Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) datubāze, par kuras uzlaušanu tika ziņots otrdien, Krievijas hakeru uzbrukumus piedzīvojusi vairāku nedēļu garumā, atklājis WADA prezidents Kreigs Rīdijs.

Jau ziņots, ka WADA otrdien atklāja, ka tās datubāzi uzlauzusi Krievijas kiberspiegošanas grupa "Tsar Team", kas zināma arī kā "Fancy Bear".

Daļa hakeru iegūtās informācijas jau tikusi nopludināta, tostarp par četrām ASV sportistēm - tenisistēm Venusu un Serēnu Viljamsām, četrkārtējo olimpisko čempioni vingrošanā Simonu Bailsu, kā arī ASV izlases basketbolisti Elenu Delli Donni, kura nesen atzinās, ka ir homoseksuāla.

Rīdijs intervijā raidorganizācijai BBC norādījis, ka par spīti Krievijas valdības noliegumam WADA ir pierādījumi, ka datubāzi uzlauzušie hakeri ir no Krievijas.

"Viņi (hakeri) mūsu sistēmai ir uzbrukuši vairāku nedēļu garumā. Šis ir uzbrukums ne tikai mūsu datorsistēmai, bet visai antidopinga sistēmai. Diemžēl šobrīd mēs neko nevar paveikt, lai šie uzbrukumi beigtos," sacīja Rīdijs, kurš šos uzbrukumus saistīja ar WADA neatkarīgās izmeklēšanas komisijas ziņojumu, kurā tika atklāta Krievijas valsts iestāžu saistība ar plašu dopinga programmas izmantošanu Krievijas sportā.

"Mums ir speciālistu pierādījumi, ka hakeru uzbrukumi ir saistīti ar Krieviju," apliecināja Rīdijs.

"Krievija augstākajā līmenī ir apliecinājusi, ka apzinās savas problēmas ar dopingu, taču viņi joprojām dažādos veidos, arī šādā, cenšas to noliegt. Diemžēl šāda rīcība, ja mēs gribam, lai viena no pasaules lielākajām valstīm atbilstu antidopinga noteikumiem, šiem centieniem nepalīdz," sacīja WADA šefs.

WADA pēc tā dēvētā Ričarda Maklarena ziņojuma, kurā tika atklāta Krievijas plašā dopinga lietošanas sistēma, aicināja atbildīgās organizācijas aizliegt Krievijas sportistiem startēt starptautiskajās sacensībās, tostarp Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, tomēr Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) šo aicinājumu neatbalstīja, ļaujot starptautiskajām federācijām pašām izlemt, vai pielaist krievu atlētus startiem. Tiesa, pretēju lēmumu pieņēma Starptautiskā Paraolimpiskā komiteja (ICP), tāpēc Krievijas sportisti šobrīd nestartē Riodežaneiro paraolimpiskajās spēlēs.

Tikmēr hakeru grupa "Fancy Bears" solījusi, ka atklās jaunus faktus par citu valstu sportistiem, norādot, ka līdz šim publiskotā informācija ir tikai aisberga redzamā daļa.

No hakeru iegūtās informācijas izriet, ka, piemēram, māsām Viljamsām, terapeitisku iemeslu dēļ ticis atļauts lietot medikamentus, kuri ir iekļauti aizliegto vielu sarakstā. Tiesa, publiskotā informācija nepierāda, ka minētās sportistes būtu pārkāpušas antidopinga kodeksu.

Arī Rīdijs apstiprināja, ka atklātajos faktos nav bijis nekas aizliegts. "Jau sen ir izstrādāta sistēma, kura pieļauj izņēmumus lietot aizliegtus medikamentus terapeitisku iemeslu dēļ. Šādu iespēju ir izmantojušas arī sportistes, par kurām nopludināta informācija," norādīja WADA prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!