Foto: AP/Scanpix
Sporta spēļu sarunāšanas gadījumos lielākie cietēji ir tieši bukmeikeri, lai gan parasti šie gadījumi iegūst slavu kā "totalizatoru skandāli", sarunā ar portālu "Delfi" saka Latvijā reģistrētās totalizatoru kompānijas "Optibet" izpilddirektors Jevgēnijs Bogdanovs.

Latvijā un pasaulē ir daudzi gadījumi, kad totalizatoru kompānijas finansiāli atbalsta sporta spēles un komandas. Pirms kāda laika Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas juridiskā un licencēšanas departamenta direktors Jānis Ungurs šo laipu starp spēļu sarunāšanu un sponsorēšanu nosauca par ļoti šauru. Tomēr Bogdanovs uzskata, ka tieši bukmeikeri ir tie, kas visvairāk cieš spēļu sarunāšanas gadījumos.

"Tad jau jokojot var teikt, ka "Real Madrid" visus uzvar, jo viņiem sponsors ir "bwin". Bet galvenā problēma ir tā, ka, ja kaut kur ir kāda sarunāta spēle, pirmie cieš tieši totalizatori," saka Bogdanovs. "Visos skandālos, kas bijuši Āzijā, Eiropā, arī Latvijā labi zināmajā "Dinaburg" skandālā, kā cietēji figurē tieši šie uzņēmumi, kas pieņem likmes."

Bogdanovs apliecināja, ka bukmeikeri tieši ir ieinteresēti cīņā pret spēļu sarunāšanu un negodīgām spēlēm. Tieši bukmeikeri cenšas novērst šādus gadījumus, tādēļ ir ļoti laba sadarbība ar Latvijas Futbola federāciju. Pēc Bogdanova teiktā, Latvijā ir grūti kaut ko veikt pēc notikušā gadījuma, jo ir jāveic preventīvi pasākumi.

"Mums ir savas metodes, analītiķi, utt. Mēs uzreiz varam pateikt, ja ir kas aizdomīgs. Un tad informējam LFF. Savukārt LFF tad pieņem mērus – aizbrauc uz spēli amatpersonas, pasaka spēlētājiem, ka ir aizdomas, lai nerīkojas negodīgi," teica Bogdanovs.

"Optibet" izpilddirektors skaidro, ka spēļu sarunāšanā ir jāizceļ divi gadījumi – profesionāli, labi organizēti "match fixing" gadījumi un pašu spēlētāju iesaistīšanos likmju izdarīšanā. Latvijā izplatītākā problēma ir šo spēļu sarunāšanas skandālu "amatierisms", jo spēlētāji paši liek likmes uz savām spēlēm.

"Runājot par to pašu futbola virslīgu – mums kādās piecās labākajās komandās futbolisti saņem algu, citi spēlētāji jau no tā nedzīvo. Florbolā un citos sporta veidos ir vēl lielāks amatierisms. Un tur tā situācija nav tieši saistīta ar sarunāšanu, bet ar informāciju, kas ir dalībnieku rīcībā. Piemēram, piektdien visi kopā atpūšas klubiņā un sestdien atbrauc puse no sastāva uz spēli. Zinot, ka spēcīgākie nebūs, liek likmes uz zaudējumu," skaidro Bogdanovs.

Tieši šī iemesla dēļ "Optibet" no likmju saraksta izņēmuši Latvijas basketbola klubu "Liepāja/Triobet", kura spēlētāji "sasmērējās" pērnajā vasarā. Tāpat netiek pieņemtas likmes uz Latvijas futbola čempionāta pirmo un zemākajām līgām, volejbola spēlēm (izņemot "Schenker" līgas spēles) un citām zemāka līmeņa sacensībām.

"Vēl viena problēma ir stipro komandu spēle pret vājajām komandām. Komandai jau nevajag noteikti uzvarēt, piemēram, ar 40 punktiem, komanda tāpat uzvarēs, un viņi uzvar, pieņemsim, ar pieciem punktiem. Un nospēlē likme, uz kuru bija lielāks koeficients," riska faktoru iezīmē Bogdanovs.
Savukārt profesionāli sarunāto spēļu gadījumos lielākā saistība ir ar Āzijas bukmeikeriem, kur azartspēļu tirgus ir ļoti liels un tajā apgrozās lielas naudas summas. Pēc Bogdanova teiktā, tieši Āzijas bukmeikeru tirgus ir saistīts ar lielākajiem skandāliem Eiropā.

Runājot par kritiskākajiem sporta veidiem, Bogdanovs kā pirmo min tenisu. "Pirmkārt, tur spēlē viens pret vienu. Tu vari trāpīt tīklā, izsist bumiņu autā, tu vari izdarīt jebko. Atceramies, ka tenisā bijušas diskvalifikācijas tieši par aizdomīgām spēlēm, bet ATP ir veikusi labu darbu un tagad nav dzirdēti jauni skandāli."

Bogdanovs sarunā norādīja, ka Latvijā cīņā pret spēļu sarunāšanu nav izveidots īpašs "melnais saraksts", kurā iekļautas ar šo lietu saistītās personas. "Lielākais skandāls mums bija saistīts ar vienu cilvēku futbola federācijā, mums toreiz ar viņu bija problēmas. Jo viņš darbojas tomēr tik augstā līmenī. Bet citu gadījumu nav. Droši vien, ka ir šādas personas, bet mums nav tādas informācijas."

Lai gan spēļu sarunāšanas skandālos lielākie cietēji ir tieši bukmeikeri, līdz šim neviena lieta līdz tiesai nav nonākusi, jo ir grūti pierādīt negodīgu rīcību, saka Bogdanovs. "Kā jau teicu, mēs veicam preventīvus pasākumus. Ja jau gadījums ir noticis, tad to ir grūti pierādīt. Tā bija arī "Dinaburg" lietā, kur aizgāja līdz tiesai, dažiem diskvalifikācijas tika noņemtas... Tur grūti ko pierādīt. Kur, piemēram, ir aizliegts, ka spēlētājs šodien nevar nospēlēt ar pilnu atdevi, bet rīt var?"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!