Trešdien, 12. septembrī, Madridē notiks uzņemšanas ceremonija FIBA basketbola Slavas zālē. Starp divdesmit šī sporta veida pasaules ikonām, kas tiks uzņemtas Slavas zālē, ir arī leģendārā Latvijas basketboliste Uļjana Semjonova.
FIBA Slavas zāles mērķis ir atspoguļot basketbola vēsturi un tā galvenos varoņus. Galvenais kritērijs, pēc kura tika atlasītas 20 leģendas, ir izcili sasniegumi starptautiskajā līmenī. Starptautiskā Basketbola federācija ar šo soli vēlas godināt cilvēkus, kas devuši lielu ieguldījumu sporta veida attīstībā.

Slavas zāle oficiāli tika atklāta šā gada 1. martā, un tās izveidošanas galvenais iniciators bija "Real Madrid" leģendārais treneris Pedro Ferandizs. Pirmie 20 cilvēki, kuri tajā tiks uzņemti, iedalīti četrās pamata kategorijās – spēlētāji (kas starptautiskos turnīros nepiedalās vismaz piecus gadus), treneri, tiesneši un komisāri un atbalstītāji.

Latviešu centra spēlētāja Uļjana Semjonova basketbola pasaulē tiek dēvēta par sievieti, kas izcīnījusi visvairāk uzvaru. Kluba "TTT/Rīga" sastāvā viņa 11 reizes kļuvusi par Eiropas Kausa ieguvēju (pašreizējā sieviešu Eirolīga) un izcīnījusi 15 PSRS čempiona titulus. PSRS izlases sastāvā Semjonova 10 reižu kļuvusi par Eiropas un trīs reizes - par Pasaules čempioni. Tomēr visaugstāk vērtējamais sasniegums ir zelts 1976. un 1980. gada Olimpiskajās spēlēs.

Semjonova iepriekš uzņemta Ziemeļamerikas basketbola Slavas zālē. Šobrīd sportiste vada fondu, kas palīdz uzlabot sporta veterānu dzīves apstākļus. Veselības problēmu dēļ pati basketboliste nevarēs ierasties Madridē uz svinīgo ceremoniju.

Latvijas vārdu Slavas zālē varēja atrast vēl pirms pirmo cilvēku uzņemšanas tajā – kopā ar pārējām septiņām FIBA dibinātājām Latvijas basketbola savienībai piešķirts Slavas zāles zelta biedru statuss. FIBA dibināšanas dokumentus no Latvijas puses 1932. gadā parakstīja Jāzeps Šadeiko.

Uzņemšanai FIBA Slavas zālē sākotnēji tika izvirzīts arī Valdis Valters. Pavisam uz iekļūšanu Slavas zālē kandidēja 34 cilvēki, un Latvija bija vienīgā valsts, kurai bija vairāk kā viens pārstāvis. Turpmāk jaunu biedru uzņemšana notiks reizi divos gados, taču vienā reizē netiks uzņemti vairāk par sešiem kandidātiem.

Trešdien Slavas zālē uzņemtas tiks šādas basketbola leģendas: spēlētāji – Uļjana Semjonova, Sergejs Belovs, Dražens Dalipagics, Ivo Daneu, Oskars Fērlongs, Nikoss Galis, Hortenzija Markari, Pjērluidži Marcorati, Enna Maijersa, Amarī Pasoss, Emiliāno Rodgrigess un Bils Rasels; treneri – Lidija Aleksejeva, Dīns Smits, Rogo Renans Soaress un Ranko Žeravica; tiesneši un komisāri – Mario Hopenhaims, Ervins Kassai un Alens Rejs; atbalstītājs – Borislavs Stankovičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!