Foto: AP/Scanpix

Latvijas vadošais svarcēlājs Artūrs Plēsnieks pēdējās sacensībās uzrādījis labus rezultātus, līdz ar to nākamgad gaidāmajām Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm kvalificējies jau par 90%, uzskata sportists.

Plēsnieks aprīlī bija astotais Eiropas čempionātā pieaugušo konkurencē. Savukārt oktobra sākumā Latvijas svarcēlājs pārliecinoši triumfēja Eiropas čempionātā U-23 vecuma grupā, bet novembrī ASV notikušajā pasaules čempionātā izcīnīja bronzu. Olimpiādei iespējams kvalificēties gan pēc komandu, gan individuālā ranga, bet uz Latvijas sportistiem attiecas vien otrais no šiem.

"Domāju, Riodežaneiro Olimpiādei kvalificēšos. Paskaitot citu pretinieku rezultātus, kopsumma olimpiskajā vērtējumā varētu būt laba. Lai arī tikai maijā, kad būs aizvadīts Eiropas un Āzijas čempionāts, paziņos gala rezultātus, uzskatu, ka jau par 90% esmu kvalificējies olimpiskajām spēlēm," sarunā ar aģentūru LETA pauda Plēsnieks. "Protams, Olimpiādē būs grūti un smagi ne tikai man, bet arī citiem konkurentiem. Domāju, beigās būs savākusies kādu sešu atlētu grupiņa, kas cīnīsies par medaļām. Uzskatu, ka es arī būšu to sportistu vidū, kas varētu cīnīties par godalgām, taču to redzēs pēc nākamgad paredzētā Eiropas čempionāta pieaugušajiem."

Plēsnieks, kurš sacenšas svara kategorijā līdz 105 kilogramiem, aizvadītajā pasaules čempionātā raušanā tika galā ar 179 kilogramiem, bet grūšanā pacēla 226 kilogramus, kopsummā pievarot 405 kilogramus, kas ir jauns Latvijas rekords.

"Tobrīd vispār nedomāju par jauna rekorda uzstādīšanu. Ar treneri gribējām tikt pie maksimāli laba rezultāta, lai varētu iegūt pēc iespējas vairāk olimpiskā ranga punktu. Kvalificēšanās Riodežaneiro spēlēm ir šī brīža galvenais mērķis," atzina Plēsnieks.

Pērn Plēsnieks pasaules čempionātā pacēla 390 kilogramus, kas viņam deva desmito vietu.

"Šovasar labi pastrādājām gan treniņnometnēs, gan zālē. Šogad vairs nebija tādu problēmu ar plecu, kādas bija pērn. Pagājušajā gadā jutu sāpes plecā, tāpēc nevarēju uzrādīt labākos iespējamos rezultātus," stāstīja svarcēlājs. "Raušanā tā kustība ir vairāk uz augšu, līdz ar to sāpes ir izteiktākas - tā kā lauztu no augšas. Ja raušana neaiziet un nav garastāvokļa, uz labu rezultātu summā necerēt."

Šobrīd Plēsnieks plecu ir izārstējis un tas vairs tik ļoti nesāp. Tiesa, dažreiz bez pretsāpju zālēm neiztikt, jo sportists grib sasniegt augstvērtīgākos rezultātus, kādus iespējams uzrādīt.

"Šīs vasaras beigās devos uz olimpisko vienību, kur veica pleca apskati. Teica, ka saites nedaudz izstaipījušās. Sākām strādāt ar rotācijas vingrinājumiem, kas palīdzēja tas nostiprināt," atklāja Plēsnieks.

Šis bija pēdējais gads, kad Plēsnieks varēja piedalīties Eiropas čempionātā U-23 vecuma grupā. Kā zināms, Latvijas sportists pēdējos trīs gados ticis pie trim zeltiem.

"Sportā jau vienmēr var uzrādīt labākus rezultātus, pat ja esi pirmais. 2013.gadā labi nostartēju, taču pērn pleca dēļ nespēju izlikties uz maksimumu," pauda Plēsnieks, kurš šobrīd mazliet atpūšas, bet jau 4. janvārī atsāks gatavoties nākamajiem startiem. "4.janvārī lidojam uz Romu, kur aizvadīsim desmit dienu treniņnometni. Tad apmēram divas nedēļas pavadīsim Latvijā, līdz atkal dosimies uz ārzemēm. Treneris teica, ka Itālijā būs jāpavada visai ilgs laiks."

Olimpiskā ranga punktus būs iespējams nopelnīt arī nākamā gada Eiropas meistarsacīkstēs. Tieši šim čempionātam gatavosies Plēsnieks, pēc tam jau nopietnāk pievēršoties startam Olimpiādē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!