Foto: Publicitātes foto

22.novembrī Liepājas Olimpiskajā centrā Latvijas labākais bokseris Mairis Briedis kāps boksa ringā, lai kļūtu par pirmo pasaules čempionu boksā smagsvaru kategorijā neatkarīgās Latvijas vēsturē.

Briedis cīnīsies par IBA (Starptautiskās Boksa asociācijas) titulu smagsvariem. Kas ir šis tituls un kā radusies IBA?

IBA dibināta pagājušā gadsimta 90.gados. To izveidoja bijušais Amerikas beisbola līgas spēlētājs Dīns Čanss. Jau sākotnēji IBA guva pannākums profesionālā boksa sabiedrībā un tika uzskatītā par vienu no tās sastāvdaļām. Pasaules profesionālajā boksā šobrīd ir četras vadošās organizācijas – Pasaules boksa asociācija (WBA), Pasaules boksa padome (WBC), Starptautiskā boksa federācija (IBF) un Pasaules boksa organizācija (WBO). IBA, par kuras titulu cīnīsies Briedis, ir zemāka līmeņa organizācija, taču kura sacensības rīko pēc lielo organizāciju noteikumiem.

Jau no pirmssākumiem IBA (kā jaunākā profesionālā boksa organizācija) tiek uzskatīta kā solis ceļā uz lielo boksu. Tieši šeit bokseri var iegūt tiesības vēlāk cīnīties par boksa lielo organizāciju tituliem.

22.novembrī Liepājas Olimpiskajā centrā pasākumu plkst. 21:00 ievadīs Eiropas populārākais boksa komercturnīrs "Bigger's Better", kurā pērn "Arēnā Rīga" triumfēja tieši Briedis. Šoreiz par uzvaru un 15 000 ASV dolāru lielu naudas balvu cīnīsies Latviju pārstāvošais Konstantīns Gluhovs, pēc kā sekos pasākuma nagla - Maira Brieža 12 raundu cīņa par vakanto Pasaules čempiona nosaukumu IBA versijā pret čehu Suda Lubošu, kurš savā karjerā vairākkārt ticis pie dažādiem tituliem – 2003.gadā viņš kļuva par WBA interkontinentālo čempionu, 2006.gadā par IBF interkontinentālo čempionu, bet pirms trim gadiem arī par EBU Eiropas Savienības čempionu smagsvariem.



Pasaules čempiona titulu IBA versijā, par ko cīnīsies abi bokseri, savulaik dažādās svara kategorijās izcīnījuši tādi pazīstami un slaveni bokseri un boksa ikonas kā Oskars De La Hoija, kurš savā karjerā ar boksu vēlāk nopelnījis vairākus simtus miljonu dolāru un savulaik kaklā kāris arī Olimpisko spēļu zelta medaļu, Rojs Džonss juniors, kurš tiek uzskatīts par vienu no aizvadītās desmitgades labākajiem bokseriem, Džordžs Formens, kurš ir aizvadījis vienu no pasaules boksā slavenākajām cīņām "Rumble in the Jungle", kurā viņš Zairā cīnījās ar Muhamedu Alī, Mikels Keslers, Glens Džonsons, Ēriks Moraless, Joels Kasamajors Arturo Gati, Šeins Moslijs, Antonio Tarvers, Fernando Vargass un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!