Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Sestdien, 6. augustā, Upesciema stadiona galvenajā laukumā notika 25. Latvijas kausa izcīņas finālspēle, kurā spēkiem mērojās "Garkalne/Livonia" un "Miesnieki/Ķekava" ovālās bumbas meistari, sīvā cīņā uzvaru ar 17:7 (10:7) izraujot "Miesniekiem".

Mačā pirmo piezemējumu izdarīja "Garkalne/Livonia". Vītars Blošķis sekmīgi pārrāva sāncenšu aizsardzību ar sitienu ar kāju, bet pēc tam pats arī piezemēja bumbu pretinieku ieskaites laukumā. Pēc Kristapa Bērziņa precīza realizācijas sitiena rezultāts kļuva 7:0 laukuma saimnieku labā. Līdz pirmā puslaika vidusdaļai laukumā valdīja sīva, bezkompromisa cīņa, taču tad "Miesnieki" ieguva tiesības uz soda sitienu pašā laukuma vidusdaļā. Juris Iesalnieks bija nekļūdīgs, atspēlējot trīs punktus. Vēl mača pirmajā daļā tas pats Iesalnieks guva piezemējumu un precīzi sita realizāciju, izvirzot viesus jau vadībā ar 10:7.

Otrajā puslaikā "Garkalne/Livonia" regbists Kristaps Bērziņš netrāpīja soda sitienu no labas pozīcijas, tādējādi palaižot garām iespēju izlīdzināt rezultātu. Savukārt turpinājumā abas komandas apmainījās ar vairākiem uzbrukumiem, taču skaitļi uz Upesciema stadiona tablo palika nemainīgi. Visbeidzot, jau cīņas izskaņai tuvojoties, sekmīgs uzbrukums padevās "Miesniekiem". Jānis Skuja piezemēja bumbu, bet precīzais Iesalnieka realizācijas sitiens pielika mačam punktu – 17:7 "Miesnieki/Ķekava" labā.

Apbalvojot (uzvarētājiem kauss, bet zaudētājiem – mazāka izmēra trofeja) abus sāncenšus Latvijas Regbija federācijas (LRF) prezidents Aleksandrs Zuments uzsvēra, ka "laukumā bijušas divas līdzīgas komandas, bet uzvarējis, kā jau sportā, labākais." Jāpiebilst, ka Regbija klubs "Miesnieki" par Latvijas kausa īpašniekiem kļuva jau 13. reizi.

"Garkalne/Livonia" spēlējošais treneris Toms Zibolis: "Esmu ļoti priecīgs par savu komandu, kas bezbailīgi cīnījās par savu, vienības un kluba godu. Mums nebija vieglu bumbas izspēļu. Kad kontrolējām bumbu, bieži kļūdījāmies. Pretinieki mūs nepārsteidza, taču pretlīdzekļu viņu uzbrukumam mums nebija. Mūsu jaunajiem daudzās situācijās bija arī pārāk "karstas galvas". Vēl varu piebilst, ka divu gadu laikā mūsu komanda ir būtiski mainījusies. 14 kluba biedri vairs aktīvi nespēlē. Toties vietā nākuši jaunie, kuriem gan vēl daudz jāmācās un jātrenējas. Savukārt "Miesniekiem" toni komandā nosaka pieredzējušie regbisti. Es gan par šo spēli varu viņus tikai apsveikt – mums tā bija laba mācība. Gatavosimies un cīnīsimies, lai sezonas turpinājumā rudenī varētu iegūt Latvijas čempionu titulu. Gribu arī paslavēt kausa finālmača tiesnesi Kārli Sarkanu – šoreiz viss bija augstākajā līmenī!"

"Garkalne/Livonia" treneris konsultants no Anglijas Kriss Čadlijs: "Aizsardzībā abas komandas demonstrēja labu spēli, bet mums diemžēl bija vairāk kļūdu. Spēlei pret "Miesniekiem" bijām gatavi, taču laukumā nespējām parādīt savu labāko sniegumu. Jāturpina trenēties, jo "Garkalne/Livonia" komandai šosezon vēl būs iespēja revanšēties.

"Miesnieki/Ķekava" galvenais treneris Uldis Bautris: "Spēle iznāca smaga. Mūsu sniegumā bija daudz brāķa, toties izdevās apturēt sāncenšu ātros uzbrukumus, kuru smailē parasti ir Vītars Blošķis, Pāvels Tulubjevs un Kristaps Bērziņš. Šoreiz izlaidām tikai Blošķa izrāvienu spēles sākumā. Tāpat bažījāmies par sāncenšu spēli ar kāju, taču šajā ziņā lielu problēmu nebija. Pretinieki iespēja daudz labu tvērienu, taču mums padevās spēle ar uzbrucējiem. Jāatzīst, ka brīžiem bija manāma arī jūtama mūsu nesaspēlētība. Labi, ka palīgā no Velsas galvaspilsētas Kārdifas bija atbraucis Artūrs Kozels. Tomēr līdz galam spēlētāji viens otru nejuta. Jāsecina, ka savu iespaidu būs atstājis vasaras "brīvlaiks". Paslavēt savus puišus varu par prasmīgām auta izspēlēm. Uzslavu šoreiz pelnījis arī mača galvenais tiesnesis Kārlis Sarkans!"

"Miesnieki/Ķekava" spēlētājs no Anglijas Feivors Maduka: "Domāju, ka nospēlējām diezgan labi. Demonstrējām sekmīgus tvērienus, bet laukuma vidū valdīja sīva cīņa par katru centimetru. Izcīnīt uzvaru viegli jau nebija. Tiesa, izšķirīgais piezemējums mums bija jāgūst kādas desmit, piecpadsmit minūtes agrāk. Priecājos par uzvaru kopā ar visu komandu!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!