Foto: Reuters/Scanpix

Trešdien, 30. decembrī, savu 40. jubileju svin viens no visu laiku izcilākajiem golfa spēlētājiem Taigers Vudss.

Eldriks Tonts Vudss savu tagadējo vārdu ieguva par godu tēva draugam, kādam Vjetnamas karavīram. Jau bērnībā viņa spēle pievērsa golfa speciālistu uzmanību, vēlāk viņš trīs reizes pēc kārtas uzvarēja ASV junioru čempionātā un ASV amatieru čempionātā, bet 1996. gadā 20 gadu vecumā pievērsās profesionālajai karjerai, uzreiz arī noslēdzot iespaidīgu līgumu ar sporta preču ražotāju "Nike".

1997. gada aprīlī Vudss kļuva par visu laiku jaunāko "Masters" turnīra uzvarētāju Augustā, turklāt tuvāko sekotāju apsteidza par 12 sitieniem, kas ir arī turnīra rekords. Pēc pāris mēnešiem 20 gadu vecumā viņš kļuva par pasaules ranga līderi.

Pēc "klusā" 1998. gada un trenera nomaiņas, Vudss pasaules golfa arēnas "uzspridzināja" 1999. gadā, uzvarot astoņos "PGA Tour" turnīros. Nākamajā sezonā viņš kļuva par jaunāko visu četru lielāko golfa turnīru uzvarētāju, bet sezonas laikā Vudsam bija jau deviņas uzvaras "PGA Tour" turnīros. 2001. gadā viņš vēlreiz pārrakstīja golfa vēsturi, kļūstot par pirmo spēlētāju, kurš divus gadus pēc kārtas uzvar visos četros lielajos turnīros.

Līdz pat 2004. gada septembrim Vudss dominēja pasaules rangā, sasniedzot arī jaunu rekordu šī sporta veida vēsturē - 332 nedēļas pirmajā vietā. Vienu gadu Vudss ik pa laikam zaudēja vietu tronī, bet pirmajā vietā uz ilgāku laiku atgriezās 2005. gada jūnijā. Turpmāko 281 nedēļu nevienam golferim neizdevās Vudsu nostumt no pasaules ranga pirmās vietas, un tas joprojām ir rekords, ko tuvākā laikā nevienam sportistam neizdosies pārspēt. Kopumā pasaules ranga pirmajā vietā karjeras laikā Vudss ir bijis 683 nedēļas.

Pirmo reizi lielākas problēmas uz lielā golfa skatuves Vudsam radās 2008. gadā, kad viņam nācās pāragri beigt sezonu, lai saārstētu sāpošo ceļgalu. 2009. gadā viņš atgriezās sportā, bet tā gada nogalē Vudsam bija "melnā josla" - novembrī ar sievu, zviedrieti Elīnu Nordegrēnu iekļuva autoavārijā, bet tad presē parādījās baumas par krīzi viņa ģimenes dzīvē. Kad nāca klajā dažādi fakti par Vudsa draiskošanos ar citām sievietēm, izcilais golfa spēlētājs bija spiests atvainoties par "ģimenei nodarītajām sāpēm", un sportists paziņoja par aiziešano no golfa uz kādu laiku.

Izgājis terapijas kursus, Vudss atgriezās sportā. 2010. gada augustā viņš oficiāli arī paziņoja par šķiršanos, bet novembrī zaudēja pasaules ranga līdera godu. Pasaules ranga vadībā viņš atgriezās 2013. gada martā un noturējās līderpozīcijās 60 nedēļas līdz 2014. gada 17. maijam. Pēdējos gados Vudss spēlējis maz, daudz laika veltot veselības problēmu risināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!