadošā sporta trase Latvijā tādos sporta veidos kā distanču slēpošana, biatlons, arī ziemas orientēšanās sacensības, rollerslēpošana. Tāpat, iekārtota arī BMX trase. Sporta bāzes apkārtnē lieliski var trenēties arī MTB fani – ik pa laikam pie mums norisinās kalnu divriteņu sacensības, arī skrituļslidotāji, longbordisti izmanto bāzi savu sacensību organizēšanai. Sporta bāzes teritorijā atrodas mototrase, kurā regulāri norisinās gan Latvijas, gan Eiropas līmeņa motokrosa un enduro sacensības. Pieprasījums pēc trasēm ir liels, un kalendārs pildās teju gadu uz priekšu.

Kāda ir Jūsu līdzšinējā pieredze ar starptautisku sacensību organizēšanu?

Nav svarīgi kāds ir sporta veids – lai spētu organizēt starptautiska līmeņa sacensības, jābūt pieredzei. To iespējams iegūt organizējot šāda veida pasākumus.

Esmu organizējis četrus Pasaules kausa posmus rollerslēpošanā. Labs sniegums no organizatoriskās puses Pasaules kausa posmu laikā, mums nodrošināja iespējas pretendēt uz šogad notiekošā Pasaules čempionāta organizēšanu. Tāpat, septiņus gadus organizēju Skandināvijas kausu distanču slēpošanā. Esmu ieguvis arī Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) tehniskā delegāta sertifikātu, kas ļauj iegūt vērtīgu pieredzi, arī apmeklēt un vērtēt citviet notiekošās sacensības.

Pagājušajā gadā piedalījos pasaules čempionāta orientēšanās sportā organizēšanā, kas norisinājās Rīgā un Siguldā.

Vai organizatoriskajos darbos palīdz tas, ka arī pats nodarbojaties ar sportu?

Viennozīmīgi, jo mazāka un lielāka mēroga sacensībās esmu bijis dažādās lomās: kā sportists, treneris, organizators, arī kā apmeklētājs. Esmu redzējis sacensības "no iekšpuses" un uzkrājis pieredzi, lai spētu virzīt organizatoriskās lietas pretī veiksmīgam rezultātam.

Pašlaik regulāri, startējot veterānu klasē, piedalos orientēšanās sacensībās. Agrāk startēju arī elites klasē. Kopumā orientēšanās man ir sirdij tuva lieta, savulaik esmu trenējis Latvijas orientēšanās izlasi – gan jauniešus, gan pieaugošos. Man ir bijis gods trenēt daudzus, patiešām ļoti talantīgus sportistus, ar kuru sasniegumiem lepojos , labākais no audzēkņiem Mārtiņš Sirmais, divas reizes izcīnīja Eiropas vicečempiona titulu orientēšanās sportā.

Kā Jūs raksturotu izdevušās sacensības?

Jāatceras, ka, pirmkārt, sacensības organizē sportistiem, lai viņiem būtu lieliska un sakārtota vide, kurā parādīt savu labāko sniegumu un progresēt. Tāpēc, par izdevušām sacensībām varētu dēvēt tādas, kurā ievēroti "godīgas spēles" noteikumi nav problēmu ar rezultātu un distanču kvalitāti.

Savukārt, par izdevušos pasākumu var dēvēt tādu, uz kuru skatītāji un sportisti vēlas atgriezties atkārtoti. Jāņem vērā, ka izaicinājums, īpaši sporta pasākumiem brīvā dabā, ir laikapstākļi sacensību dienā, kā arī pirms tam. Piemēram ziemā mainīgie laikapstākļi var ievērojami "pakutināt" sacensību organizatoru nervus, jo jādomā par to, kā trasi sacensībām sagatavot pēc iespējas kvalitatīvāku, kad ārā vairākas dienas līst un sniega sega tiek pamatīgi bojāta.

Kā, Jūsuprāt, pilsētas attīstību ietekmē tas, ka attīstās pilsētas sporta bāze, kā tas ir Madonas gadījumā?

