Foto: LETA

Saeima ceturtdien nolēma nenodot izskatīšanai komisijās rosinātos likuma grozījumus pašvaldību vēlēšanās ieviest "grozāmos" sarakstus, kas būtu ļāvuši balsotājiem izvēlētās partijas biļetenā papildus paust atbalstu kandidātiem no citiem politiskajiem spēkiem.

Grozījumus bija rosinājuši partijas "No sirds Latvijai" Saeimas frakcijas deputāti.

Noraidītās izmaiņas paredzēja, ka vēlētāji vēlēšanu zīmē drīkstēs papildus ierakstīt kandidātus no citiem tajā pašā vēlēšanu apgabalā pieteiktajiem kandidātu sarakstiem, iepriekš informēja NSL pārstāvis Valdis Freidenfelds. Tādējādi vēlētāji ne tikai būtu varējuši nobalsot par izvēlēto kandidātu sarakstu, bet arī ietekmēt to, kuri kandidāti no citiem sarakstiem ievēlami.

Izmaiņas tika iesniegtas Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā. Politiskais spēks skaidroja, ka īpaši pašvaldību vēlēšanās vēlētāji grib nodot savu balsi par konkrētiem kandidātiem - ne tikai par konkrētu partiju, vēlēšanu apvienību vai vēlēšanu sarakstu. Taču nereti iedzīvotāju uzticību guvušie deputātu kandidāti ir iekļauti dažādos sarakstos. Līdz ar to vēlētājiem ir jāizšķiras - balsot par sev tuvāko vēlēšanu sarakstu vai balsot par sarakstu, kurā ir vēlamais deputāts. Tāpēc NSL rosināja piešķirt tiesības vēlētājiem savā izvēlētajā vēlēšanu sarakstā ierakstīt kandidātus no citiem sarakstiem un veicināt uzticamas komandas veidošanu vietējā pašvaldībā.

Lai gan nav plānots atteikties no 5% barjeras, lai partija vai vēlētāju saraksts iekļūtu pašvaldības domē, "No sirds Latvijai" uzskata, ka tās izstrādātie grozījumi var būtiski mainīt vietu sadali starp vēlēšanu sarakstiem, jo par konkrēto deputātu nodoto balsu skaits (atzīmes "+") palielināsies un kandidāts pakāpsies sarakstā uz augšu. Tādējādi, pilnveidojot vēlēšanu kārtību, iespējams nodrošināt, ka pašvaldībās ir pārstāvēti ne tikai saraksta augšgalā ietvertie (noteiktu politisko partiju pārstāvji un partiju vadībai paklausīgi deputāti), bet arī tie cilvēki, kurus vēlētāji atzīst par labākajiem tautas viedokļa pārstāvjiem no attiecīgā vēlēšanu saraksta, partijas pozīciju pauda Freidenfelds.

NSL iepriekš norādīja, ka piedāvātā pašvaldību deputātu ievēlēšanas kārtība paaugstinās katra deputāta personisko atbildību vēlētāju priekšā. Tā rezultātā deputātu pieņemtie lēmumi vairāk atbildīs tautas interesēm, uzskata politiķi. "No sirds Latvijai" viens no galvenajiem izvirzītajiem mērķiem ir panākt, ka politiskos procesus nosaka sabiedrības griba. Ja sabiedrības viedoklis tiek ņemts vērā, iedzīvotāji iesaistās valsts dzīves procesos un jūt savu atbildību pret valsti, skaidroja partijas pārstāvji, piebilstot, ka viens no līdzekļiem, lai to nodrošinātu, ir izmaiņas vēlēšanu likumos, nosakot, ka cilvēki drīkst balsot ne tikai par partiju, bet arī par konkrētu personu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!