Foto: AFP/Scanpix

Jaunzēlandes regbija izlase sestdien Oklendā ar 51:20 (23:6) sakāva Austrāliju, ar uzviju atmaksājot saviem kaimiņiem par izgāzto mēģinājumu pārspēt uzvaru sērijas rekordu un pirmo reizi abu izlašu 111 gadu tikšanās vēsturē gūstot vairāk nekā 50 punktus.

"Atriebība ir ēdiens, kas jāēd auksts", tā reiz izteicies slavenais franču diplomāts Šarls Moriss de Taleirāns-Perigors. Regbija čempionāta spēļu kalendārs ēdiena atdzišanai bija atvēlējis vien septiņas dienas, taču efekts izrādījās iespaidīgs – pasaules čempione Jaunzēlande atgādināja piktu lapseņu baru, kuru pūzni kāds bezkauņa bija uzdrošinājies pabakstīt ar koku.

Spēlei papildu asumu piešķīra fakts, ka Oklendas "Eden Park" ir Jaunzēlandes regbija cietoksnis, kam nav analogu pasaulē – līdz šodienai Jaunzēlande šajā stadionā bija uzvarējusi 32 reizes pēc kārtas (tostarp 13 reizes pēc kārtas Austrāliju), bet pēdējo reizi zaudējusi pirms 20 gadiem Francijai, savukārt pēdējo reizi Austrālijai – pirms 28 gadiem.
Pirms nedēļas Sidnejā Jaunzēlande bija spiesta samierināties ar neizšķirtu, tādējādi paliekot pie 17 uzvarām pēc kārtas un dalot elites izlašu rekordu ar Jaunzēlandes sasniegumu no 1965. līdz 1969. gadam un Dienvidāfrikas panākumu no 1997. līdz 1998. gadam.

"Sausais atlikums" pēc Sidnejas bija abpusēja vilšanās. Jaunzēlande bija sarūgtināta, ka jau otro reizi triju gadu laikā kaimiņi to paklupinājuši ceļā uz uzvaru sērijas rekordu, turklāt pašus pievīla gan disciplīna, gan bumbas kontrole pielijušajā laukumā. Savukārt Austrālijā šis neizšķirts tika uztverts gandrīz kā zaudējums, jo palaista garām lieliska iespēja izcīnīt retu uzvaru pār kaimiņiem un ar vienu roku satvert kāroto Bledislo kausu (kas pēdējos 12 gadus atrodas Jaunzēlandes īpašumā), ceturto daļu spēles aizvadot vairākumā un baudot dienvidāfrikāņu tiesneša Jako Peipera labvēlību – austrālieši, kuriem grupcīņa tradicionāli ir vājā vieta, sava ieskaites laukuma tuvumā pat vairākumā pastāvīgi saļima zem pretinieku spiediena, taču allaž pamanījās noslaukt sodu un izbēgt no nepatikšanām.

Šoreiz austrāliešiem nepalīdzēja ne laika apstākļi, ne līdzjūtīgs tiesnesis. Debesis Oklendā bija skaidras, laukums sauss, kas ļāva mājiniekiem nodemonstrēt visu savu prasmi ātros uzbrukumos un bumbas kontroles mākslā, savukārt francūzis Romāns Puats pirmā puslaika vidū atalgoja "All Blacks" grupcīņas nospiedošo pārākumu pie viesu ieskaites laukuma ar soda piezemējumu – un no tā brīža spēle kļuva par vienvirziena ceļu.

Spēles sākumā visus punktus guva abu komandu desmitie numuri Ārons Krudens un Kērtlijs Bīls ar soda sitieniem. Par pavērsienu varēja kļūt brīdis, kad pie rezultāta 6:3 mājinieku labā tiesnesis uz 10 minūtēm noraidīja viņu kapteini Ričiju Mako. Bīls realizēja piešķirto soda sitienu, taču tas arī bija viss, jo mājinieki pārliecinoši kontrolēja spēli un ar Krudena soda sitienu izvirzījās vadībā ar 9:6. Pēc kapteiņa atgriešanās Jaunzēlandes uzbrukumi kļuva vēl intensīvāki, kas vainagojās ar dzelteno kartīti jau austrāliešu spēlētājam. Čempioni nekavējās izmantot 10 minūšu vairākumu, gūstot divus piezemējumus – vispirms grupcīņas nospiedošais pārsvars tika atalgots ar tiesneša piešķirto soda piezemējumu, bet pēc dažām minūtēm Džulians Savea noslēdza tipisku "All Blacks" pretuzbrukumu, kad pretiniekiem bumba tiek atņemta vienā laukuma galā, ar dažām ātrām piespēlēm nogādāta pie sprintera, kurš netraucēts aizskrien līdz pretinieka ieskaites laukumam.

Līdz otrā puslaika vidum mājinieki ar Kīrena Rīda un diviem Mako piezemējumiem panāca jau nepieklājīgo 44:6. Tikai tad Austrālija beidzot parādīja, ka arī tai ir talantīgi un ātri aizmugurējās līnijas spēlētāji – Izraēls Folau un Maikls Hūpers dažu minūšu laikā piešķīra rezultātam nedaudz cienījamāku izskatu (44:20), taču galavārds piederēja mājiniekiem, Stīvam Luatua gūstot Jaunzēlandes sesto piezemējumu, par spīti spēlei mazākumā kārtējo reizi.

Pēc šīs spēles Jaunzēlande izvirzījusies vadībā ar 7 punktiem, tai seko DĀR ar 4 punktiem, Austrālija ar 2 punktiem un Argentīna ar vienu punktu.

Sestdien vakarā Saltas pilsētā Argentīna uzņems DĀR regbistus. Ja saglabāsies līdzšinējā tendence, gaidāma spraiga un asa cīņa – pēdējos divos gados Argentīna izrādījusies sīksts pretinieks dienvidāfrikāņiem, 2012. gadā panākot vēsturisku neizšķirtu, bet pērn zaudējot ar nieka piecu punktu starpību. Turklāt pirms nedēļas Argentīna pirmo reizi līdzvērtīgi cīnījās arī Dienvidāfrikā, spēcīgajā lietū viesu grupcīņas spēlētājiem gūstot virsroku pār DĀR uzbrucējiem – panākums, kas pa spēkam tikai retajiem. Spēles beigās Argentīna varēja pat izraut neizšķirtu, tomēr DĀR izturēja viesu ofensīvu un svinēja grūtu uzvaru ar 13:6.

Turpmākās Regbija čempionāta spēles: 6. septembrī Austrālija – DĀR, Jaunzēlande – Argentīna, 13. septembrī Jaunzēlande – DĀR, Austrālija – Argentīna, 27. septembri DĀR – Austrālija, Argentīna – Jaunzēlande, 4. oktobrī DĀR – Jaunzēlande, Argentīna – Austrālija.

Dienvidu puslodes gigantu turnīrā kopš 1996. gada Jaunzēlande uzvarējusi 12 reizes jeb tieši divreiz vairāk nekā Austrālija un DĀR kopā, kuras triumfējušas pa trim reizēm. Pašreizējā formāta Regbija čempionātā Jaunzēlande uzvarējusi abos līdzšinējos turnīros, turklāt pārspējot pretiniekus visās spēlēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!