Foto: F64
Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis, komentējot bijušā Latvijas riteņbraukšanas izlases trenera, tagad sacensību rīkotāja Igo Japiņa atklāto vēstuli, kurā norādīts uz nevienlīdzīgiem kritērijiem dažādiem sporta veidiem, tiem pretendējot uz Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) finansējumu, sacīja, ka situācija nav tik vienpusīga, kā to pasniedz Japiņš.

Vrubļevskis uzsvēra, ka diskusija par LOV atlases kritērijiem ir aktuāla un labprāt tiek pieņemti ierosinājumi no sporta veidu federācijām un sporta veidu entuziastiem, taču ir jāredz viss darbības lauciņš kopā, nevis tā atsevišķas šķautnes.

"Jāuzsver vēlreiz - LOV atbalsta tos sportistus, kuri ir priekšgalā. Tātad tos sportistus, kuri jau sasnieguši augstus rezultātus un no kuriem augsti rezultāti tiek gaidīti arī nākotnē. Taču LOV nav sporta skola un nevar pildīt federāciju vai sporta skolu funkcijas, kuru kompetencē ir jauno sportistu sagatavošana un atbalstīšana. LOV atlases kritēriji tiek pieņemti pirms katra olimpiskā cikla sākuma, tāpēc uz olimpiskajām spēlēm Londonā kaut ko mainīt nav iespējams. Taču uz nākamo ciklu noteikti būs izmaiņas, jo sportā konkurence pieaug, starptautiskās federācijas maina savus kritērijus un ceļ latiņu arvien augstāk," teica Vrubļevskis.

Piemēram, bobslejā, kamaniņu braukšanā un arī BMX riteņbraukšanā, jau tagad uzvaras Pasaules kausa (PK) atsevišķos posmos tiek pielīdzinātas panākumam Eiropas čempionātā, savukārt LOV šā brīža atlases kritēriji vietu A grupā paredz pēc iegūtās vietas PK kopvērtējumā. Tieši šādas izmaiņas var sekmēt LOV atlases noteikumu maiņu, taču tie varētu būt izņēmumi dažiem sporta veidiem, jo kopumā noteikumi ir skaidri un definēti, sprieda Vrubļevskis.

LOK vadītājs ar Japiņa vēstuli iepazinies jau februāra beigās, taču ne viss ir gluži tā, kā tiek pasniegts. "Vēstules būtība ir tāda - Japiņš izkliedz sāpi, ka riteņbraucējiem amatieriem vai pusprofesionāļiem, kuriem, piedaloties Starptautiskās Riteņbraukšanas savienības (UCI) sacensībās, jāvāc reitinga punkti olimpiskajām kvotām, nepietiek finansējuma. Principā ir runa par kontinentālās riteņbraukšanas komandas "Rietumu-Delfin" puišiem, par kuriem Japiņš daļēji rūpējas. Starptautiskās federācijas, šajā gadījumā UCI, bieži vien maina Olimpisko spēļu atlases kritērijus. Arī pēc Pekinas Olimpiskajām spēlēm tie tika mainīti, komandas sadalot dažādos līmeņos, kur viens līmenis nevar pārlēkt otru. Tagad iznāk, ka tie jaunieši, juniori un U-23 grupas braucēji, kuriem jāvāc šie punkti, nav sporta veida elitē un viņiem nepietiek finansējuma. Taču tas ir Latvijas Riteņbraukšanas federācijas kompetencē, jo LOV mērķis ir atbalstīt labākos, nevis aizstāt federācijas," uzsvēra LOK prezidents.

Runājot par tenisu, kurā nenotiek ne pasaules, ne Eiropas čempionāti, tāpat kā Pasaules kausa izcīņa, kas ir galvenie kritēriji atlasei LOV pamatsastāvā, Vrubeļvskis sacīja, ka šis sporta veids ir atsevišķs stāsts. Līdz šim Latvijai augstākā līmeņa spēlētāju nav bijis, bet tagad situācija mainījusies. "Pirms Olimpiskajām spēlēm Pekinā atbalsts tika sniegts arī Ernestam Gulbim. Tas nebija finansiāls, bet sporta medicīnas jomā. Tenisa atlase Olimpiskajām spēlēm notiek pēc ranga, taču, ja vēl neesi uzrādījis augstus rezultātus, vai var pretendēt uz LOV finansējumu. Kad notika atlase uz Jaunatnes olimpiskajām spēlēm Singapūrā, Latvijas jaunie tenisisti tur netika klāt, bet vai tas nozīmē, ka būtu jānoņem nauda, piemēram, šķēpmetējiem un jādod tenisistiem," retoriski vaicāja Vrubļevskis.

LOK vadītājs par LOV finansējumu ir daudz un ilgi runājis arī ar Japiņu un uzsvēris, ka jauno, taču vēl lielus panākumus neguvušo braucēju atbalstīšana un trenēšana ir federācijas, klubu un sporta skolu uzdevums. "Jāatceras, ka lielākā daļa riteņbraucēju, kuri tagad startē pusprofesionālajās komandās, ir nākuši no Murjāņu sporta ģimnāzijas, tātad skolojušies un trenējušies par valsts finansēm. Viņos valsts jau ir ieguldījusi līdzekļus. Tāpat nav arī tā, ka šosejas riteņbraucēji nav bijuši LOV sastāvā - 2008. gadā bija Normunds Lasis [C grupā], Raivis Belohvoščiks un Gatis Smukulis [abi Pekinas rezerves sastāvā], 2006. gadā Kalvis Eisaks [B grupā], Normunds Lasis, Artūrs Ansons, Indulis Bekmanis [visi C grupā], 2005. gadā LOV sastāvā bija seši šosejas riteņbraucēji. Diemžēl no viņiem tālākie rezultāti nesekoja," klāstīja Vrubļevskis.

Jau ziņots, ka Japiņš ir vērsies pie LOK un LOV vadības un norādījis, ka ne visi sporta veidi Latvijā ir vienlīdzīgās pozīcijās, pretendējot uz iekļūšanu LOV sastāvā, un kā uzskatāmu piemēru minējis šosejas riteņbraukšanu. Japiņš par problēmu ir gatavs informēt sporta sabiedrību arī LOK ikgadējā kongresā, kas norisināsies šīs nedēļas beigās. Arī Tenisa savienība ir gatava norādīt uz šo situāciju.

LOV vasaras sastāva atlases kritēriji, kuri dalībnieku sapulcē tika pieņemti 2007.gadā, paredz, ka pamatsastāvā jeb A grupā var iekļūt sportisti, kuri olimpiskajās spēlēs (OS) un pasaules čempionātos (PČ) ieņem 1. līdz 8.vietu, bet Eiropas čempionātā (EČ) ir pirmajā trijniekā. Uz LOV B grupu var pretendēt sportisti, kuri nav vecāki par 28 gadiem un kuri OS un PČ ir no 9. līdz 12.vietai, EČ - no 4. līdz 8.vietai, bet pasaules un Eiropas čempionātos junioriem un līdz U-23 gadu vecumam ir jābūt labāko trijniekā.

LOV pamatmērķis ir augstu sasniegumu sporta atbalstīšana Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!