Foto: Sputnik/Scanpix

Aizliegto vielu sarakstā iekļautais meldonijs, kura lietošanā kopš gada sākuma pieķerti jau aptuveni 100 sportisti, pirms ievietošanas dopinga vielu sarakstā ticis vispusīgi pārbaudīts, pirmdien gadskārtējā simpozijā paziņoja Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) ģenerāldirektors Deivids Houmens.

Kā zināms, meldonijs, kas ir Latvijā ražotā medikamenta "Mildronāts" aktīvā viela, aizliegto vielu sarakstā tika iekļauts 1. janvārī. Kopš tā laika pārbaudēs vielas klātbūtne konstatēta virknei augstākā līmeņa sportistu, tostarp tenisa superzvaigznei Marijai Šarapovai no Krievijas.

"Meldonijs aizliegto vielu sarakstā tika iekļauts pēc vispusīgām un uzticamām pārbaudēm, kuras vienmēr tiek veiktas visiem preparātiem. Bez tam visiem tika paziņots - lūk, jaunais saraksts un jaunās izmaiņas," Houmens uzsvēra, ka meldonija nokļūšana WADA aizliegto vielu sarakstā nav bijusi sasteigta vai sportistiem negaidīta.

Tāpat WADA vadība uzsvēra, ka tā neplāno izslēgt meldoniju no aizliegto preparātu saraksta.

Tikmēr Krievijas Federāciju padomes pārstāvji ir pieprasījuši nacionālā sporta vadībai, lai tā izskaidro, kā aizliegtais preparāts nonācis tik daudzu šīs valsts sportistu organismā, lai gan bijis zināms, ka tas no gada sākuma būs aizliegts.

Šobrīd ir zināmi astoņi Krievijas sportisti, kuri pieķerti meldonija lietošanā, jo bez Šarapovas šī viela konstatēta arī olimpiskajiem čempioniem Semjonam Jeļistratovam (šorttrekā) un Jekaterinai Bobrovai (daiļslidošanā), ātrslidotājam Pāvelam Kuližņikovam un citiem.

"Nepieciešama operatīva iejaukšanās un radušās situācijas izskaidrojums no nacionālā sporta vadības puses, jo šis jautājums skar ne tikai atsevišķus sportistus, bet arī valsts reputāciju," teikts Federāciju padomes paziņojumā.

Savukārt Krievijas valdības vicepremjers Arkādijs Dvorkovičs paziņojis, ka valdība pa saviem oficiālajiem kanāliem pieprasīs no WADA informāciju par tās veiktajiem zinātniskajiem pētījumiem attiecībā uz meldoniju.

Kā ziņots, "Mildronāta" izstrādātājs Latvijas Organiskās sintēzes institūta vadītājs Ivars Kalviņš ir neizpratnē par meldonija aizliegšanu sportistiem. Viņš iepriekš norādījis, ka sportistiem jāļauj rūpēties par savu veselību. Kalviņš plāno rakstīt vēstuli WADA, tajā skaidrojot vielas ietekmi uz cilvēka organismu un to, ka tai nav dopinga vielām raksturīgās iedarbības.

Savukārt bijusī Latvijas Valsts sporta medicīnas centra (VSMC) Antidopinga nodaļas vadītāja Liene Kozlovska, kura patlaban strādā Eiropas Padomes Sporta nodaļā, aģentūrai LETA iepriekš stāstīja, ka "Mildronāts" aizliegto vielu sarakstā iekļauts, jo tā lietošana pārmērīgi lielās devās ir kaitīga veselībai. Viņa ir pārliecināta, ka sportistiem vajadzētu ļaut lietot "Mildronātu", ja tam ir medicīniski iemesli un preparātu izrakstījis ārsts. Tādējādi varētu kontrolēt vielas lietošanu, jo sportistiem vajadzētu legālu pamatojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!