Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā Paukošanas federācija (FIE) ārkārtas kongresā nolēma atļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem aprīlī atgriezties starptautisku sacensību apritē

FIE ārkārtas kongresā piektdien ar 89 balsīm par un 46 balsīm pret atļāva Krievijas un Baltkrievijas sportistiem piedalīties FIE sacensībās un kvalificēties olimpiskajām spēlēm Parīzē.

"Mēs vēl nespējam aptvert, cik nopietns ierocis Krievijas rokās var kļūt sporta propaganda. Diemžēl Krievijas maigā vara izrādījusies daudz spēcīgāka, kā spējām iedomāties," par balsojuma rezultātu nožēlu pauda FIE viceprezidente Ērika Āze. "Viens no būtiskākajiem argumentiem, ko izmanto tie, kuri atbalstīja Krievijas un Baltkrievijas sportistu atgriešanos paukošanā jau šodien, ir tāds, ka sportam un olimpiskajai kustībai ir jābūt neitrālai, apolitiskai. No kongresa tribīnes tas izklausās skaisti, taču dalībvalstis, kuras atbalstīja šo lēmumu, nenojauš, cik spēcīgs propogandas ierocis ir Krievu un Baltkrievu sportistu piedalīšanās starptautiskajās sacensībās un cik nežēlīgi tas tiks izmantots šajā karā. Sports nedrīkst būt ierocis karā pret Ukrainu!"

"Ziemeļvalstu paukošanas savienība, tai skaitā Latvija, jau no Ukrainas kara pirmās dienas starptautiskajā paukošanas sabiedrībā ir paudušas skaidru nostāju, ka kamēr karadarbība Ukrainā turpinās, cieš cilvēki, tai skaitā sportisti, un tiek iznīcināta sporta infrastruktūra, Krievijas un Baltkrievijas pārstāvjiem dalība starptautiskās sacensībās būtu jāaizliedz. Diemžēl mūsu viedoklis šobrīd ir pārstāvēts mazākumā," teica Āze.

Lai gan FIE balsojuma rezultāti šobrīd ļauj piedalīties Krievijas un Baltkrievijas sportistiem olimpisko spēļu kvalifikācijas sacensībās, Ērika Āze pauž cerību, ka ja vien karadarbība un ciešanas Ukrainā nebūs beigušās, Parīzes Olimpiskās spēles tomēr noritēs bez Krievijas un Baltkrievijas dalībnieku klātbūtnes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!