Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Portāls "Delfi" piedāvā interviju ar Latvijas regbija 7 izlases spēlētāju Dāvi Jansonu, kurš palīgā komandai uz Eiropas olimpisko kvalifikācijas turnīru ieradās no tālās Jaunzēlandes.

Dāvis stāsta kā iesācis spēlēt regbiju, par saviem hobijiem, un prognozē uzvarētājus Pasaules kausā un olimpiskajās spēlēs.

- Kā sākās tava aizraušanās ar regbiju?

- Dzimis un pirmos gadus audzis esmu Latvijā. Tepat Rīgā sāku iet skolā - 50. vidusskolā (tagad - Rīgas Centra humanitārā ģimnāzija). Bet par regbiju pirmoreiz uzzināju tad, kad ģimene bija jau pārcēlusies uz Jaunzēlandi. Šeit dzīvojām Kaikuras pilsētiņā, kur apmeklēju arī sākumskolu. Tad arī sāku spēlēt "Touch" regbiju. Pirmos treniņus gan sevišķi labi neatceros, bet bija ļoti interesanti saprast šo spēli. Līdz 14 gadu vecumam kontakts šeit nav atļauts. Tā arī viss sākās!

- Kā nonāci Jaunzēlandē?

- Tas bija 12 gadu vecumā, kad pārcēlāmies dzīvot uz Jaunzēlandi. Nu jau pagājuši 13 gadi, kopš esam tur. Man tagad ir 25, jaunākajam brālim Filipam - 23. Man ir arī radi Latvijā - pret savu brālēnu Emīlu Cēburu pat spēlēju tikko kā notikušajā Latvijas čempionātā regbijā 7. Viņš bija "Miesnieku" es - "Livonia" rindās. Savukārt Latvijas izlases rindās kopā bijām Eiropas olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā Lisabonā. Tā kā regbijs mūsu dzimtai nav svešs.

- Kas bija tavi elki regbijā, kad sāki nodarboties ar šo sporta veidu?

- Tādi lieli elki man nav bijuši. Tā kā mēs dzīvojam Kenterberijas reģionā, varbūt varu minēt Denilu Kārteru, kas arī nāk no šīs apkaimes. Dzīvojot Jaunzēlandē, regbijs ir gluži vai šīs valsts atmosfēras sastāvdaļa, gluži kā reliģija. Kad redzēju pirmās "All Blacks" spēles, man arī šis tas no tā visa pielipa.

- Kādi ir tavi lielākie sasniegumi Jaunzēlandes jaunatnes regbijā?

- Vidusskolu čempionātā iekļuvām labāko piecu komandu skaitā.

- Kādā klubā un kādā līmenī tu esi Jaunzēlandē šobrīd?

- Spēlējam pirmajā amatieru līgā. Šīs sacensības saucas "Hawkins Cup". Klubs, kurā es spēlēju, ir "Marist Albion". Šogad jau trešo vai ceturto reizi iekļuvām sacensību pusfinālā.

- Vai taviem komandas biedriem un kluba vadībai ieinteresēja Latvijas regbijs, kad viņi uzzināja, ka posies mums palīgā?

- Interese bija, bet vairāk gan kā par kaut ko eksotisku. Olimpiskā kvalifikācija gan viņus aizrāva nedaudz vairāk.

- Kādā pozīcijā tu darbojies laukumā klasiskajā regbijā?

- Parasti par 13. numuru. Kad sāku spēlēt, tad biju divpadsmitais, bet pēdējā laikā gan tikai par 13nieku. Šim numuram laukumā daudz jāskrien, jāpārrauj sāncenšu aizsardzība. Nepieciešamas daudz kustības.

- Bet par kādu numuru darbojies septiņniekā?

- Septītniekā vairāk iznāk būt centrā. Te nekur nav jāsteidzas. Lēnām jāmāna ārā pretinieks. Man pie šī regbija paveida bija grūti pierast.

- Kas labāks: regbijs 15 vai regbijs 7?

- Līdz šim man klasiskais regbijs patika labāk. Manā dzīves vietā ar septiņnieku neaizraujas. Man ļoti daudz jātrenējas, lai šajā paveidā varētu sasniegt kaut ko vairāk. Ja būtu trenējies, noteikti varētu palīdzēt vairāk. 15nieks tomēr ir labāks, jo šo spēli pazīstu vairāk.

- Ar ko atšķiras Jaunzēlande no Latvijas - gan regbijā, gan vispārīgi?

- Nu, runājot par regbiju, protams, starpība ir milzīga. Jaunzēlandē šis sporta veids ir kā kultūras sastāvdaļa. To var novērtēt tikai tad, ja esi visā tajā iekšā. Man Jaunzēlandē ir daudz draugu, kas tur nespēlē regbiju, bet šeit varētu itin viegli to darīt, turklāt diezgan labā līmenī. Ja salīdzinām abas valstis kā zemes, man šķiet, ka Jaunzēlandē dzīve ir nedaudz mierīgāka, cilvēki atklātāki. Šeit Latvijā cilvēki ir it kā vairāk ierāvušies sevī.

- Vai turpmāk palīdzēsi Latvijas izlasēm gan klasiskajā, gan regbijā 7?

- Ja būs iespēja, noteikti! Savas valsts izlases rindās atkal uzspēlēt būtu priecīgs!

- Kādā valodā tu šeit sazinies ar komandas biedriem?

- Latviski! Mana latviešu valodas prasme paliek ar katru dienu arvien labāka.

- Ko tu dari brīvajā laikā no regbija?

- Man ļoti patīk veselīgs dzīves veids. Pēdējā laikā esmu kļuvis par veģetārieti. Agrāk gan uzturā lietoju daudz ko citu. Vēl man patīk lasīt kādu grāmatu.

- "Ir ziņas", ka tev patīk arī makšķerēšana. Vismaz šeit, Latvijā...

- Jaunzēlandē agrāk nodarbojos ar krabju zveju, jo tur dzīvojam netālu no okeāna. Bet tagad šai nodarbei esmu metis mieru. Nu, Latvijā gan nedaudz pamakšķerēju - "Livonia" jauniešu nometnē.

- Vai slaveno Jaunzēlandes kaujas deju haku proti? Vai ir iznācis to arī pašam kādreiz dejot?

- Nē, "All Blacks" haku nekad neesmu dejojis. Skolas laikā mums gan katrai komandai bija sava haka, bet tās bija ļoti atšķirīgas no īstās. "All Blacks" haka ir svēta Maoru kultūras sastāvdaļa. Ja to dejo vienkārši tāpat, man tas nepatīk...

- Par kuru komandu tu fanosi Pasaules kausa izcīņas laikā septembrī?

- Par Austrāliju un Jaunzēlandi. Man ir ļoti daudz draugu, kas atbalsta austrāliešus.

- Kura komanda iegūs Pasaules kausu?

- Varu tikai minēt... Cerams, ka finālā spēlēs Austrālija pret Jaunzēlandi.

- Un kura regbija 7 vienība nākamgad kļūs par olimpiskajiem čempioniem Rio spēlēs?

- Tas ir labs jautājums... Līdz spēlēšanai Latvijas izlasē daudz par šo sporta paveidu nezināju. Lai vinnē Jaunzēlande! Kaut gan daudzu valstu regbija komandu vadības tagad daudz dara, lai pastiprinātu savas vienības. Redzēsim, kas galu galā sanāks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!