Foto: AFP/Scanpix
Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis Romas "Masters 1000" sērijas turnīra astotdaļfinālā ceturtdien dramatiskā trīs setu cīņā piekāpās slavenajam spānim Rafaelam Nadalam.

Gulbis zaudēja ar rezultātu 6-1, 5-7, 4-6 un Nadals var turpināt savu ceļu pretī septītajam titulam šajā turnīrā.

Par kvalifikācijas un pamatsacensību pirmo divu kārtu pārvarēšanu Gulbis nopelnīja 115 ATP ranga punktus un nākamajā nedēļā atgriezīsies ATP ranga labāko 40 sportistu vidū.


Piedāvājām šī mača teksta tiešraidi.

Maču Gulbis iesāka ļoti veiksmīgi. Latvietis pirmajos divos geimos zaudēja vien divās izspēlēs un arī seta turpinājumā vienmēr izšķirošajos brīžos bija pārāks, pēc 20 spēlētām minūtēm panākot jau 5-0 savā labā. Gulbis ļoti veiksmīgs bija garajās izspēlēs un jau sestajā geimā spēja iegūt pirmo setbumbu, ko gan Nadalam izdevās nosargāt. Tomēr nākamajā geimā arī Gulbis noslēdza pirmo setu savā labā. Tas ilga pusstundu.

Otrais sets jau ritēja daudz līdzīgākā cīņā. Gulbis tā sākumā spēja iegūt divas breikbumbas, tomēr rezultāts auga līdzīgi. Seta vidū Nadals kortā sāka darboties arvien pārliecinošāk, un tā otrajā pusē latvietis divas reizes spēja izglābties no teju bezcerīgām situācijām.

Sākotnēji astotajā geimā Gulbis bija panācis 30-0, tomēr turpinājumā viņam vairākas reizes nepaveicās, un Nadals tika pie savas pirmās breikbumbas mačā. To Gulbis atspēlēja, tomēr otrās breikbumbas laikā viņš cīņā pie tīkla bumbiņu izsita nedaudz ārpus laukuma, un pretinieks panāca 5-3. Tomēr Gulbis nepadevās un nākamajā geimā pārliecinoši atspēlēja breiku.

Arī desmitajā geimā Gulbis bija ļoti tuvu zaudējumam, jo Nadals uzvarēja pirmajās trijās izspēlēs. Tomēr latvietis ar fantastiskām servēm atspēlēja visas trīs breikbumbas un panāca neizšķirtu 5-5. Līdz šim brīdim Gulbis bija izpildījis jau 12 netveramās serves, bet Nadals - nevienu.

Ne pārāk veiksmīgi Gulbis iesāka arī 12.geimu, un Nadals uzreiz tika pie divām setbumbām, otro no tām izmantojot, panākot 7-5. Nadals setā uzvarēja ar piekto setbumbu. Otrais sets ilga 69 minūtes, un pēc uzvaras tajā Nadals izplūda emocijās par smago panākumu.

Trešais sets ritēja ļoti līdzīgi otrajam. Tā sākumā cīņa bija ļoti līdzīga, tomēr vienā brīdī pēkšņi arvien pārliecinošāk sāka darboties serves uzņēmēji. Tā sestajā geimā Nadals lauza Gulbja servi, bet latvietis ar to pašu uzreiz atbildēja astotajā geimā. Turpinoties saspringtajai cīņai, viss izšķīrās desmitajā geimā, kurā Nadals ieguva trīs mačbumbas un pēdējo no tām arī izmantoja. Līdz ar to Gulbis cieta dramatisku neveiksmi ar 6-1, 5-7, 4-6.

Mačs ilga divas ar pusi stundas, un pēc tā Nadals bija ļoti priecīgs, kas apliecināja latvieša nopietno pretestību. Visā mačā Gulbis veica 15 netveramās serves, bet Nadals - nevienu.

Gulbis pašlaik ATP rangā ieņem 46.vietu, bet Nadals atrodas piektajā pozīcijā.

Turnīru Gulbis sāka vēl no kvalifikācijas, pirmajā kārtā ar 6-1, 7-6 (8:6) pieveicot rumāni Adrianu Unguru, bet otrajā cīņā ar 6-3, 6-2 pieveicot Džanluku Naso no Itālijas.

Savukārt pamatsacensību pirmajā cīņā viņš trešo reizi šosezon ar 6-2, 7-6 (8:6) pieveica somu Jarko Nieminenu, bet pēc tam trešdien ar 6-1, 6-1 sagrāva serbu Viktoru Troicki.

Tikmēr Nadals turnīru sāka no pamatturnīra otrās kārtas, ar 6-1, 6-3 uzvarot itāli Fabio Fonjīni.

Šī Gulbim bija sestā savstarpējā tikšanās reize ar Nadalu un sestais zaudējums, tomēr piecos no šiem mačiem latvietis Nadalam spējis atņemt vienu setu. 2010.gadā abi tenisisti savā starpā tikās Romas turnīra pusfinālā, kad Gulbis zaudēja ar 4-6, 6-3, 4-6, bet iepriekšējais savstarpējais mačs abiem bija šī gada Indianvelsas turnīra astotdaļfinālā, kad latvietis kapitulēja ar 6-4, 4-6, 5-7.

Ceturtdaļfinālā Nadals piektdien tiksies ar spāni Davidu Ferreru, kurš izlikts ar ceturto numuru. Ferreram trešās kārtas mačā bija plānots spēkoties ar vācieti Filipu Kolšreiberu, tomēr viņa pretinieks galvas reiboņa dēļ neizgāja laukumā.

Gulbim iepriekšējais turnīrs bija Minhenē, kurā viņš otrajā kārtā piekāpās vēlākajam čempionam Tomijam Hāsam. Gulbis šosezon pārvarējis visas četras ATP turnīru kvalifikācijas, kurās piedalījies, bet ATP pamatturnīros pirms šī turnīra viņš uzvarējis 17 no 23 mačiem.

Tikmēr Nadals šogad atgriezies sacensību apritē pēc pusgadu ilgas traumas ārstēšanas. Kopš tā laika viņš spēlējis finālos visos septiņos turnīros, kuros piedalījies, izcīnot piecus titulus.

Gulbis Romas turnīrā startēja ceturto reizi karjerā. Ja 2010.gadā viņš sasniedza vienu no lielākajiem panākumiem karjerā, aizkļūstot līdz sacensību pusfinālam (zaudējot Nadalam), pērn viņam arī nācās startēt kvalifikācijā un tika piedzīvota neveiksme jau pirmajā cīņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!