Foto: Publicitātes foto
Latvijas spēkavīri Agris Kazeļņiks un Māris Blumfelds šīs nedēļas nogalē 19.decembrī Ukrainas galvaspilsētā Kijevā piedalīsies sezonas noslēdzošās spēkavīru sacensībās, informē Latvijas spēka atlētu federācija.

Abi mūsu atlēti gan startēs divās atšķirīgās - paralēli notiekošās cīņās. Agris Kazeļņiks ir sezonas laikā nopelnījis vietu spēkavīru čempionu līgas fināla sacensībās, bet Māris Blumfelds jau otro gadu pārstāvēs Latviju pasaules čempionātā spēkavīriem līdz 105kg svara kategorijā.

Agris Kazeļņiks vasaras garumā piedalījās 6 no 10 Čempionu līgas posmiem un nopelnīja 59 punktus, kas deva piekto vietu kopvērtējumā. Vadībā izvirzījušies anglis Terijs Holands ar 112 punktiem un serbs Ervins Katona ar 102. Uzreiz aiz Agra kopvērtējumā ir pašreiz bez šaubām stiprākais pasaules spēkavīrs lietuvietis Židrūns Savickas ar 50 punktiem, kas iegūti, piedaloties tikai divos posmos (abos arī uzvarēja).

Fināla sacensībās visi atlēti cīnīsies par dubultiem punktiem, kas tiks pieskaitīti esošajai punktu bagāžai un noskaidrosies šīgada čempionu līgas uzvarētājs. Atgādinām, ka 2008.gadā kopvērtējumā Agris bija trešais un 2009.gadā - pat otrais.

Sacensībās piedalīsies visi kopvērtējuma līderi - jau minētie Savickas, Holands un Katona, kā arī krievs Mihails Kokļajevs, amerikānis Treviss Ortmaijers, ukrainis Konstantīns Iļjins, zviedrs Johaness Arsjo un vēl divi wild card ieguvēji. Atlētiem jāsacenšas sešos vingrinājumos:

-          Smagā auto vilkšanā

-          95kg hanteles celšanā ar vienu roku

-          Pietupieni ar svaru (squat)

-          Svara nešana pa apli (Konana aplis)

-          Akmeņu celšana

-          Svara celšana no zemes (deadlift)

Iepriekšējo divu sezonu Čempionu līgas uzvarētāji bija 2008.gadā - Židrūnas Savickas un 2009.gadā - igaunis Andrus Murumets, kurš šogad traumas dēļ izlaidis praktiski visu sezonu. Tātad - noteikti būs jauns čempions, jo arī Židrūns pat teorētiski nevar tikt augstāk par trešo vietu.

"Šogad gatavojos tādā mierīgā režīmā, jo sacensību kalendārā sākotnēji bija citi datumi. Vīri, ar kuriem man Kijevā jāsacenšas, šosezon sevi ir lieliski parādījuši jau WSM 2010 sacensībās, kur finālā tika visi CL pirmā sešinieka vīri, izņemot mani," smaidīgs par konkurenci, kādā būs jācīnās pirms sacensībām atzina pats Agris Kazeļņiks.

 Paralēli spēcīgākajiem spēkavīriem notiks arī pasaules čempionāts spēkavīriem līdz 105kg. Pierasts, ka pēdējos gados Latviju pārstāvēja kuldīdznieks Māris Rozentāls, kas bija ieguvis pat trešo vietu 2008.gadā. Tagad jau otro gadu pasaules čempionātā startē cits Māris - jelgavnieks Māris Blumfelds. Pagājušogad viņš ieņēma astoto vietu.

Šīgada pasaules čempionātā visticamāk atkal varētu dominēt ukraiņi, jo organizatori ir paziņojuši vingrinājumus tikai vienu mēnesi pirms sacensībām. Šogad vieglie atlēti sacentīsies sešos vingrinājumos:

-          Vilkšana ar rokām (arm over arm)

-          80 kg hanteles celšana ar vienu roku

-          Balķa stumšana (pole push)

-          130 kg baļķa celšana

-          Akmeņu celšana (200kg vai 170kg pāri 125cm šķērslim)

-          Pietupieni ar svaru (squat)

"Vingrinājumi nav gluži tie, ko veicam Latvijas čempionātā, taču Māris Blumfelds ir cīnītājs. Starptautiskas sacensības šajā svara kategorijā notiek tikai vienu divas reizes gadā, un parasti šie "vieglā" svara spēkavīri startē kopā ar 20,30 un 50 kg smagākiem atlētiem. Līdz ar to grūti novērtēt spēku samēru, katru gadu parādās jauni spēkavīri, kas pēc tam pieņemas svarā un vairs nevar startēt šajā kategorijā," pirms pasaules čempionāta stāstīja Latvijas spēka atlētu federācijas valdes priekšsēdētājs Māris Liepiņš

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!