Foto: AFP/Scanpix
Austrālijas regbija izlase sestdien Sidnejā ar 27:19 (3:6) pieveica Jaunzēlandi un pirmo reizi triumfēja Regbija čempionātā, savukārt turnīra pēdējā spēlē Argentīna izcīnīja vēsturisko pirmo uzvaru pār DĀR, favorītus viesos Durbanā sensacionāli sakaujot ar 37:25 (27:13).

Pašā spēles sākumā Jaunzēlandei bija iespēja iegūt pārsvaru, kad dzelteno kartīti saņēma austrāliešu trešais numurs Sekope Kepu, taču vienīgais ieguvums bija Daniela Kārtera realizētais soda sitiens (0:3). Līdz pārtraukumam Kārters un viņa austrāliešu oponents Mets Gito apmainījās ar soda sitieniem (3:6). Galvenie notikumi norisinājās otrajā puslaikā, kad vispirms dzelteno kartīti saņēma jaunzēlandiešu devītais numurs Ārons Smits, un mājinieki nekavējoties izmantot skaitlisko vairākumu, Kepu reabilitējoties par iepriekšējo plāksteri (10:6). Puslaika vidū šķita, ka "All Blacks" ir lauzuši spēles gaitu - vispirms Kārters ar soda sitienu samazināja rezultāta starpību līdz minimumam, bet 56. minūtē debitants Nehe Milners-Skaders ar piezemējumu sodīja mājiniekus par devītā numura Nika Fipsa dzelteno kartīti (10:14).Jau pēc piecām minūtēm mājinieku veterāns Adams Ešlijs-Kūpers atjaunoja Austrālijas pārsvaru (17:14), tomēr mājinieku prieki bija īsi - Milners-Skaders guva otro piezemējumu (17:19), ko Kārters atkal nespēja realizēt.

Parasti "All Blacks" vislabāk aizvada tieši spēles pēdējo ceturtdaļu, pašiem kāpinot tempu, kamēr pretinieki pagurst. Tomēr šoreiz Austrālija ne tikai izturēja spēles galotni, bet salauza jaunzēlandiešu pretestību. Pilnībā attaisnojās trenera Maikla Čeikas lēmums pret viesu kapteini Ričiju Mako laist kaujā vienlaikus divus bumbas atgūšanas speciālistus - Deividu Pokoku un Maiklu Hūperu, kuri prasmīgi slāpēja viesu pretuzbrukuma iespējas. Turklāt jāatzīmē Austrālijas grupcīņas spēlētāju sniegums: jau daudzus gadus tieši grupcīņa ir bijusi Austrālijas vājā vieta, bieži pat izsmiekla objekts, taču šoreiz mājinieki ne tikai nepiekāpās, bet reizēm pat pārspēja Jaunzēlandi šajā spēles elementā.

Par spēles varoni zīmīgi kļuva Niks Vaits - spēlētājs, kura uzvārds tulkojams kā "balts", guva 10 punktus pēc kārtas pret "vīriem melnā" - vispirms 69. minūtē ar soda sitienu, bet 72. minūtē ar piezemējumu, kuram pats trāpīja arī realizācijas sitienu.

Tādējādi Austrālija pirmo reizi triumfējusi Regbija čempionātā un spējusi pieveikt Jaunzēlandi pirmo reizi kopš 2011. gada, kad Austrālija pēdējo reizi ieguva Triju nāciju kausu. Šoreiz Austrālija baudīja saīsinātā turnīra priekšrocības, jo savā laukumā spēlēja pret abām galvenajām sāncensēm Jaunzēlandi un DĀR, savukārt Jaunzēlande - tieši otrādi, abas spēles pret Austrāliju un DĀR aizvadīja viesos.

Interesanti, ka Regbija čempionāta priekšteces, Triju nāciju kausa iegūšana nekad nav nesusi laimi sekojošajā Pasaules kausa izcīņā - 1999., 2003. un 2007. gada turnīru uzvarētāja Jaunzēlande attiecīgi zaudēja pusfinālā Francijai (31:43 - daudzi to uzskata par visu laiku labāko spēli regbija vēsturē), pusfinālā Austrālijai (10:22) un ceturtdaļfinālā Francijai (18:20), bet 2011. gada uzvarētāja Austrālija zaudēja pusfinālā Jaunzēlandei (6:20). Šā gada titula ieguvēja nokļuvusi visgrūtākajā grupā, kur to gaida Anglija un Velsa, bet ja neizdosies grupā uzvarēt, visticamāk, ceturtdaļfinālā gaidīs DĀR.

Jāpiebilst, ka 15. augustā Austrālija un Jaunzēlande tiksies vēlreiz, aizvadot otro spēli par lorda Bledislo kausu, par ko abas izlases cīnās kopš 1931. gada. Daudzi abās valstīs šo kausu uzskata par vērtīgāku nekā agrāko Triju nāciju un tagadējo Regbija čempionāta kausu. Lai šo kausu iegūtu pirmo reizi kopš 2002. gada, Austrālijai pietiks ar neizšķirtu, taču nezaudēt nebūs vienkārši - spēle notiks Jaunzēlandes regbija citadelē, Oklendas "Eden Park", kur Jaunzēlande nav zaudējusi kopš 1994. gada, bet Austrālija nav uzvarējusi kopš 1986. gada.

