Foto: Reuters/Scanpix
Pasaules kausa izcīņā regbijā Tongas izlase sestdien Velingtonā sensacionāli ar 19:14 (13:6) pārspēja Franciju, taču zaudētāji iekļuva ceturtdaļfinālā, pateicoties bonusa punktam.

Kaut gan Dmitrijs Jašvili 2. un 25. minūtē ar soda sitieniem divreiz izvirzīja vadībā frančus (6:3), Tonga pārņēma iniciatīvu ar Sukanaivalu Hufangas piezemējumu un neatdeva to līdz spēles beigām. Pēc Kurta Morata soda sitiena 72. minūtē tongiešu pārsvars sasniedza 10 punktus, taču viņiem bija nepieciešami vēl trīs piezemējumi, lai frančus aizsūtītu mājās. Punktu salinieku cerībām pielika Vensāna Klēra piezemējums pēdējā minūtē, kas deva favorītiem bonusa punktu.

Francija iekļuvusi ceturtdaļfinālā kā A grupas otrā vieta, taču viņu šokējoši vārgais sniegums - pirmo reizi viņi grupas stadijā cietuši divus zaudējumus, turklāt pat abās uzvarētajās spēlēs pret pastarīšiem kanādiešiem un japāņiem frančiem draudēja zaudējums - nevieš īpašu optimismu par tālākām gaitām. Jāpiebilst, ka viņu galvenajam trenerim Markam Ljevremo darbs tika uzteikts jau pirms turnīra, kas neveicināja veselīgo klimatu izlasē.

Tongai turnīrs beidzies, un tā var tikai sūkstīties par no rokām izlaisto uzvaru spēlē pret Kanādu, kas būtu garantējusi Tongai pirmo reizi vietu ceturtdaļfinālā un pirmo reizi aizsūtījusi Franciju mājās jau pēc grupu turnīra.

A grupā Jaunzēlandei ir 15 punkti, Francijai – 11, Tongai – 9, Kanādai – 6, Japānai -2. Svētdien grupas pēdējā spēlē Jaunzēlande eksaminēs Kanādu.

Tikmēr citā sestdienas spēlē C grupā divkārtējā Pasaules kausa ieguvēja Austrālija bez problēmām izrēķinājās ar debitanti Krieviju 68:22 (47:5), nokārtojot ceturtdaļfināla ceļazīmes formalitātes. Pašlaik Austrālijai ir 15 punkti, Īrijai – 13, Itālijai – 10, ASV – 4, Krievijai – 1. Par atlikušo svētdien cīnīsies Īrija un Itālija, un itāļiem derēs tikai uzvara, vēlams ar bonusa punktu par vismaz 4 piezemējumiem vai ar vismaz 8 punktu starpību. Favorīte šajā divcīņā būs Īrija, kura spēja pārspēt pašu Austrāliju, turklāt 19 spēlēs pret Itāliju tā uzvarējusi 16 reizes, zaudējot tikai 3.

Pēdējā sestdienas spēlē B grupā Anglija šobrīd cīnās ar Skotiju. Pašlaik Anglijai ir 14 punkti, Argentīnai un Skotijai – pa 10, Gruzijai – 4, Rumānijai – 0. Svētdien grupas pēdējā spēlē Argentīna tiksies ar Gruziju.

Angļiem pietiek ar vienu punktu pret skotiem, lai garantētu vietu ceturtdaļfinālā. Savukārt Argentīnai svētdien pietiek uzvarēt Gruziju ar 4 vai vairāk piezemējumiem, lai garantētu vietu ceturtdaļfinālā neatkarīgi no Anglijas un Skotijas spēles rezultāta, pateicoties uzvarai pār Skotiju un ievērojami labākai gūto un zaudēto punktu attiecībai, salīdzinot ar skotiem, ja visām trijām izlasēm būs vienāds punktu skaits. Šādā gadījumā Skotijai jāuzvar Anglija ar vismaz 8 punktu starpību, neļaujot angļiem gūt vairāk par 3 piezemējumiem – uzdevums grūts, jo pēdējos 25 gados skoti tikai 4 reizes uzvarējuši angļus un maksimāli ar 6 punktu pārsvaru.

Ja Argentīna uzvarēs Gruziju bez bonusa punkta, skotu uzdevums būs ievērojami sarežģītāks - jāuzvar angļi ar vismaz 8 punktu starpību, gūstot vismaz 4 piezemējumus un neļaujot pašiem angļiem gūt vairāk par 3 piezemējumiem. Šāds scenārijs šķiet samērā maz ticams, jo skotiem 4 piezemējumus pret angļiem nav izdevies gūt kopš 1971. gada 41 spēlē pēc kārtas. Tomēr ja šāds meistarstiķis skotiem būs pa spēkam, bet argentīnieši negūs bonusa punktu pret Gruziju, mājās brauks argentīnieši, bet skoti kļūs par grupas uzvarētājiem.

Savukārt D grupā DĀR ir uzvarējusi ar 18 punktiem. Velsai un Samoa ir pa 10 punktiem, Fidži – 5, Namībija punktu nav. Svētdien Velsa var atļauties zaudēt Fidži pat ar 38 punktu starpību, kas šādā ārkārtīgi maz ticamā gadījumā pavērtu durvis Samoa, kamēr pašai Fidži ir nepieciešama uzvara ar 4 piezemējumiem un astronomisko vismaz 61 punkta pārsvaru, neļaujot Velsai gūt 4 piezemējumus. Ņemot vērā, cik caura šajā turnīrā bijusi fidžiešu aizsardzība, cik bezzobains uzbrukums pret vērā ņemamiem pretiniekiem un cik pārliecinoši gan uzbrukumā, gan aizsardzībā pašlaik spēlē velsieši – šāds uzdevums šķiet neiespējamā misija.

Ceturtdaļfinālam kvalificēsies katras grupas divas labākās izlases. 8. oktobrī pulksten 8:00 pēc Latvijas laika spēkiem mērosies D grupas otrā vieta (visticamāk, Velsa) un C grupas uzvarētāja (visticamāk, Īrija), bet pulksten 10:30 A grupas otrā vieta Francija tiksies ar B grupas uzvarētāju (visticamāk, Angliju). 9. oktobrī pulksten 8:00 D grupas uzvarētāja DĀR spēlēs ar C grupas otro vietu (visticamāk, Austrāliju), bet 10:30 A grupas uzvarētāja Jaunzēlande spēlēs ar B grupas otro vietu (visticamāk, Argentīnu).

Pusfinālā 15. oktobrī pulksten 11:00 tiksies divu pirmo ceturtdaļfinālu uzvarētājas, bet 16. oktobrī pulksten 11:00 spēlēs abu pēdējo ceturtdaļfinālu uzvarētājas.

21. oktobrī pulksten 10:30 spēle par trešo vietu, bet 23. oktobrī 11:00 – fināls.

Līdz šim Pasaules kausu izcīnījušas Jaunzēlande (1987.g.), Austrālija (1991. un 1999.g.), DĀR (1995. un 2007.g.) un Anglija (2003.g.).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!