Foto: EPA/LETA
Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Žaks Roge, kurš februārī Latvijā aizvadīs triju dienu vizīti, norāda, ka viens no vizītes mērķiem ir pārrunāt ar Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidentu Aldoni Vrubļevski nacionālo Olimpisko komiteju lomu, informē LOK preses dienests.

"Nacionālās Olimpiskās komitejas ir Olimpiskās kustības mugurkauls, kas, strādājot kopā ar nacionālajām sporta veidu federācijām, iedzīvina Olimpiskās vērtības," saka SOK prezidents. "Tās ir sportistu aizstāves un mūsu kustības vēstnieces. Tās uzņemas vadību sporta autonomijas nosargāšanā un sporta interešu saglabāšanā dialogā ar valsts institūcijām un medijiem. Latvijas Olimpiskā komiteja ir veikusi to visu un vēl vairāk, būdama konsekventa un drosmīga balss Olimpisko vērtību sardzē."

Latvijā Žaks Roge uzturēsies no 18. līdz 20.februārim, lai tuvāk iepazītu situāciju Latvijas sportā un novērtētu valsts un sabiedrisko organizāciju sadarbību olimpiskās kustības attīstībā.

"Reizi 20 gados būs lietderīgi dzirdēt SOK vērtējumu mūsu darbībai," norāda LOK prezidents Aldons Vrubļevskis.

Viesoties Latvijā Rogi uzaicināja Valsts prezidents Valdis Zatlers un LOK prezidents Aldons Vrubļevskis, viesojoties SOK mītnē Lozannā 2009.gada aprīlī.

Vizītes programmas ietvaros notiks SOK prezidenta Roges tikšanās ar LOK pārstāvjiem, lai iepazīstinātu augsto viesi ar sporta sabiedrības kopējā darba rezultātiem, vienlaikus apzinot LOK un SOK tālākas sadarbības perspektīvas.

Rogem paredzētas tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru, premjeru Valdi Dombrovski, kā arī izglītības un zinātnes ministru Rolandu Broku.

Vizītes pirmajā dienā – 18.februārī, Rogem paredzēta oficiāla pieņemšana Rīgas pilī pie Valsts prezidenta Valda Zatlera. Vēlāk SOK prezidents LOK birojā tiksies ar Olimpiskās komitejas darbiniekiem.

Sestdien – 19.februārī, Olimpiskajā sporta centrā Rīgā Roge iepazīsies ar olimpisko medaļnieku Igora Vihrova un Jevgēņija Saproņenko nodibināto vingrošanas skolu, kā arī iepazīsies ar Olimpiskā sporta centra darbību. Pēc centra apskates Rogem paredzēta tikšanās un diskusija ar sporta sabiedrību par Latvijas Olimpiskās komitejas vietu un lomu Latvijas sporta organizācijā un Starptautiskajā Olimpiskajā kustībā.

19.februārī Rogem plānotas arī lietišķas pusdienas ar premjeru Valdis Dombrovski un izglītības un zinātnes ministru Rolandu Broku, bet vakarā Roge apmeklēs Latvijas Nacionālās operas iestudējumu - Džuzepes Verdi operu "Aīda".

Svētdien, 20.februārī, Roge apmeklēs Siguldas kamaniņu un bobsleja trasi, kur noskatīsies Pasaules kausa izcīņas kamaniņu sportā finālposma sacensības komandu stafetē, ņemot vērā, ka komandu stafete pretendē uz iekļaušanu ziemas olimpisko spēļu programmā.

Sok prezidentu vizītē Latvijā pavadīs viņa kundze Anne un prezidenta asistente protokola un SOK sadarbības jautājumos Marina Baramija.

Roge Latvijā viesojies jau 1992. gadā, būdams Eiropas Olimpisko komiteju asociācijas prezidents, pavadot toreizējo SOK prezidentu Huanu Antonio Samaranču.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!