Foto: Publicitātes foto
25. un 26.septembrī, piedaloties 84 badmintonistiem, Valmierā notika Latvijas čempionāts badmintonā U13, U17, U21 vecuma grupās, kopā noskaidrojot 24 Latvijas čempionus zēnu un meiteņu vienspēlēs, zēnu un meiteņu dubultspēlēs, kā arī jauktajās dubultspēlēs.

Valmierā aizsākās Latvijas čempionātu maratonam vairāku nedēļu garumā - jau pēc nedēļas, 2. un 3.oktobrī Talsos notiks Latvijas čempionāts U11, U15, U19 vecuma grupās, bet 9. un 10.oktobrī turpat Talsos notiks arī Latvijas čempionāts pieaugušajiem. 6. un 7.novembrī ieplānots arī Latvijas čempionāts senioriem.

Baložos dzīvojošais RSP/RBS kluba pārstāvis Regnārs Bajārs bija vienīgais, kuram izdevās izcīnīt visas trīs iespējamās medaļas, tādējādi kļūstot par absolūtu čempionu. Viņš uzvarēja U13 zēnu vienspēles, U13 zēnu dubultspēlēs kopā ar brāli Oskaru Bajāru, un kopā ar kluba biedri Madaru Gauri uzvarēja arī jauktajās dubultspēlēs. Madara Gaure izcīnīja arī 1.vietu U13 meiteņu vienspēlēs. U13 meiteņu dubultspēlēs 1.vietu izcīnīja Siguldas pāris Leila Anna Siliņa & Agate Štamere.

U17 vecuma grupā divas zelta medaļas izcīnīja Edžus Meirāns, uzvarot gan zēnu dubultspēlēs kopā ar Rolandu Bratčikovu, gan arī jauktajās dubultspēlēs kopā ar Diānu Bespalovu. Tāpat divas zelta medaļas izcīnīja arī Anna Kupča, uzvarot gan meiteņu vienspēlēs, gan arī meiteņu dubultspēlēs kopā ar Arīnu Babri. Zēnu vienspēlēs zelta medaļas izcīnīja Toms Sala.

Pirmo reizi Latvijas čempionāts badmintonā U21

Šogad pirmo reizi notika Latvijas čempionāts U21 vecuma grupā, šādi kompensējot par 2020.gadā nenotikušo Latvijas čempionātu U19 vecuma grupā. "U21 vecuma grupā sākotnēji cerējām uz lielāku spēlētāju atsaucību, taču daudzi atrunājās ar treniņu trūkumu, tāpat daudzi arī nav vakcinēti un nevēlējās papildus tērēties, jo bezmaksas Covid-19 teksti ir tikai nepilngadīgajiem. Galvenais, ka visās disciplīnās ir pietiekošs dalībnieku skaits, lai varētu sarīkot Latvijas čempionātu U21," precizē Kristians Rozenvalds.

"Par U21 esam diskutējuši arī iepriekš. Ne visi U19 juniori ir gatavi tūlītēji ielēkt pieaugušo apritē. Uzsākot studijas, daudzi jaunieši pamet treniņus. U21 čempionāts varētu būt ka motivācija "aizķerties", tas varētu būt kā starpposms junioru integrācijai pieaugušo apritē," skaidro Kristians Rozenvalds.

Pasaules un Eiropas jauniešu un junioru čempionāti notiek tikai līdz U19 vecumam, taču daudzviet pasaulē notiek nacionālie čempionāti ne tikai U21, bet arī U23 vecuma grupā.

Pirmajā U21 Latvijas čempionātā divas zelta medaļas izcīnīja Roberts Renārs Miščenko, uzvarot gan vīriešu vienspēlēs, gan vīriešu dubultspēlēs kopā ar Mārtiņu Danielu Ķirkumu. Sieviešu vienspēlēs 1.vietā šī brīža Latvijas sieviešu reitinga līdere Diāna Stognija. Sieviešu dubultspēles 1.vietā Amanda Azarova & Arta Priedniece, bet jauktajās dubultspēlēs 1.vietu izcīnīja Oskars Saulītis & Eiprila Briede.

Spēlētāju skaita samazinājums Covid-19 dēļ

Pieteikumu skaits šogad bija salīdzinoši neliels, atšķirībā no 2020.gada septembra, kad Talsos uz Latvijas čempionātu U11-U17 vecuma grupās izdevās sapulcināt 141 dalībnieku. Samazinājums ir izskaidrojams ar to, ka sezonas garumā pilnvērtīgi trenēties varēja tikai Latvijas izlašu dalībnieki.

"Šis ir laiks, kad mums vairāk ir jāfokusējas uz to, ko varam saglabāt un attīstīt, nevis to, ko esam zaudējuši ne savas vainas dēļ. Ir jāpriecājas par ikkatru spēlētāju, treneri un klubu, kas būs pārstāvēts Valmierā, jo tas ir iedrošinājums turpināt trenēties, nezaudēt ticību," atklājot Latvijas čempionātu pēc kopīgi nodziedātās Latvijas valsts himnas teica Latvijas Badmintona federācijas ģenerālsekretārs Kristians Rozenvalds.

Covid-19 epidemioloģiskā drošība

Latvijas čempionāta norises vietā varēja atrasties tikai personas ar kontroles aproci, kuru uz vietas izsniedza spēlētājiem, treneriem un tiesnešiem, kas uzrādīja Covid-19 sertifikātu par vakcināciju, izslimošanu vai testēšanu, kā arī aizpildījuši e-formu "Apliecinājums par atbilstību Epidemioloģiskās drošības prasībām".

Skatītāji zālē atrasties nevarēja, bet vecākiem, kas ļoti vēlējās būt kopā ar saviem bērniem, bija iespēja akreditēties kā tiesnešiem, līdzi ņemot atbilstošu apģērbu un vismaz pusi no sporta zālē pavadītā laika darbojoties kā tiesnešiem.

Katrai komandai bija ierādīta bāzēšanās vieta, jo saskaņā ar LR MK noteikumiem Nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", vienas komandas sportisti vai treneri fiziski nekontaktējas ar citu komandu dalībniekiem, izņemot spēles norises laikā.

Tāpat dalībniekiem bija jāievēro 2 metru distance, kā arī jālieto sejas maskas, izņemot spēles norises laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!