Foto: Shutterstock

Daži vīriešu dzimuma sportisti aizliegto preparātu sarakstā iekļauto "Mildronātu" lietojuši arī potences uzlabošanai, pirmdien preses konferencē Maskavā paziņoja Latvijā radītā preparāta izgudrotājs Ivars Kalviņš.

Kopš 2016. gada 1. janvāra WADA aizliegto vielu sarakstā ir iekļauts meldonijs, kas ir pasaulē plaši zināmā Latvijas uzņēmuma "Grindex" preparāta "Mildronāts" sastāvā. Kopš patenta termiņa beigām arī citas farmakoloģijas kompānijas ražo līdzīgus preparātus, kuros aktīvā viela ir meldonijs.

"Ja runājam par vīriešu dzimuma sportistiem, tad daudzi no viņiem lieto "Mildronātu", lai uzlabotu ne jau sportisko formu, bet gan seksuālo formu. Tas arī ir jāņem vērā," uzskata Kalviņš.

Kalviņa viedoklim piekritis Krievijas profesors Arkādijs Vertkins, kurš apliecinājis, ka zinātniski arī pierādīta "Mildronāta" ietekme uz vīriešu potenci.

Tieši meldonija iekļaušana aizliegto vielu sarakstā ir izsaukusi līdz šim nebijušus skandālus pasaules sporta dzīvē, jo trīs mēnešu laikā nežēlastībā krituši jau gandrīz 200 sportistu. Iespējams, ka daļa no šiem sportistiem tiks reabilitēti, jo pagājušajā nedēļā WADA paziņoja, ka dopinga pārkāpumos attaisnoti būs tie sportisti, kuru asins paraugos (ņemtajos līdz šī gada 1. martam) meldonija klātbūtne būs mazāka par vienu mikrogramu. Savukārt analīzēs ņemtajās jau pēc 1. marta šādas atkāpes netiks pieļautas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!