Foto: AP/Scanpix
18. novembra rītā miris Jaunzēlandes regbija leģenda Džona Lomu. Pēdējos 20 gadus viņu mocīja smaga nieru slimība.

40 gadus vecais Lomu nomira Jaunzēlandes pilsētā Oklendā dienu pēc atgriešanās dzimtenē ar ģimeni no atvaļinājuma Dubaijā pa ceļam no Lielbritānijas, kur regbija Pasaules kausa izcīņas laikā viņš piedalījās dažādās reklāmas kampaņās un aktīvi atbalstīja Jaunzēlandes izlasi, kas spēja aizstāvēt pasaules čempiones titulu.

19 gadu vecumā Lomu debitēja Jaunzēlandes izlasē, kļūstot par tobrīd jaunāko debitantu un labojot gandrīz 90 gadus seno rekordu. 1995. gada Pasaules kausa izcīņā Dienvidāfrikā kļuva par pasaules mēroga sensāciju, gūstot septiņus piezemējumus piecās spēlēs, ieskaitot četrus pusfinālā pret Angliju. Toreiz pēc spēles Anglijas izlases kapteinis Vils Kārlings atzina, ka Lomu "ir frīks, un jo ātrāk viņš aizies, jo labāk". Par spīti saviem iespaidīgajiem gabarītiem (1,96 m garš un 119 kg smags), Lomu bija tehnisks un ļoti ātrs, spējot 100 metrus noskriet 10,8 sekundēs. Pēc turnīra Lomu kļuva par pirmo pasaules regbija superzvaigzni un turpināja rādīt lielisku sniegumu "All Blacks" rindās. 1999. gada Pasaules kausa izcīņā viņš guva vēl astoņus piezemējumus, un viņa Pasaules kausos kopskaitā 15 gūto piezemējumu rekordu tikai šogad panāca DĀR aizsargs Braiens Habana. Savā izlases karjerā no 1994. līdz 2002. gadam Lomu 63 spēlēs guva 37 piezemējumus. 2007. gadā viņu uzņēma Starptautiskajā regbija slavas zālē.

Neviens pat nenojauta, ka laukumā brīnumus rāda ļoti smagi slims cilvēks. Jau 1995. gada beigās viņam konstatēja smagu nieru kaiti - nefrotisko sindromu. Pakāpeniski viņa veselības stāvoklis pasliktinājās tiktāl, ka 27 gadu vecumā nācās beigt spēlētāja karjeru un 3 reizes nedēļā pavadīt pie dialīzes iekārtas. 2004. gadā Lomu tika veikta nieres transplantācija, kas sākotnēji bija tik sekmīga, ka ļāva viņam jau nākamajā gadā atgriezties regbija laukumā un aizvadīt trīs sezonas Oklendas "North Harbour" un Kārdifas "Blues" sastāvā. Pēdējos gados Lomu veselība ievērojami pasliktinājās, no donora saņemtā niere pārtrauca darboties 2011. gadā, un Lomu bija gaidāma otrā transplantācija.

Vienā no pēdējām intervijām Lomu atzina, ka dzīvo savu 5 un 6 gadus veco dēlu dēļ. "Mans mērķis ir nodzīvot līdz viņu 21. dzimšanas dienai. Nav nekādas garantijas, ka tā notiks, taču tas ir mans mērķis," viņš sacīja laikrakstam "Daily Mail". "Mani puikas bija brīnums. Medicīniski tam nevajadzēja notikt manu nieru dēļ. Pat visrožainākajos sapņos es nevarēju iedomāties, ka kļūšu par tēvu. Tagad, kad es pamostos, es neskatos spogulī un nedomāju "ko es šodien darīšu?". Es skatos spogulī un domāju "man ir divi puikas, tagad celies augšā, kusties un centies būt vislabākais tētis, kāds vien tu spēj būt."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!