Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaunizveidotā Latvijas Komandu sporta spēļu asociācija (LKSSA) vērsusies pie Ministru prezidenta Valda Dombrovska ar aicinājumu apturēt jebkādus lēmumus par plānoto budžeta līdzekļu sadali komandu sporta veidos, jo Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātajā projektā, piemēram, futbola, kērlinga un regbija izlasēm piešķirti līdzīgi finansējumi.

LKSSA apvienojušās Latvijas Basketbola savienība (LBS), Latvijas Futbola federācija (LFF), Latvijas Volejbola federācija (LVF), Latvijas Handbola federācija (LHF) un Latvijas Hokeja federācija (LHF), kas arī visas parakstījušas aicinājumu Dombrovskim.

Valdība janvārī prioritāri atbalstāmo sporta veidu sarakstā iekļāva arī regbiju un kērlingu, kas ir kļuvuši par olimpiskajiem sporta veidiem. Latvijas Olimpiskā komiteja un Latvijas Sporta federāciju padome atbalstīja šo abu sporta veidu iekļaušanu sarakstā, vienlaikus ierosinot samazināt pārējām valsts izlasēm garantētā valsts finansējuma procentuālo apmēru.

Tomēr ar līdzekļu jauno sadali nav apmierināta LKSSA, kas norāda, ka pēdējos gados nav samazinājies ne IZM, ne sporta nozarei kopumā paredzētais valsts finansējums, tomēr komandu sporta spēļu vajadzībām 2012. gadā atvēlēts par 130 000 mazāk, nekā 2010.gadā. Vienlaikus paplašināts finansējuma saņēmēju loks, jo olimpisko spēļu programmā iekļautas jaunas sporta spēles regbijs-7 un kērlings.

"Kopš decembra vidus LKSSA pārstāvji vairākkārt izteikuši vēlēšanos situāciju pārrunāt ar izglītības un zinātnes ministru Robertu Ķīli, taču norunātās tikšanās atceltas un sarunas nav notikušas. Tikmēr IZM ierēdņi, neiedziļinoties lietas būtībā, lemj par finansējuma sadalījumu, pamatojoties uz citos apstākļos izstrādātiem kritērijiem," teikts LKSSA vēstulē.

Rezultātā izstrādātajos priekšlikumos četru hokeja izlašu startus augstākā līmeņa turnīros 2012.gadā paredzēts atbalstīt ar 105 460 latiem (par 22% mazāk nekā 2010.gadā), astoņām basketbola izlasēm paredzēti 103 327 (par 50% mazāk), bet finansējums krasi pieaudzis Regbija federācijai (66 780 lati jeb par 607% vairāk) un Kērlinga federācijai (47 508 lati jeb par 340% vairāk).

Ņemot vērā profesionāla dialoga trūkumu, LKSSA pārstāvēto federāciju vadītāji aicina apturēt jebkādas Izglītības un zinātnes ministrijas lēmumus un rīcības gan finansējuma sadalē, gan nozares pārvaldībā līdz kvalitatīvai diskusijai ar LKSSA un citu nozares profesionāļu līdzdalību. Tāpat, ņemot vērā Izglītības un zinātnes ministrijas plašo un sarežģīto darba lauku, LKSSA aicina sākt diskusiju par sporta nozares institucionālo piederību un pakļautību.

Viens no vēstules parakstītājiem Latvijas hokeja federācijas prezidents Kirovs Lipmans sarunā ar portālu "Delfi" vairāk uzmanības vērsa ne konkrēti uz šo gadījumu, bet uz kopējo valsts attieksmi pret sportu.

"Man šajā jautājumā nav vārdu. Visam sportam valsts piešķir pusmiljonu latu, taču tāda pati summa man pietrūkst Latvijas Hokeja federācijā (LHF), lai rīkotu čempionātus un citus turnīrus dažādām vecuma grupām. Šīs izmaiņas problēmu nemazina, jo 500 000 latu uz visām sporta federācijām ir smieklīgi. Ja valstij nav vajadzīgs sports, tad klapējam šo visu ciet," teica Lipmans. "Nav jābrīnās, kāpēc Latvijā ir tik daudz slimu bērnu un invalīdu. Tas viss ir valsts vadošo amatpersonu nekompetences dēļ. Ja privātam klubam valsts piešķir pusmiljonu latu, jo "Latvijas valsts meži" ir valsts uzņēmums, tad tās prioritātes nav saprotamas. Ja uz visām šīm sporta federācijām sadalītu miljonu latu, tad situācija būtu nedaudz labāka. Tas, kas tagad notiek ir skumji."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!