Foto: AP/Scanpix

Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) ir sākusi izmeklēšanu saistībā ar dopinga shēmu pastāvēšanu Ķīnā pagājušā gadsimta 80. un 90. gados, informē organizācija.

Izmeklēšana ierosināta pēc kārtējās vācu žurnālista Haijo Zepelta dokumentālās filmas, kurā ilggadējā Ķīnas nacionālo izlašu komandu ārste Ksju Insjaņa pastāstīja par masveida dopinga lietošanu Ķīnas sportistu vidū valsts iestāžu aizsegā. Ārste jau agrāk bija spiesta pamest dzimteni un lūgt politisko patvērumu Vācijā.

"80. un 90. gados izlašu sportisti masveidā lietoja dopingu," vācu žurnālistam pastāstīja 79 gadus vecā ārste. "Medaļnieki vienkārši peldējās dopingā. Zelts, sudrabs un bronzas. Visas starptautisko sacensību medaļas būtu jāatdod. Dopingu sāka dot jau bērnu komandās. Visjaunākajiem bija tikai 11 gadu. Es neko nespēju darīt. Viņi pie manis atnāca, kad jau bija sākušās problēmas. Piemēram, reiz atnāca viens treneris un jautāja: Ko darīt, zēniem ir sākušas augt krūtis? Zēniem bija 13-14 gadu. Viņš teica, ka tas esot no preparātiem, ko deva [galvenais ārsts] Čens Žaņgao."

"Sistēmā bija iesaistīti apmēram 10 tūkstoši cilvēku," saka Insjaņa. "Viņi ticēja tikai dopingam. Viņi teica, ka, lietojot dopingu, aizsargā savu valsti. Ja jūs bijāt pret dopingu, jūs bijāt bīstams valstij. Un ikviens, kas ir bīstams valstij, šobrīd ir cietumā."

Isjaņa darbu zaudēja pēc 1988. gada Seulas olimpiskajām spēlēm, kad atteicās vienam no Ķīnas vingrošanas izlases dalībniekiem injicēt aizliegtās vielas.

"Es gribēju, lai vingrošanas izlase būtu brīva no dopinga," viņa stāsta. "Es atteicos izdarīt dopinga injekciju vienam ļoti pazīstamam sportistam, un tiki atstādināta no komandas. 1988. gadā vēl aizbraucu uz olimpiskajām spēlēm Seulā, bet pēc tām tiku izolēta. Mans vairs neļāva strādāt ar sportistiem."

WADA atbilstoši Vispasaules antidopinga kodeksam, kas izveidots 2003. gadā, veiks visas nepieciešamās darbības, lai apstiprinātu vai noraidītu Isjaņas teikto. Izmeklēšanu veiks neatkarīgā komisija.

Pēc skandalozā Haijo Zepelta pirmajām filmām par dopingu Krievijas sportā tika diskvalificēta Krievijas Vieglatlētikas federācija, kura joprojām nav atjaunota IAAF, bet pēc WADA neatkarīgās komisijas izmeklēšanas rezultātu publiskošanas tika aizsākta apjomīga dopinga pārbaude, atkārtoti izanalizējot Krievijas sportistu 2014. gada Soču olimpiādē nodotās analīzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!