Kopš 1903. gada Austrālija un Jaunzēlande spēlējušas 153 reizes, Austrālija uzvarējusi 42 reizes, Jaunzēlande - 104, bet 7 spēles noslēgušās neizšķirti.

Ja rezultāts Sidnejā bija nedaudz negaidīts, tad Regbija čempionāta pēdējā spēle sagādāja īstu sensāciju - Argentīna nevis vienkārši izcīnīja pirmo vēsturisko uzvaru pār Dienvidāfriku, bet pilnībā apspēlēja favorītus pretinieku laukumā - tikai spēles beigās DĀR izdevās rezultāta starpību padarīt ne tik pazemojošu.

Jau pirmajā minūtē Marselo Bošs ar piezemējumu pārsteidza mājinieku līdzjutējus Durbanas "Kings Park" tribīnēs (7:0), bet pārsteigums drīz pārvērtās šokā - uz diviem Handres Polarda soda sitieniem viesi atbildēja ar diviem Huana Imofa piezemējumiem (21:6). Puslaika beigās DĀR leģendārā piektā numura Viktora Metfīlda pēctecis Loods de Jahers ar piezemējumu mājiniekiem deva cerības (21:13), tomēr Bošs un Huans Martins Ernandess ar soda sitieniem atjaunoja drošu pārsvaru (27:13). Otrā puslaika sākumā Imofs ar savu trešo piezemējumu padarīja rezultātu jau pavisam apkaunojošu (34:13). Atlikušajā laikā Bošs realizēja dropsitienu, bet Villija le Rū un Braiena Habanas piezemējumi ļāva DĀR izvairīties no smagākās sakāves Regbija čempionātu vēsturē, taču pirmo reizi DĀR cietusi zaudējumus visās spēlēs vienā sezonā.

Kopš 1993. gada Argentīna un DĀR spēlējušas 20 reizes, Argentīna uzvarējusi 1 reizi, DĀR - 18, bet 1 spēle noslēgusies neizšķirti.

Tādējādi Regbija čempionāts noslēdzies šādi - Austrālijai 13 punkti, Jaunzēlandei 9 punkti, Argentīnai 5 punkti, bet DĀR - tikai 2 punkti.

Dienvidu puslodes gigantu turnīrā kopš 1996. gada Jaunzēlande uzvarējusi 13 reizes, Austrālija - 4 reizes, bet DĀR - 3 reizes. Līdz ar Argentīnas uzņemšanu 2012. gadā pašreizējā formāta Regbija čempionātā Jaunzēlande bija uzvarējusi iepriekšējos trijos turnīros.

Gatavojoties Pasaules kausa izcīņai, Regbija čempionāta dalībnieces 15. augustā aizvadīs pārbaudes spēles - Jaunzēlande Oklendā mērosies spēkiem ar Austrāliju, bet Argentīna Buenosairesā uzņems Dienvidāfriku. Ņemot vērā pēdējās kārtas rezultātus, abās spēlēs gaidāma aizraujoša cīņa. Sevišķi neapskaužamā stāvoklī ir nonākusi DĀR, kas nu jau zaudējusi piecās no pēdējām septiņām spēlēm un četrās pēc kārtas - pērn ikgadējā novembra turnejā pa Eiropu DĀR uzvarēja Itālijā un Anglijā, bet zaudēja Īrijā un Velsā.

Pārbaudes spēles notiek arī Eiropā. Sestdien Sešu nāciju kausa ieguvēja Īrija Kārdifā ar 35:21 sakāva Velsu, apliecinot savu ziemeļu puslodes regbija flagmaņa statusu. 15. augustā Anglija uzņems Franciju, bet Īrija - Skotiju. 22. augustā Itālija uzņems Skotiju, bet Francija otrreiz mērosies spēkiem ar Angliju. 29. augustā Īrija otrreiz tiksies ar Velsu, bet Skotija - ar Itāliju, bet 5. septembrī Anglija tiksies ar Īriju, Velsa - ar Itāliju, bet Francija - ar Skotiju.

Pasaules kausa izcīņa norisināsies Anglijā no 18. septembra līdz 31. oktobrim. A jeb "nāves grupā" spēlēs Austrālija, Anglija, Velsa, Fidži un Urugvaja, B grupā - DĀR, Skotija, Samoa, ASV un Japāna, C grupā - Jaunzēlande, Argentīna, Tonga, Gruzija un Namībija, bet D grupā - Francija, Īrija, Itālija, Kanāda un Rumānija.

Pasaules kausu divas reizes izcīnījušas Jaunzēlande (1987. un 2011. gadā), Austrālija (1991. un 1999. gadā) un Dienvidāfrika (1995. un 2007. gadā), kā arī vienreiz Anglija (2003. gadā).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!