Foto: AFP/Scanpix
Serbs Nenads Lalovičs, kurš pērn vadīja kampaņu, lai cīņas sports tiktu saglabāts olimpisko spēļu programmā, kļuvis par pārveidotās Pasaules Cīņas sporta savienības (UWW) prezidentu.

Pērn februārī kļuva zināms, ka Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) izpildkomiteja nolēmusi 2020.gadā no olimpisko spēļu programmas izņemt brīvo cīņu, sieviešu cīņu un grieķu-romiešu cīņu, savukārt tā paša gada septembrī SOK balsojumā tomēr lēma tos atkal iekļaut.

Atzīmējot gada jubileju kopš sporta veida saglabāšanas olimpiskajā programmā, Starptautiskā Cīņas sporta federācija (FILA) pārveidota par UWW, bet Lalovičs kļuvis par pārveidotās organizācijas pirmo prezidentu.

"Olimpiskā pasaule mainās," uzrunā izteicās Lalovičs. "SOK prezidenta Tomasa Baha vadībā olimpiskā vīzija līdz 2020.gadam var piedzīvot vēl izmaiņas, bet mums jābūt daļai no šīm izmaiņām, jo nekas nav garantēts."

Tiek uzskatīts, ka tieši Lalovičs izglāba cīņas sporta veidu olimpiskajā programmā. Viņš par FILA prezidentu kļuva drīz pēc pirmā SOK lēmuma, amatā nomainot šveicieti Rafaelu Martineti.

Turpinājumā Lalovičs ieviesa izmaiņas sporta veidu noteikumus, bet jaunajā FILA konstitūcijā visvairāk izmaiņu tika veikts attiecībā uz sieviešu sportistu iekļaušanu pārvaldes amatos. Turpmāk vismaz viena sievietei jābūt FILA viceprezidentei, bet organizācijas vadībā, kas sastāv no 19 biedriem, pa trim vietām rezervētas sievietēm un olimpiskajiem vai pasaules čempioniem.

Kā zināms, grieķu-romiešu cīņa atklātajā svara kategorijā pirmoreiz olimpisko spēļu programmā bija iekļauta jau 1896.gadā, savukārt pēc tam kāds no šiem sporta veidiem bijis pārstāvēts ikreiz kopš 1904.gada. Savukārt sieviešu cīņa Olimpiādē debitēja vien 2004.gadā.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!