Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Starptautiskā Peldēšanas federācija (FINA) svētdien Budapeštā kongresā nolēma transpersonām liegt piedalīties sieviešu peldēšanas sacensībās.

FINA locekļi organizācijas ārkārtas kongresā ar 71,5% balsu, atbalstot jaunos noteikumus par dzimumu iekļaušanu, nolēma, ka sieviešu peldēšanas sacensībās var piedalīties tikai tās transpersonas, kas veikušas dzimuma maiņu līdz 12 gadu vecumam.

"Tā nav cilvēku iedrošināšana veikt dzimuma maiņu līdz 12 gadu vecumam. Zinātnieki pašlaik saka, ka dzimuma maiņa pēc pubertātes sākuma sniedz priekšrocības fizisko spēju ziņā, kas ir negodīgi," stāstīja Džeimss Pīrss, kurš ir FINA prezidenta Husaina Al-Musalama pārstāvis.

"Dzimuma maiņu lielākajā daļā valstu nav iespējams veikt līdz 11 gadu vecumam un cerams, ka tas neiedrošinās to atļaut. Būtībā tiek pateikts tas, ka cilvēkiem, kuri ir veikuši dzimuma maiņu, ir zināmas priekšrocības sacenšoties," viņš piebilda.

Tāpat kongresā tik paziņots, ka FINA mēģinās ieviest jaunu atklāto sacensību kategoriju, pie kuras turpmākos sešus mēnešus strādās atsevišķa darba grupa, lai atrastu efektīvāko veidu, kā to īstenot.

"Neviens pašlaik nezina, kā tas īsti strādās. Sacensībās vajadzēs iekļaut daudz dažādus cilvēkus, ieskaitot transpersonas, tāpēc pašlaik vajag to visu izstrādāt," atklāja Pīrss.

Pašlaik Budapeštā norisinās arī pasaules čempionāts ūdens sporta veidos, kurā peldēšanās sacenšas arī Latvijas sportisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!