Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Jaunzēlandes sportiste Lorela Hubārda kļuvusi par pirmo transpersonu, kas piedalīsies olimpiskajās spēlēs, jo viņa iekļauta Jaunzēlandes svarcelšanas komandā. Hubārdas iekļaušana jau izpelnījusies kritiku, tomēr netrūkst arī aizstāvju, vēsta BBC.

43 gadus vecā Hubārda sacentīsies svara kategorijā līdz 87 kilogramiem, un viņai ir labas izredzes tikt pie medaļas. Tā kā Starptautiskās Svarcelšanas federācijas (IWF) noteikumi paredz, ka katrā svara kategorijā drīkst būt tikai viens valsts pārstāvis, turklāt valstīm ir arī kopējā dalībnieku kvota, tad Hubārdai būs mazāk konkurenti nekā, piemēram, citās sacensībās.

Hubārdai ceļu uz olimpiskajām spēlēm pavēra Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) 2015. gada lēmums, kas ļauj vīrietim pēc dzimuma maiņas piedalīties sieviešu sacensībās, ja vien testosterona līmenis organismā ir zem noteikta sliekšņa. Tiesa, kritiķi norāda, ka svarcelšanā transpersonu iekļaušana sieviešu sacensībās ir negodīgāka, jo šajā sporta veidā nozīmīgs ir pubertātes vecums, kad nostiprinās kaulu un muskuļu fizioloģiskie rādītāji. Hubārda pubertātes vecumā bija vīrietis, ilgu laiku startēja vīriešu sacensībās, bet par sevi kā transpersona atklāti paziņoja tikai 2013. gadā.

Hubārdas dalība sacensībās jau bijusi neviennozīmīgi vērtēta. 2019. gadā viņa uzvarēja Klusā okeāna valstu spēlēs, kas saniknoja mājinieku Samoa komandu. Samoa Svarcelšanas federācijas vadītājs Hubārdas piedalīšanos jau salīdzinājis ar dopinga lietošanu.

2018. gadā Austrālijas Svarcelšanas federācija centās panākt Hubārdas nepielaišanu startam Sadraudzības spēlēm, tomēr Jaunzēlandas sportistei tika atļauts piedalīties. Tiesa, viņa sacensības nepabeidza, jo guva traumu.

Beļģijas svarcēlāja Anna Vanbelinghena, kas startē tajā pašā svara kategorijā, pirms kāda laika izteicās, ka Hubārdas pielaišana dalībai olimpiskajās spēlēs būs negodīga attiecībā pret sievietēm un būs "slikts joks". Viņa gan piebilda, ka, lai arī pilnībā atbalsta transpersonu kopienu, iekļaušanas principam nevajadzētu būt "uz citu rēķina". "Visi, kas trenējušies svarcelšanā visaugstākajā līmenī, labi zina, ka "taisnība" ir kaulos: šī situācija ir negodīga attiecībā pret sportu un citām sportistēm. "

Hubārdu pilnībā atbalsta ne tikai Jaunzēlandes sporta vadība, bet arī valsts valdība.

"Papildus tam, ka viņa savā kategorijā ir viena no labākajām pasaulē, Lorela ir izpildījusi IWF atbilstības kritērijus, tostarp tos, kas balstīti uz SOK Vienprātības paziņojuma vadlīnijām transpersonu sportistiem," sacīja Jaunzēlandes Olimpiskās komitejas izpilddirektore Kereina Smita. "Mēs atzīstam, ka dzimumu identitāte sportā ir ļoti jutīgs un sarežģīts jautājums, kas prasa līdzsvaru starp cilvēktiesībām un taisnīgumu spēles jomā. Mums kā Jaunzēlandes komandai ir spēcīga "manaaki" (cieņa) pret iekļaušanos sabiedrībā un cieņa pret visiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!