Foto: Reuters/Scanpix
Austrālijas sporta sabiedrību satricinājusi valdības veiktā izmeklēšana par dopinga izplatību. Izmeklēšanā noskaidrots, ka dopinga sērga ir plaši izplatīta profesionāļu un amatieru rindās, vēsta "Eurosport".

Austrālijas līdzjutēji un sporta vadība allaž bijuši gandarīti, ka valsti nav skāruši lieli dopinga skandāli, tādējādi austrālieši sevi uzskatīja par vieniem no "vistīrākajiem" sportā. Tomēr gadu ilgās izmeklēšanas rezultāti šokējuši Austrālijas sporta sabiedrību, un paziņojuma sekas var būt graujošas sporta attīstībai "ķenguru zemē".

Austrālijas vadošā kriminālās izmeklēšanas organizācija savā ziņojumā norāda, ka dopinga lietošana ir plaši izplatīta pat augstākā līmeņa sportistu aprindās, aizliegto preparātu izplatīšana ir ļoti augstā līmenī un šī sfēra ir saplūdusi ar organizēto noziedzību.

"Secinājumi ir šokējoši un tie satrieks austrāliešu sporta fanus," saka Austrālijas Iekšlietu ministrs Džeisons Kleirs. "Izmeklēšanā noskaidrots, ka dažādu vielu, piemēram, peptīdu, hormonu un aizliegto narkotiku, lietošana ir plaši izplatīta profesionālajā sportā. Mēs runājam par daudziem sportistiem vairākos sporta veidos. Mēs runājam arī par vairākām komandām."

"Izmeklēšanā noskaidrots, ka dopinga lietošanu sekmējuši farmaceiti, ārsti, sporta zinātnieki, treneri, treneru korpusa darbinieki. Dažos gadījumos sporta zinātnieki un citi pārvaldījuši dopinga lietošanu veselā komandā. Dažos gadījumos sportistiem bija jālieto vielas, kuras vēl nebija atļauts lietot cilvēkiem," pārsteidzošus faktus atklāj ministrs.

Pēc ministra teiktā, organizētā pasaule iesaistīta aizliegto vielu izplatīšanā, bet sportisti šajā sakarā bijuši arī viegli ietekmējami saistībā ar iespējamo spēļu rezultātu sarunāšanu un sportisko krāpšanos.

Austrālijas valdība gan sola bargi sodīt un apkarot sērgu. "Ja gribēsi lietot dopingu un krāpties, mēs tevi atradīsim. Ja gribēsi sarunāt spēles rezultātu, mēs tevi atradīsim," sola Austrālijas sporta ministre Keita Landija.

Pēc Landijas teiktā, tagad darbs būs Austrālijas Antidopinga aģentūrai, organizētās noziedzības apkarotājiem un prokuratūrai.

Visu vadošo Austrālijas sporta federāciju vadība jau paziņojusi, ka pilnībā sadarbosies turpmāko lietu izmeklēšanā un skarbi sodīs vainīgos.

Lai gan paziņojumā atklāto šokējoši fakti, pagaidām nav minēts neviens konkrēts sporta veids, komanda vai sportists, kuri tiek turēti aizdomās dopinga masveidīgā izplatībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!