Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Sestdien Upesciema stadionā uz un apkārt centrālajam un rezerves laukumam bija pulcējušies vairāki simti regbija iesācēju, jauno censoņu, nobriedušo spēlētāju un veterānu, par daudzajiem līdzjutējiem nemaz nerunājot. Un kā gan ne, ja jau 20. reizi risinājās Latvijas Mobilā telefona (LMT) Regbija kluba "Eži" rīkotais gadskārtējais "Ežu kausu" izcīņas turnīrs, kas laika gaitā izaudzis par populārākajām un lielākajām bērnu jaunatnes ovālās bumbas sacensībām Baltijas reģionā.

Šķiet, itin viegli secināms un pat lieki piebilstams, tomēr vietā atgādināms, ka jau nākamgad arī "Ežu" klubam apritēs 20. jubileja! Regbija entuziasta un vecākā trenera Jāņa Graumaņa un Latvijas Regbija federācijas kādreizējā prezidenta Andra Ozola ideja, kas dzima Latvijas neatkarības iesākumā un guva reālu pamatu zem kājām 1995. gada 25. aprīlī, ar LMT gādīgo atbalstu nu jau ilgus gadus priecē jaunos un pieaugušos regbistus gan Latvijā, gan aiz tās robežām. "Eži" pastāv, attīstās un turpinās!

Par "Ežu kausu" 20. izcīņas reizes sportisko pusi. Šogad pirmoreiz sacensības notika trijās vecuma grupās: U18, U15 un U13. Katrā no tām piedalījās pa piecām komandām no dažādiem Latvijas klubiem, Lietuvas un Krievijas (Kaļiņingradas). Nedaudz aizsteidzoties priekšā secinājumiem, jāuzsver, ka LMT "Eži" izrādījās "viesmīlīgi saimnieki", pašiem kopvērtējumā samierinoties tikai ar vienu godalgoto vietu. Turnīra skaisto, gaumīgo un izskatīgo balvu "krējuma tiesu" nosmēla lietuvieši no Šauļu pilsētas, iegūstot arī Jāņa Graumaņa piemiņas kausu, kuru pasniedz turnīra labākajai komandai visu vecuma grupu kopvērtējumā. Ko lai dara, pienācis laiks arī jaunatnes regbijā mācīties no dienvidu kaimiņiem...

Vecākajā vecuma (U18) grupā pirmo vietu ieņēma Šauļu jaunie regbisti. Viņiem sekoja Kaļiņingrada, "RFS/LMT/Eži", "Miesnieki/Jelgava" un RFC "Livonia". "Ežu" treneris Mārtiņš Straume par labākajiem savā vienībā atzina Robertu Kaķi, kurš priecēja ar prasmīgu un centīgu darbību īpaši uzbrukumā, Edgaru Alaini un Mārtiņu Bokišu. "Pirmoreiz spēlējām uz lielā laukuma pašu turnīrā," portālam DELFI pastāstīja Mārtiņš. "Nedaudz pietrūka izstrādātā zīmējuma ievērošanas un tā izpildes. Sastāvā spēlēja arī daži gados jaunāki džeki. Labi nocīnījāmies aizsardzībā, katram pieliekot maksimāli iespējamās pūles un sevi gandrīz pilnībā atdodot cīņā par uzvaru. Tomēr karstumā reizēm puiši nespēja realizēt trenera uzstādījumus un sadzirdēt norādījumus no malas. Mūsu galvenā problēma šajā vecuma grupā - pietrūkst augumā raženu spēlētāju jeb, citiem vārdiem sakot, "būdīgo"..."

Vidējā vecuma (U15) grupā arī uzvarētāju laurus plūca Šauļu jaunie regbisti. Aiz viņiem palika Kaļiņingrada, Jūrmalas SC, "RFS/LMT/Eži" un Eleja. Kā labākos "Ežu" rindās M. Straume nosauca Andri Āboliņu, Ričardu Iesalnieku un Arkādiju Smirnovu. "Pirmās divas spēles aizvadījām pārāk individuāli, katrs spēlēja pats par sevi," nedaudz vīlies bija Mārtiņš. "Savukārt nākamajos mačos spējām saņemties. Vispirms jau labi nocīnījāmies aizsardzībā, bet tā rezultātā sāka padoties arī uzbrukums. Varējām gan kopvērtējuma tabulā būt arī nedaudz augstāk..."

