Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas atbildīgās amatpersonas nosūtījušas Pasaules antidopinga aģentūrai (WADA) visus nepieciešamos dokumentos sasitībā ar iespējamiem pārkāpumiem Krievijas sportistu pārbaudēs, tomēr datu izpēte aizņems kādu laiku un kāds lēmums par Krievijas olimpiskās komandas dalību 2020. gada Tokijas olimpiskajās spēlēs varētu tikt pieņemts decembrī.

WADA septembrī paziņoja, ka atrastas nesakritības Krievijas Antidopinga aģentūras (RUSADA) sniegtajos datos par veiktajām Krievijas sportistu pārbaudēm. Tas ļāva uzsākt lietu pret Krieviju un RUSADA, kurā iesaistītas Izlūkošanas un izmeklēšanas deaprtaments (I&I) un neatkarīgie tiesu medicīnas eksperti. kuri ziņos Atbilstības pārbaudes komitejai (Compliance Review Committee (CRC)). Tālāk jau CRC dos rekomendāciju par Krievijas olimpiešu likteni – ļaut vai liegt Krievijai kā vienotai komandai piedalīties Tokijas olimpiskajās spēlēs.

Lai gan WADA norāda, ka datu pārbaudēm un Krievijas saņemto skaidrojumu analīzei nav noteiktu termiņu, CRC savu lēmumu varētu pieņemt līdz novembra beigām. Savukārt pēc tam jau WADA izpildkomiteja pieņemtu galīgo lēmumu. WADA izpildkomitejas termiņš pašreizējā vadītāja sera Krega Rīdija vadībā beidzas 2019. gada 31. decembrī, un WADA plāno līdz šim datumam izlemt Krievijas olimpiešu likteni.

Pēc WADA septembra paziņojuma RUSADA vadītājs Jurijs Ganuss paziņoja, ka iepriekš manipulēts ar tūkstošiem Krievijas sportistu dopinga kontroles paraugiem. Pēc viņa teiktā, dati esot slēpti vai mainīti, lai aizstāvētu dažādu bijušo sporta zvaigžņu reputāciju, no kuriem vairākas strādā Krievijas valsts valdībā vai sporta struktūrās.

Krievijas "dopinga skandāls" sākās pēc 2014. gada Soču ziemas olimpiskajām spēlēm, kad atklājās fakti par Krievijas valstiska līmeņa dopinga programmas īstenošanu. Milzīgais dopinga skandāls joprojām nav rimies, Krievija pilnībā nav atguvusi tīras komandas slavu. Pirms 2016. gada Rio olimpiskajām spēlēm Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) nediskvalificēja Krievijas komandu, tomēr 2018. gada Phjončhanas olimpiskajās spēlēs Krievija saņēma diskvalifikāciju, un sacensībās startēja "olimpiskie sportisti no Krievijas".

Saistībā ar daudzajiem dopinga pārkāpumiem Krievijas vieglatlētiem kopš 2015. gada nogales liegts piedalīties starptautskās sacensībās, ja vien paši sportisti nav izpildījuši visas izvirzītās prasības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!