Foto: AFP/Scanpix/LETA

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Tomass Bahs brīdinājis, ka SOk pielietos sankcijas pret Krieviju, ja divas papildus izmeklēšanas pierādīs valsts atbalstītu dopinga sistēmu Krievijā.

Sešu lappušu vēstulē, ko SOK prezidents nosūtījis 97 SOk locekļiem un kas nonākusi portāla "insidethegames.biz" rīcībā, Bahs uzsver, ka šobrīd notiek divas paralēlas izmeklēšanas, ko vada SOK Ētikas komisijas līdzpriekšsēdētājs un tiesnesis Gijs Kanivē un Šveices SOK loceklis Deniss Osvalds.

Kanivē izmeklē apgalvojumus par Krievijas valdības iesaistīšanos dopinga sistēmā 2014. gada Soču ziemas olimpisko spēļu laikā, kamēr Osvalds padziļināti pēta apgalvojumus, ka Soču olimpiādes laikā krievu sportistu dopinga analīzes tika samainītas.

"Kanivē komisija pētīs jautājumus par iespējamo valsts atbalstīto dopinga sistēmu, kamēr Disciplinārā komisija mūsu kolēģa Denisa Osvalda vadībā izmeklēs jautājumu par dopingu vai manipulācijām ar Sočos startējošo Krievijas sportistu analīzēm," teikts SOK prezidenta vēstulē. "Šo abu izmeklēšanas komisiju kontekstā tiks atkārtoti pārbaudītas visu Krievijas sportistu Soču olimpisko spēļu laikā nodotās dopinga analīzes, un pārbaude notiks divos virzienos - no vienas puses, vai ir notikusi pozitīvu analīžu noklusēšana vai arī analīzes tikušas samainītas tā, kā tas aprakstīts Maklārena ziņojumā."

"Atbilstoši šo komisiju atklājumiem SOK izvēlēsies atbilstošu rīcību un piemēros sankcijas," raksta Bahs.

Kanivē izmeklēšanā piedalīsies arī WADA neatkarīgā pētījuma autors, kanādiešu jurists Ričards Maklārens. Tāpat grupai pieslēgsies Krievijas komisija, ko vadīs bijušais PSRS sporta ministrs, SOK goda loceklis Vitālijs Smirnovs.

Pirmie izmeklēšanas rezultāti tiek solīti uz 2017. gada sākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!