Jaunākajā vecuma (U13) grupā pirmie nemainīgi bija Šauļu regbija censoņi. Sekoja Kaļiņingradas pirmā vienība, Eleja, "RFS/LMT/Eži" un kaļiņingradiešu otrā komanda. "Ežu" trenere Dace Straume kā trīs labākos savās rindās atzina Emīlu Gelneru, Jēkabu Mūsiņu un Viesturu Baltiņu. "Diemžēl dažādu iemeslu dēļ nebija ieradušies četri veiklākie un prasmīgākie jaunie regbisti," atzina Dace. "Cīnījās tie, kas bija Upesciemā, taču ar to, lai pretendētu uz ko augstāku, mums šoreiz vienkārši nepietika... Ja runājam par puišu sportisko sniegumu, jāatzīst, ka uz vienaudžu fona Rīgas centra puikām nedaudz pietrūkst ātruma. Sapratne par spēles pamatiem jau ir diezgan labā līmenī, atliek tikai mērķtiecīgi trenēties, lai pilnveidotos arī fiziski. Zēniem līdz lielajam regbijam vēl ilgs un tāls ceļš ejams. Darīsim, domāsim un strādāsim!"

Un visbeidzot - regbija "odziņa". Sakarā ar 20 gadu jubileju "Ežu kausu" rīkotāji sacensību nobeigumā bija sarīkojuši kluba veterānu un pašreizējās pieaugušo komandas spēlētāju paraugspēli "Oranžie" pret "Melnajiem". Rezultātu tajā pēc skaista un ātra Raimonda Krūmiņa izrāviena un savlaicīgas piespēles ar piezemējumu atklāja Mareks Larionovs. Viņa vārda brālis Mareks Dravnieks ar meistarīgu realizācijas sitienu "Oranžo" vadību padarīja vēl lielāku - 7:0. "Melnie" gan nepalika parādā - pēc Jāņa Strazdiņa piezemējuma un viņa paša precīzās realizācijas rezultāts kļuva neizšķirts 7:7.

Aizraujošās un arīdzan meistarīgās cīņas otrajā puslaikā ar piezemējumu "Oranžo" rindās izcēlās Nauris Kraupša - jau 12:7 viņa komandas labā. Tuvojās divreiz 20 minūšu mača pēdējie mirkļi, tomēr savu spēja panākt arī "Melnie". Pēc veiklas Klāva Sniedzes māņkustības sekoja veiksmīgs piezemējums un rezultāts kļuva neizšķirts 12:12 - t     ā mikrofonā paziņoja "LMT/Ežu" treneris Juris Straume, kurš šoreiz visas dienas garumā veiksmīgi bija iejuties sacensību informatora lomā. Viss galu galā beidzās laimīgi, uzvarot draudzībai, kā jau tas tādos mačos pienākas. Gan ar regbistu tradicionālo koridoru, rokasspiedieniem, laba vēlējumiem un solījumiem pēc kāda laika pamēroties spēkiem atkal.

"Prasme un spēles "garša" vēl ir," nedaudz aizelsies, tomēr gana ņiprs pēc mača bija pazīstamais "Ežu kustības" dalībnieks Aivars Bankovičs, kuram ir jau 54 gadi. "Oranžo" kapteinis, viņš arī "Ežu kausu" turnīra galvenais sekretārs, pēcāk apbalvošanas ceremonijā tika atzīts par paraugspēles vērtīgāko regbistu. "Šoreiz principā biju uzvilcis "Ežu" pirmsākuma kreklu - oranži melno, ar 23. numuru. Tas man kā mūžīga relikvija no "Ežiem", kā "kaujas tērps", kā senlaiku bruņinieka bruņas!" tā nobeidz Aivars.

Ko te vēl lai piebilst? Vai tad tādiem aizrautīgiem entuziastiem ir iespējams "ieskaidrot", ka labāks kāds cits sporta veids? Velti tērēt laiku... Atliek tikai vēlēt ilgu mūžu LMT "Ežiem", atbalstīt tos un varbūt pat kādreiz pievienoties. "Lai izdodas arī turpinājums nākamajos gados!" tā noslēguma ceremonijā ne bez lepnuma balsī secināja LMT RK "Eži" prezidents Juris Ivanovs. Un šoreiz gribētos viņa teiktajam viennozīmīgi piekrist.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!