Foto: LETA
Soču ziemas olimpiskajās spēlēs rīkotāji 2014.gadā Krievijas Ziemeļkaukāza reģionā būs gatavi nodrošināt maksimāli iespējamo drošību, taču simtprocentīgas drošības garantijas mūsdienās nav iespējams sniegt, uzskata Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Žaks Roge.

Drošība olimpiskajās spēlēs ir vietējās varas atbildība, un SOK ar Krievijas pusi uztur ciešus kontaktus, sarunā sacīja Roge. Pēc viņa teiktā, SOK eksperti ir apmierināti ar līmeni drošības pasākumos, ko ievieš Krievijas puse.

Roge uzsvēra, ka Soču ziemas olimpisko spēļu sarīkošanā viss sokas labi un olimpiskajos objektos tikko ir aizvadītas pirmās izmēģinājuma sacensības. Turklāt no SOK koordinācijas komitejas vadītāja Žana Kloda Kilī arī saņemtas labas atsauksmes par Soču gatavošanos ziemas olimpiādei.

"Viss norit labi. Protams, SOK būs viss jāpārrauga līdz [Soču olimpisko spēļu] noslēguma ceremonijai, kad sportisti dosies mājās, taču pašlaik nav jautājumu, kam būtu jāpievērš lielāka uzmanība nekā citu olimpisko spēļu gatavošanās procesā," pastāstīja Roge.

Nedēļas nogalē pārsimt kilometru no Sočiem islāmistu kaujinieki Krievijas Ziemeļkaukāza republikā Kabardā-Balkārijā nogalināja trīs un ievainoja divus tūristus no Maskavas, kas bija ieradušies slēpot Elbrusa kalnā. Roge gan nešaubās, ka olimpisko spēļu drošībai tiks izdarīts viss iespējamais, tomēr viņš norādīja, ka absolūtas drošības garantijas nav iespējamas.

"Nav iespējams garantēt simtprocentīgu drošību, taču krievi dara visu iespējamo, lai nodrošinātu maksimāli iespējamo drošību," atzina Roge. "Nevajag būt muļķim un naivi apgalvot, ka problēmas nav iespējamas. Protams, problēmas var būt, taču viss iespējamais [drošības pasākumos] tiek darīts un tiks izdarīts," viņš piebilda.

Jau ziņots, ka piektdien vakarā Kabardā-Balkārijā pie Zajukajevas ciema vieglā automašīna, kurā atradušies divi cilvēki maskās ar automātiem, piespiedusi mikroautobusu ar pieciem tūristiem no Maskavas un Maskavas apgabala pie ceļa apmales. Uzbrucēji, noskaidrojuši, kas atrodas mikroautobusā, atklājuši uguni un aizbraukuši. Tūristi bijuši ceļā no Miņeraļnije Vodi lidostas uz Baksanas kūrortu Elbrusa pakājē.

Islāmistu grupējuma "Kaukāza emirāts" interneta mājaslapā "Islamdin.com" ievietotajā paziņojumā teikts, ka modžahedi nogalinājuši tūristus, jo viņi atradušies kara zonā.

Savukārt sestdien naktī nenoskaidrotas personas uzspridzinājušas trošu ceļu Elbrusa pakājē. Sagrauti balsti un nogāzušies 30 vagoniņi, informēja trošu ceļa uzturēšanas kompānija. Incidentā neviens nav cietis.

Elbruss ir viena no populārākajām ziemas slēpošanas vietām Krievijā, kas atrodas nedaudz vairāk kā 200 kilometru attālumā no Sočiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!