Foto: AFP/Scanpix/LETA

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) Vasaras sporta veidu federāciju asociācijai (ASOIF) par dalību 2012. gada Londonas olimpiskajās spēlēs izmaksās vairāk kā pusmiljardu dolāru, ko SOK ieguvusi no TV translāciju tiesību pārdošanas un reklāmas ieņēmumiem, SOK prezidents Žaks Roge pavēstījis Sanktpēterburgā notiekošajā starptautiskajā sporta konvencijā "SportAccord".

No iegūtajiem ieņēmumiem SOK patur 10%, pa 30% saņem sporta veidu federācijas, nacionālās Olimpiskās komitejas un olimpisko spēļu rīkotāji.

Kopējā summa, ko saņems sporta federācijas par dalību Londonas Olimpiādē, būs 519,6 miljoni dolāru (287 miljoni Ls), kas ir par 75% vairāk kā 2008. gada Pekinas spēlēs, ziņo portāls "allsportinfo.ru".

Pēc 2004. gada Atēnu olimpiskajām spēlēm SOK federācijām izmaksāja 256 miljonus dolāru, pēc Pekinas spēlēm - 296 miljonus.

Šos līdzekļus starptautiskās sporta veidu federācijas izmanto augsta līmeņa sacensību, piemēram, pasaules čempionātu rīkošanai, savukārt nacionālās Olimpiskās komitejas uz finansējumu var pretendēt caur "Olimpiskās Solidaritātes" projektiem.

Arī Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) regulāri saņēm SOK finansējumu dažādiem projektiem, portālam "Delfi" pastāstīja LOK preses sekretārs Mārtiņš Mālmeistars. Piemēram, dažādu sporta veidu treneriem kļūst iespējama piedalīšanās augsta līmeņa starptautiskos semināros, tāpat SOK finansējumu saņēmusi filma par LOK 90 gadu jubileju un citi projekti. No "Olimpiskās Solidaritētes" līdzekļiem tiek arī piešķirtas stipendijas sportistiem, gatavojoties vasaras un ziemas olimpiskajām spēlēm. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!