Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas un Baltkrievijas sportistiem ir jāļauj piedalīties starptautiskās sacensībās, otrdien preses konferencē teica Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Tomass Bahs.

Bahs atklāja, ka šāda nostāja pieņemta pēc četru mēnešu ilgām diskusijām un konsultācijām ar dažādām organizācijām, tostarp nacionālajām olimpiskajām komitejām. Krievu un baltkrievu sportisti var piedalīties sacensībās, ja viņi startē kā neitrāli atlēti un neviens no viņiem neatbalsta karu un armiju. Tāpat šie sportisti nedrīkst piedalīties komandu sacensībās, kā arī pasākumos nedrīkst attēlot agresorvalstu karogus jebkādā formā un atskaņot himnas.

"Mēs nerekomendējam šo valstu sportistu atgriešanos sacensībās - mēs uzstādām stingrus noteikumus tām starptautiskajām federācijām, kuras vēlas šo atlētu atgriešanos to sacensībās," otrdien teica Bahs.

Savukārt, runājot par 2024. gada Parīzes olimpiskajām spēlēm, Bahs akcentēja, ka šajā jautājumā lēmums tiks pieņemts vēlāk, nenoliedzot, ka joprojām pastāv iespējamība par krievu un baltkrievu sportistu nepiedalīšanos četrgades nozīmīgākajā sporta forumā.

Tiesa, atļaujot krievu un baltkrievu sportistiem startēt starptautiskās sacensībās, viņi tādējādi pelnīs kvalifikācijas punktus Parīzes olimpiskajām spēlēm.

Iepriekš otrdien aģentūra "Reuters" nāca klajā ar publikāciju, kurā Bahs aizstāvēja ideju krievu un baltkrievu sportistiem atgriezties starptautiskajās sacensībās, kaut gan Ukrainā joprojām notiek aktīva karadarbība, ko nepamatoti aizsākusi Krievija un ko atbalsta Baltkrievija.

SOK pērn februārī pēc Krievijas okupantu iebrukuma Ukrainā piemēroja sankcijas abām agresorvalstīm, taču pēdējos mēnešos savu pozīciju ir mainījusi un lūko iespējas, kā atgriezt krievu un baltkrievu sportistus sacensību apritē. Šobrīd jau var pieļaut viņu dalību Parīzes olimpiskajās spēlēs, kaut gan SOK oficiālu lēmumu vēl nav pieņēmusi. Otrdien preses konferencē Bahs norādīja, ka pozīcija ir mainījusies, jo citos sporta veidos, piemēram, hokejā un tenisā šāds formāts strādā, turklāt krievi un baltkrievi spēlējot pret ukraiņiem.

Tiesa, Ukraina un vairākas cits valstis jau piedraudējušas ar boikotu, ja Krievijas un Baltkrievijas sportistiem ļaus startēt Parīzes olimpiskajās spēlēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!