Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ilggadējais Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) loceklis Diks Paunds pirmdien paudis pārliecību, ka 2020. gada Tokijas olimpiskās spēles koronavīrusa "Covid-19" dēļ tiks pārceltas uz vēlāku laiku, iespējams, pat uz nākamo gadu, ziņo medijs "USA Today".

Bijušais kanādiešu peldētājs, kurš desmitgadēm ilgi bijis starp ietekmīgākajiem SOK pārstāvjiem, uzskata, ka organizācija drīz paziņos par saviem nākamajiem soļiem.

"SOK, balstoties uz savā rīcībā esošo informāciju, jau lēmusi par spēļu atlikšanu," teicis Paunds. "Precīzs lēmums nav vēl veikts, bet droši zinu, ka olimpiskās spēles netiks uzsāktas 24. jūlijā."

Precīzākas detaļas varētu tikt noteiktas nākamo četru nedēļu laikā, atklājis funkcionārs.

"Tas notiks vairākās fāzēs. Atcelsim sacensības un sāksim darbu pie sagaidāmajām sekām, kuras būs bezgalīgi daudz," atzina kanādietis.

SOK runasvīrs Maiks Adamss, komentējot Paunda izteikumus, medijam "USA Today" devis izvairīgu atbildi: "Katrs SOK pārstāvis ir tiesīgs interpretēt SOK valdes vakardienas lēmumu."

Jau ziņots, ka SOK svētdien publicēja paziņojumu, kurā organizācija pieļāva dažādus scenārijus. Komitejas prezidents Tomass Bahs pirmo reizi izteica arī iespēju par spēļu atcelšanu uz vēlāku laiku.

Tieši spēļu pārcelšanu uz 2021. gadu sagaida Kanādas un Austrālijas olimpiskās komitejas, kuras pirmdien paziņoja, ka šogad savus sportistus uz sacensībām nesūtītu. Savukārt Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) gatavo oficiālu vēstuli SOK, prasot skaidrojumu saistībā ar gatavošanos Tokijas olimpiskajām spēlēm.

Šī būtu pirmā reize kopš Otrā pasaules kara, kad olimpiskās spēles nenorisinātos kā plānots. Boikotu dēļ tika ietekmētas 1976., 1980. un 1984. gada sacensības, taču katrā no gadījumiem olimpiāde norisinājās tai paredzētajā laikā. Pēdējoreiz spēles nenotika 1944. gadā.

Jau ziņots, ka Tokijas olimpisko un paralimpisko spēļu pārcelšana uz citu laiku Japānai varētu izmaksāt aptuveni 5,8 miljardus ASV dolāru (5,4 miljardus eiro). Olimpiskās spēles būtu nozīmīgākais pasaules sporta notikums, kuru šogad atceltu pasaulē esošās pandēmijas dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!