Foto: PantherMedia/Scanpix

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) iemaksās pusmiljardu ASV dolāru (460 miljonus eiro) Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) īpašajā izmeklēšanas fondā, lai atbalstītu kanādiešu advokāta Ričarda Maklārena neatkarīgo izmeklēšanu par dopingu Krievijā, ziņo portāls "insidethegames.biz".

Naudu SOK piešķīrusi ar noteikumu, ka saņems detalizētu Maklārena izmeklēšanas izdevumu atskaiti un ka "profesors Maklārens aktīvi sadarbosies ar Kanivē un Osvalda izmeklēšanas grupām", teikts SOK ziņojumā organizācijas biedriem, kas nonācis portāla rīcībā.

"SOK ģenerāldirektors Kristofs de Kepers ziņoja par progresu Kanivē un Osvalda komisiju darbā, izmeklējot apsūdzības par valsts atbalstītu dopinga sistēmu Krievijā un iespējamo manipulāciju ar dopinga analīzēm Soču olimpisko spēļu laikā," teikts vēstulē. "Viņš norādīja, ka abas komisijas ir atkarīgas no Maklārena ziņojuma atklājumiem, tāpēc abu izmeklēšanas komisiju vadītāji pieprasījuši ciešu sadarbību ar Maklārenu, kura jaunākā ziņojuma publicēšanas laiks ir vairākkārt pārcelts, kas šo sadarbību sarežģī. Pēc šīs piezīmes SOK izpildkomiteja piekritusi WADA prezidenta lūgumam piešķirt summu valdību iemaksu apmērā - 500 000 dolāru, kas tiks novirzīta WADA īpašajam izmeklēšanas fondam, pieprasot Maklārena izmeklēšanas izmaksu atskaiti un aktīvu profesora sadarbību ar Osvaldu un Kanivē komisijām."

Kā ziņojām, SOK ir iesākusi savu izmeklēšanu par dopingu Krievijā, ko vada divi tās locekļi - Francijas tiesnesis un SOK Ētikas komisijas līdzpriekšsēdētājs Gijs Kanivē un SOK loceklis no Šveices Deniss Osvalds.

Līdz šim Kanādas advokāts Maklārens, kurš pēta Krievijas valsts atbalstītas dopinga sistēmas izmantošanu 2014. gada ziemas olimpiskajās spēlēs Sočos, ir atteicies atklāt SOK jebkādus savas izmeklēšanas atradumus.

Kā zināms, balstoties uz pirmo Maklārena ziņojumu, Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF) lēma par Krievijas diskvalifikāciju, kas liedza šīs valsts vieglatlētiem startēt Rio olimpiskajās spēlēs. SOK balsoja pret pilnīgu Krievijas komandas izslēgšanu no spēlēm, atbildību par sportistu pielaišanu startam Rio deleģējot attiecīgo sporta veidu starptautiskajām federācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!