Foto: Jeļizaveta Iļjina
Latvijas regbija čempionāta spēlē otrdien, 14. maijā, "Garkalne"/ "Livonia" ar 46:19 (22:5) apspēlēja LMT/ "Ežus", kas uz maču bija ieradušies vien 16 spēlētāju sastāvā, informē Latvijas Regbija federācija.

Jau otrajā minūtē Latvijas izlases kapteinis Ainārs Bērziņš ar piezemējumu izvirzīja "Garkalne"/ "Livonia" vadībā. Arī turpinājumā komanda spēlēja pietiekami pārliecinoši, puslaiku noslēdzot ar drošu 22:5 vadību. Neskatoties uz LMT/ "Ežu" nogurumu, viņi spēja lielāko daļu otrā puslaika aizvadīt pretinieku laukuma pusē, tomēr "Garkalne"/ "Livonia" ienesa vairākus piezemējumus pēc bumbas pārķeršanas un individuālas aizskriešanas. Adatainie nepadevās un beigu daļā tomēr arī paši veica vēl divus piezemējumus. Punktu mačam līdz ar beigu signālu pielika LMT/ "Ežu" spēlētājs Mareks Larionovs, kurš vienkārši aizstūma visus pretiniekus un ienesa bumbu pretinieku ieskaites zonā.

"Pirmās desmit minūtes bija ļoti labas, pēc tam ļāvām ezīšiem ieskrieties. Viņi vienmēr ir malači - kad jūt, ka var spēlēt, sitas it kā būtu pēdējā spēle. Tas man ļoti patīk," saka "Garkalne"/ "Livonia" galvenais treneris Edmunds Ščavinsks. "Mūsu komanda joprojām nav atradusi spēles struktūru, nav līdera, kurš varētu vadīt orķestri. Desmit minūtes spēlējam labi, tad atkal piecas slikti - esam viļņveidīgi. Ja vēlamies gūt rezultātus, viss mačs jāaizvada stabili un disciplinēti."

Ščavinsks saka, ka ir grūti, ja paralēli jāspēlē gan regbijs-7, gan regbijs-15, uzskatot, ka Latvijai jākopē Lietuvas kalendārs. "Bija izlase, tad septītnieks, tagad atkal jau būs izlase un septītnieks. Stabilitāte atnāks vien tad, kad visa komanda būs ilgāku laiku kopā - visi zinās savas vietas un zinās, kur spēlēt. Pirms katras spēles komandai būtu jābūt vismaz divas nedēļas ilgam sagatavošanās posmam - tad rezultāts būs redzams gan vienai, gan otrai komandai un tas pacels kopējo līmeni. Ir ļoti grūti, ja paralēli notiek gan regbijs-7, gan regbijs-15. Uzskatu, ka jākopē Lietuvas kalendārs - tur mēs ziemā līdz izlasei spēlējām lielo regbiju, tagad spēlējam septītnieku, bet regbiju-15 tikai otrā divīzija. Savukārt piecpadsmitnieks atkal tiks spēlēts, kad būs "Top" līga"."

"Nezināmu apstākļu dēļ puse no komandas neieradās. Tomēr, skatoties uz to, kā gāja spēles ritējums, nevaru teikt, ka slikti nospēlējām. Puikas pārsteidzoši labi nostrādāja aizsardzībā - patika līnijas darbības, protams, nepatika fiziskā sagatavotība, bet to bez kārtīgiem treniņiem nevar uzlabot," stāsta LMT/ "Ežu" galvenais treneris Mārtiņš Straume. "Cerams, ka sezonas turpinājumā būs labāk. Martā, kad jau aizvadījām spēli ar "Livonia", spēlētāji bija savākušies, jo pa ziemu strādājām. Toreiz spēle bija labāka, saturīgāka. Savukārt šoreiz tā ritēja ar uzplaiksnījumiem - uzbrukumā labi gāja, aizsardzībā laidām cauri."

Straume atzīst, ka ziemas periodā apmeklējums treniņos bija labs, spēlētājiem izrādot vēlmi pierādīt, ka pērn palikšana Latvijas čempionāta ceturtajā vietā bija nejaušība. "Pēc treniņu apmeklētības varēja redzēt, ka džeki grib, ka ir bēda sirdī par to, ka nav medaļas. Soliņš mums ir, tikai viņiem vajag sanākt - tad jau būs kārtībā. Mēs šogad ejam uz pirmo vietu un tikai. Jā, "Miesnieki" ir spēcīgi, bet arī viņiem var kādā mačā nepaveikties."

Runājot par abām potenciālajām čempionāta favorītēm "Miesnieki"/ "Ķekava" un "Garkalne"/ "Livonia", Straume atzīst, ka tās ir ļoti dažādas. "Katra no komandām spēlē citādāk - vienai ir lieli plusi vienā jomā, otrai citā. "Miesnieki" ir fiziski līdzīgāki mums kā atlēti - spēlējošāki. Tikmēr "Livonia" ir fiziski spēcīgāka un, ja mums nav gara soliņa, ir lielas problēmas."

Šogad Latvijas čempionātā spēlē piecas komandas, kas aizvadīs divu apļu turnīru, čempionu noskaidrojot pēc regulārās sezonas rezultātiem. Līdz šim sacensībās bija iesaistījušās trīs komandas - potenciālā pastarīte "Fēnikss" divreiz piekāpās vicečempionei "Garkalne"/ "Livonia", bet reizi čempionei "Miesnieki"/ "Ķekava". Tikmēr LMT/ "Eži" savu pirmo spēli aizvadīja otrdien, bet pērnās sezonas bronzas ieguvēja "Jūrmala" sezonu sāks sestdien, kad viesos tiksies ar "Miesnieki"/ "Ķekava". Spēle plkst. 14:00 sāksies Rīgas Tehniskās koledžas stadionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!