Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Apvienoto Nāciju organizācijas (ANO) asamblejā oficiāli paziņojis, ka bēgļi drīkstēs startēt 2016. gada Riodežaneiro vasaras olimpiskajās spēlēs, vēsta ārzemju mediji.

"Šobrīd nevienam no bēgļiem-sportistiem nav iespēju piedalīties Olimpiādē, pat gadījumā, ja ir izpildīti kvalifikācijas normatīvi, jo bēgļa statuss nozīmē, ka viņiem nav dzimtenes un nacionālās Olimpiskās komitejas, ko pārstāvēt," uzrunā norādīja SOK prezidents Tomass Bahs. "Bez izlases, karoga un himnas esošie sportisti būs uzaicināti startēt olimpiskajās spēlēs zem olimpiskā karoga. Viņiem būs mājas Olimpiskajā ciematā kopā ar citiem 11 000 sportistiem."

"Olimpiskās spēles ir laiks, kad priekšplānā iznāk tādas vērtības kā tolerance, solidaritāte un miers," norāda SOK prezidents. "Šis ir laiks, kad starptautiskā sabiedrība sacenšas miera apstākļos. Olimpiskajā ciematā mēs varam redzēt toleranci un solidaritāti tās tīrākajā veidā. Visu 206 nacionālo Olimpisko komiteju sportisti dzīvo kopā bez jebkādas diskriminācijas."

Kā zināms, karadarbības dēļ no Tuvajiem Austrumiem bēgļu gaitās ir devušies simtiem tūkstoši vietējo iedzīvotāju, kuru vidū ir arī profesionāli sportisti.

ANO ģenerālajā asamblejā 180 no 193 valstīm atbalstīja rezolūciju par Olimpiskā pamiera ievērošanu, kas sāktos septiņas dienas pirms 2016. gada olimpisko spēļu sākuma un beigtos septiņas dienas pēc paralimpisko spēļu noslēguma. Rio Olimpiāde sāksies 5. augustā un ilgs līdz 21. augustam, bet paralimpiskās spēles risināsies no 7. līdz 18. septembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!