Foto: AFP/Scanpix/LETA
Vairāk nekā 300 pašreizējo un bijušo paukotāju Krievijas izraisītā kara Ukrainā dēļ otrdien publicētā atklātā vēstulē iebilda pret Krievijas un Baltkrievijas sportistu līdzdalības atjaunošanu starptautiskos sporta pasākumos.

Vēstulē, kas adresēta Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidentam Tomasam Baham, teikts, ka Krievijas izraisītais karš Ukrainā "pārkāpj ne tikai starptautisko tiesību normas, bet arī fundamentālas olimpisma vērtības, ieskaitot mieru, cilvēcības harmonisku attīstību un cilvēka cieņas un cilvēktiesību ievērošanu".

"Kamēr ar Baltkrievijas palīdzību turpināsies Krievijas agresija, abu valstu sportistiem un funkcionāriem jāpaliek ārpus pasaules sporta," teikts paziņojumā.

Sportisti arī bilst, ka "pēdējie notikumi paukošanā ir satraucoši," atsaucoties uz Starptautiskās Paukošanas federācijas (FIE) atļauju Krievijai rīkot turnīru Maskavā, kas ir "acīmredzams jau tā mēreno SOK vadlīniju pārkāpums".

Jau ziņots, ka FIE ārkārtas kongresā marta sākumā balsojumā par atļauju Krievijas un Baltkrievijas sportistiem atgriezties sacensībās lēmums tika pieņemts ar 89 balsīm par un 46 balsīm pret, kas ir laicīgi, lai abu agresorvalstu sportisti varētu sākt dalību Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijā.

Krievijas un Baltkrievijas sportistiem kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī ir liegta dalība lielākajā daļā lielo sporta pasākumu.

Tomēr SOK meklē iespējas abu valstu sportistiem atgriezties sacensībās kā neitrāliem sportistiem, tostarp nākamā gada Parīzes olimpiskajās spēlēs, Baham deklarējot, ka nevienu nedrīkst diskriminēt pases vai dzimtās valsts dēļ.

Ukraina ir piedraudējusi ar Parīzes spēļu boikotu un sporta funkcionāri no vairāk nekā 30 valstīm iebilst pret abu valstu sportistu atgriešanos starptautiskajās sacensībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!