Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA), pārskatot Latvijas progresu, reformējot anitdopinga sistēmu, atzinusi, ka darbs norit sekmīgi un mūsu sportistiem vairs nedraud aizliegums piedalīties olimpiskajās spēlēs un citās starptautiskās sacensībās, trešdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

Šāds risks pastāvēja, jo, veicot Latvijas antidopinga sistēmas auditu, tika atklāti daudzi trūkumi. Rudenī valdība nolēma sākt antidopinga sistēmas reformu, lai tā pilnībā atbilstu jaunajām starptautiskajām prasībām, kas ļautu izvairīties no bargām sankcijām. Viens no būtiskākajiem bija lēmums veidot jaunu, neatkarīgu iestādi - Antidopinga aģentūru.

Kā "LNT Ziņas" noskaidroja Latvijas Olimpiskajā komitejā (LOK), lai gan Pasaules Antidopinga aģentūra sniegusi dažas rekomendācijas, vairs nepastāv risks, ka Latvijas sportisti varētu tikt diskvalificēti. "Jā, pirmais risks ir novērsts. Tiešie pārmetumi par nekā nedarīšanu šajā jomā vairs nav. Notiek normāls organizatoriskais darbs, lai šo sistēmu novestu līdz pilnībai atbilstoši starptautiskām prasībām," raidījumam norādīja LOK prezidents Aldons Vrubļevskis.

Kā ziņojām, 5. decembrī Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) lēma par Krievijas Olimpiskās komitejas diskvalifikāciju, taču atļāva Krievijas sportistiem kā neatkarīgiem atlētiem piedalīties 2018. gada Phjončhanas olimpiskajās spēlēs. Spēlēs varēs piedalīties "tīrie" šīs valsts sportisti, kam bijušas dopinga diskvalifikācijas.

Pēc SOK lēmuma izziņošanas vairāki Krievijas domes deputāti pauda viedokli, ka krieviem šo Olimpiādi vajadzētu boikotēt, ja sportistiem neļauj nest savas valsts karogu un uzvaras gadījumā dzirdēt savas valsts himnu, bet atlētu domas dalījās – vieni piekrita deputātu nostājai, citi pauda gatavību startēt Phjončhanā, lai pasaulei pierādītu, ka dopinga skandāls viņus nav skāris.

Krievijas diskvalifikācija sekoja pēc Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) izmeklēšanas, kurā tika atklāti ievērojami antidopinga pārkāpumi 2014. gada Soču olimpisko spēļu laikā, kā arī centralizētas dopinga sistēmas pastāvēšana Krievijā. Pēc WADA izmeklēšanas komisijas ziņojuma SOK uzsāka savu izmeklēšanu, kurā tika atrasti pierādījumi valsts dopinga sistēmas pastāvēšanai Krievijā un dopinga mahinācijām Soču Olimpiādes laikā. Kopš novembra beigām, kad SOK izmeklēšanas komisija Denisa Osvalda vadībā diskvalificējusi 25 sportistus, ieskaitot olimpiskos čempionus un medaļniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!