Bijušais Latvijas hokeja valstsvienības kapteinis Oļegs Znaroks iesniedzis nepieciešamos dokumentus, lai atteiktos no Latvijas pilsonības, kas viņam savulaik tika piešķirta par īpašiem nopelniem.
Par to trešdien notikušajā preses konferencē paziņoja Latvijas hokeja federācijas preses sekretārs Mārtiņš Pagodkins.

Krievijā dzimušais hokejists Vācijas varas iestādēs iesniedzis dokumentus, kuros paziņo par lēmumu atteikties no Latvijas pilsonības. Bez atteikšanās no citas valsts pilsonības Znaroks nevar īstenot savus plānus kļūt par Vācijas pilsoni.

Naturalizācijas pārvaldes (NP) Pilsonības zaudēšanas sektora vadītāja Benita Malatkovska sacīja, ka Znaroks, visticamāk, ir pirmais par īpašiem nopelniem pilsonību ieguvušais cilvēks, kurš no tās atsakās.

NP ir sagatavojusi rīkojuma projektu par pilsonības anulēšanu Znarokam, un tuvākajās dienās dokumentu parakstīs tieslietu ministre Ingrīda Labucka.

Malatkovska pavēstīja, ka NP pēc Znaroka iesnieguma saņemšanas pārbaudījusi, vai viņam nav kādu saistību ar Latvijas valsti (piemēram, nenokārtoti nodokļu maksājumi, sodāmība, u.tml.) un sagatavojusi projektu par atteikšanos no pilsonības. Pēc tam, kad projektu parakstīs tieslietu ministre, Znaroka vārdu izņems no Latvijas pilsoņu reģistra. Šī procedūra neatšķiroties no pilsonības anulēšanas jebkurā citā gadījumā neatkarīgi no tā, kādā ceļā pilsonība iegūta.

Līdz ar atteikšanos no Latvijas pilsonības vairs nav jautājuma par Znaroka iespējamo spēlēšanu izlasē Soltleiksitijas ziemas olimpiskajās spēlēs, preses konferencē norādīja Latvijas valstsvienības galvenais treneris Kurts Lindstrēms.

Znaroks 1996.gadā pasaules čempionātā B grupā Eindhovenā (Nīderlande) izšķirošajā spēlē pret Šveici mača beigās panāca izlīdzinājumu 1:1, kas Latvijas izlasei nodrošināja tiesības spēlēt spēcīgāko valstu grupā.

Par izcīnīto panākumu Znarokam, kas laika posmā no 1995. līdz 1999.gadam nepārtraukti bija izlases kapteinis, 1996./1997.gada sezonā piešķīra Latvijas pilsonību par īpašiem nopelniem.

Znaroks pēdējos gadus gan nespēlēja izlasē, jo viņu komandā neņēma bijušais Latvijas izlases treneris Haralds Vasiļjevs .

Pašlaik Znaroks spēlē Vācijas otrās spēcīgākās līgas klubā "Heilbronn".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!