Foto: F64

Pēc Krievijas skaļās kritikas par darba piedāvājumu "dopinga ziņotājiem" Stepanoviem Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) no Krievijas ir pieprasījusi atskaiti par antidopinga aktivitātēm pēdējo piecu gadu laikā.

Pēc tikšanās ar SOK prezidentu Tomasu Bahu bijušajam Krievijas Antidopinga aģentūras (RUSADA) darbiniekam Vitālijam Stepanovam ir piedāvāts konsultanta darbs SOK, bet viņai sievai, vieglatlētei Jūlijai piešķirta stipendija treniņu procesa turpināšanai.

Šis SOK lēmums nopietni saniknojis Krieviju. "Kā es varu pieņemt notikušo - viņi ir nodevēji," aģentūrai TASS izteicies valsts domes deputāts un Krievijas Paralimpiskās komitejas viceprezidents romāns Batalovs.

Krievijas Antidopinga komisijas vadītājs, SOK goda loceklis Vitālijs Smirnovs apstiprinājis, ka SOK pieprasījusi specifisku informāciju par dopinga pārbaudes procesu Krievijā par pēdējiem pieciem gadiem.

"Mēs esam saņēmuši vēstuli no SOK Disciplinārās komitejas, kurā uzdoti vairāki nopietni jautājumi par andidopinga kontroli laikā no 2010. līdz 2015. gadam," TASS citē Smirnovu. "Mūsu neatkarīgā komisija nosūtījusi attiecīgu pieprasījumu Krievijas Olimpiskajai komitejai, Sporta ministrijai un attiecīgo sporta veidu federācijām, kā arī izmeklēšanas komisijai. Lielākā daļa atbildes jau ir iesnieguši un šonedēļ mēs to nosūtīsim SOK Disciplinārajai komitejai."

Pret Krieviju ir aizsākta trīskārša izmeklēšana - SOK veic paralēli divas izmeklēšanas, ko vada SOK Ētikas komisijas līdzpriekšsēdētājs, tiesnesis Gijs Kanivē un SOK loceklis, šveicietis Deniss Osvalds, bet Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) kanādiešu tiesneša Ričarda Maklārena aizsākto skandalozo pārbaudi.

Kā zināms, Stepanovi bija vieni no pirmajiem, kas vācu TV kanāla ARD dokumentālajā filmā norādīja uz sistēmiskiem dopinga pārkāpumiem Krievijā. Pēc tam pāris ar mazgadīgo meitu pameta Krieviju un lūdza politisko patvērumu Kanādā.

ARD filma izraisīja plašu reakciju un ierosināja WADA izmeklēšanu, kas noveda līdz Krievijas Viaglatlētikas federācijas diskvalifikācijai un Krievijas sportisti nepielaišanai startam 2016. gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!