Protams, ka līdz ar pilsētas sporta bāzes attīstību, aug arī pati Madona, spējot piesaistīt Eiropas un pasaules mēroga sporta pasākumus. Ieguvēji no tā ir tūrisma un pakalpojumu jomā strādājoši, īpaši novada ēdinātāji, viesnīcas. Ļoti būtiski ir tas, ka trasei un pilsētai nemitīgi attīstoties, tiek sniegts ļoti labs piemērs mūsu nākamajām paaudzēm, šādā veidā spējot, uzskatāmi parādīt veselīga un aktīva dzīvesveida svarīgumu.

Visbeidzot, trases attīstība ir veicinājusi atsevišķu sporta veidu un sportistu attīstību valstiskā līmenī. Lielisks piemērs ir rollerslēpošana, jo, lai sportists ar to sāktu nodarboties, ir nepieciešama infrastruktūra, aprīkojums, zināšanas. Viens pats ar to galā tikt nevar – talantu vajag izkopt, bet "viens nav cīnītājs", un attīstot šādas vietas kā sporta bāze "Smeceres sils", mēs palīdzam attīstīt Latvijas sportistu talantu. Veidojam viņus par vispusīgiem un konkurētspējīgiem sportistiem uz pasaules sporta skatuves.

Vai varat pastāstīt par, kādu, atmiņā visspilgtāk palikušu, notikumu "Smeceres silā"? Vai varam gaidīt, ka tas būs pasaules čempionāts rollerslēpošanā?

Noteikti varam gaidīt, ka no 7. līdz 11. augustam notiekošais pasaules čempionāts rollerslēpošanā būs ļoti vērienīgs un, pats galvenais, interesants pasākums arī skatītājiem. Uz šāda līmeņa sacensībām ierodas pasaulē labākie sportisti šajā disciplīnā – cīņas par čempiona titulu būs spraigas!

Atmiņā palikuši Skandināvijas kausi distanču slēpošanā, kurus ļoti atzinīgi vērtē ārvalstu viesi, īpaši norvēģi. Viņiem pat ir teiciens, ka tie, kuri plūc laurus Madonā notiekošajā Skandināvijas kausā, nokļūst Norvēģijas izlasē, un pēc tam pretendē uz godalgām jau pasaules līmenī.

Ievērojams pasākums Eiropas mežu nozares darbiniekiem bāzē "Smeceres sils" norisinājās 2017. gadā, kur uz starta līnijas vienā dienā devās 500 biatlonisti. Lai gan lielākā daļa no viņiem bija amatier-sportisti, viņu starpā bija arī bijušie Somijas un Zviedrijas biatlona izlašu dalībnieki.

Latvija nav liela. Kurp mēs virzāmies izturības sporta veidos?

Jā, protams, ka uz pasaules sporta skatuves konkurence ir milzīga, un nav viegli spēkoties ar lielvalstīm, kam sporta zinātne, medicīna un tehniskais nodrošinājums ir krietni augstākā līmenī nekā tas ir mums. Mums ir jālepojas ar saviem sportistiem, kuri tiešām ir ļoti talantīgi un fiziski spēcīgi. Tā, piemēram, Andrejs Rastorgujevs regulāri cīnās par augstām vietām pasaules konkurencē. Tāpat, arī slēpotāja Patrīcija Eiduka rāda lielisku sniegumu starptautiska līmeņa sacensībās, un, manuprāt, lielākie sportiskie sasniegumi vēl ir tikai priekšā. Tāpat, arī rollerslēpošanā madonietis Raimo Vīgants ar savu neatlaidību trasē traucās garām ļoti labi sagatavotiem sportistiem, cīnoties arī par godalgām.

Mums ir daudz talantīgu sportistu ziemas un vasaras izturības sporta veidos, tāpēc jāattīsta bāzes, kurās līdzās sportistiem un treneriem, koncentrējas dažāda spektra speciālisti, tostarp zinātnieki. Tā pasaulē jau ir vispārpieņemta prakse. Ar sportistu sasniegumiem lepojamies mēs visi, tāpēc ir jāspēj atrast veidi, kā sportistu un viņa pārstāvēto sporta veidu atbalstīt tik, cik tas ir iespējams, arī valsts līmenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!